ארגונים פרו־פלסטיניים באירופה ובדרום אמריקה מפעילים באחרונה לחץ כבד על הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים של קיץ 2016 בריו דה ז'ניירו, לבטל את החוזה שהוענק לחברה הישראלית ISDS, שבעליה והעומד בראשה הוא ליאו גלסר.
מדובר בחוזה לא גדול לאספקת שירותי אבטחה למטה הוועדה המארגנת. בעבר פורסמו ידיעות לפיהן ISDS חתמה על חוזה ענק לאספקת שירותי האבטחה לכל המשחקים האולימפיים בסך 2.2 מיליארד דולר. אכן, החברה ביקשה לזכות בחוזה גדול יותר אך בסופו של דבר הוחלט כי מי שיהיה אחראי לאבטחת המשחקים תהיה ממשלת ברזיל וממשלת המחוז, ולא חברות פרטיות. דובר הוועדה המארגנת, אנדרדה דה סלבה, אמר ל"מעריב" כי החוזה הוא מוגבל ובתמורה לו מספקת החברה את השירותים במעמד של נותן חסות לאבטחת מטה הוועדה.
המסע נגד גלסר והחברה שלו הוא ביוזמת התנועה הבינלאומית BDS, ראשי תיבות באנגלית של "החרם, חדל מהשקעות והטל סנקציות". התנועה מבקשת לכאורה מהקהילה הבינלאומית להחרים את ישראל, להפסיק את ההשקעות בה ולהטיל עליה עיצומים בשל הכיבוש בשטחים. אך בפועל, לפחות חלק מחברי התנועה והארגונים המסונפים אליה כופרים בזכותה של ישראל להתקיים גם בגבולות הקו הירוק. בעבר הצליחה התנועה, הפעילה במיוחד ונוכחת בקמפוסים של אוניברסיטאות בארה"ב ובאירופה, לשכנע חברות בינלאומיות לנתק קשרים מסחריים עם ישראל.
במכתב ששלחו אנשי BDS לרשויות בברזיל נכתב כי ISDS היא "חברה שפיתחה את הטכנולוגיות שלה ואת פעולתה המסחרית תוך הפרת החוק הבינלאומי וייצוא של ציוד, מערכות ותורות שנוסו בכיבוש, טיהור אתני ואפרטהייד". נגד גלסר והחברה גם נטען כי בשנות ה־90 היו מעורבים בסיוע למשטר הדיקטטורה בהונדורס שבמרכז אמריקה.גלסר והחברה סיפקו בעבר שירותי אבטחה לוועדות המארגנות של כמה אולימפיאדות, בין השאר באתונה ובבייג'ינג.
דובר הוועדה המארגנת מסר עוד כי "מדובר בנושא רגיש כיוון שהוא עוסק בסוגיות ביטחון והוא גם פוליטי". לדבריו, "היום (שישי) תתקיים פגישה עם הארגון שכתב לנו (הכוונה ל־BDS – י"מ) ונשמע את טענתם. מצד אחד אנו מחויבים למרב השקיפות אך מצד שני חוזים יש לכבד".
הסיפור ממחיש ביתר שאת את העובדה שתנועות וארגונים אינם מרפים מהמסע שלהם, הקורא לחברות בינלאומיות לנתק קשרים עם ישראל ולערער את הלגיטימציה שלה תוך שימוש בתירוץ (או בנימוק) של המשך הכיבוש. מצבה העדין של ישראל, בשל היעדר תהליך שלום והסכנה שאורבת לה עקב כך, עלול להתערער עוד יותר בשל הממשלה החדשה, הצרה והלאומנית שהרכיב בנימין נתניהו. לפיכך ממשלות במערב עשויות לתמוך במהלכים של הרשות הפלסטינית בזירה הבינלאומית, כמו מועצת הביטחון של האו"ם ובית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג.
מה דעתך על הכתבה?