מאת: מיכאל יוכין צילום: Gettyimages וידאו: פיורנטינה – אינטר 1:4
הניצחון הענק של פיורנטינה על אינטר, 1:4 במחזור האחרון, הראה בפעם המי-יודע-כמה את הפוטנציאל העצום של הסגולים. זה לא דבר של מה בכך, בהתחשב בהליך הבניה המהיר שעוברת הקבוצה מפירנצה. אחרי העונה המתסכלת אשתקד, במהלכה פלירטטה פיורנטינה עם מאבק הירידה, לפני שסיימה במקום ה-13 העלוב, הוחלט לא סתם לרענן את השורות, אלא ללכת על מהפכה טוטאלית.
האיש שגויס למשימה, וינצ'נצו מונטלה, נחשב לאחד המאמנים הצעירים המבריקים בארץ המגף. אחרי תקופה קצרה ומוצלחת ברומא, ועונה חיובית מאוד בקטאניה, הוא קיבל לידיו את מלאכת הרכבת קבוצה חדשה לחלוטין. הרכש הותאם לטעמו האישי, וחייבים להודות – למונטלה טעם משובח במיוחד.

וינצ'נצו מונטלה (משמאל). המאמן חתום על השינוי של הסגולים (Gettyimages)
כדי להבין את עוצמת השינוי, די לציין את הנתון המדהים הבא – מתוך 14 השחקנים שנטלו חלק במפגן הראווה מול הנראזורי ביום ראשון, 11 לא היו בפירנצה בעונה שעברה. הכוכב הבולט היחיד שנותן מהסגל הקודם, ועליו מתבססת הקבוצה כל עוד היא מסוגלת למנוע ממנו לעזוב תמורת הון עתק לאחת המחזרות, בהן ארסנל, מנצ'סטר סיטי ויובנטוס, הוא החלוץ המונטנגרי סטבן יובטיץ'.
יש המשווים אותו לאלסנדרו דל-פיירו, יש המוצאים בו דמיון לתנועות של רוברטו באג'ו, ודבר אחד בטוח – הפנומן בן ה-23 הוא אחד השחקנים המהנים ביותר שתוכלו לראות. יובטיץ' הוא לא חלוץ רחבה קלאסי. נהפוך הוא – הוא אוהב מאוד לנוע לאגפים, להשתתף במשחק הקבוצתי, לאיים על השער ממרחקים, ולעתים נדמה שהוא בכלל פליימייקר. מונטלה היה אמור להתאים את הסגל עבורו, והתוצאות מדברות בעד עצמן. בעונת השיא עד כה, הבקיע יובטיץ' בעונה שעברה 14 שערים. העונה כבר יש לו 11, ועוד הרגל נטויה.
סוד ההצלחה נעוץ בצוות המסייע הנדיר שהובא לפירנצה. בקישור החדיש אין אפילו שחקן אפור אחד. לכל אחד יכולות טכניות משובחות, ראיית משחק מרהיבה, ויכולת מסירה גבוהה לכל הטווחים. כתוצאה מכך, ליריבות קשה הרבה יותר להתמודד עם הפוטנציאל ההתקפי של הסגולים. אין להם דפוס פעולה קבוע, היצירתיות יכולה לפרוץ בכל רגע נתון, והכדורגל גורם לכל חובב נייטרלי ללקק את האצבעות. זה לא תמיד נגמר בניצחונות, והיעדר הקצבים בקישור האחורי גורם לא פעם לחשיפת יתר של העורף, אבל מה אכפת לנו?

סטבן יובטיץ' (במרכז) חוגג שער אדיר מול אינטר. פשוט תענוג לצפות בחלוץ (Gettyimages)
את המפתחות במרכז המגרש העניק מונטלה לבורחה ואלרו, אמן שלא זכה להכרה בשלבים המוקדמים של הקריירה, אבל פרח במדי ויאריאל. ניהול המשחק היצירתי שלו, לצד סיבולת פיזית וחוש מפותח למציאת שטחים פנויים, הופכים את ואלרו לקשר האולטימטיבי. לצדו שולב דויד פיסארו הצ'יליאני, שהגיע אחרי חצי שנת השאלה חסרת מעש במנצ'סטר סיטי. הקשר המנוסה בן ה-33 הוגדר בימי הזוהר במדי אודינזה ורומא כדבר הקרוב ביותר לצ'אבי בכדורגל העולמי. הוא לא תמיד מתבלט, אך ניחן באחוזי דיוק גבוהים מאוד במסירות ובדרך כלל מאתר המשך יעיל וזורם למהלכים התקפיים. מונטלה הכיר אותו היטב מהתקופה בה כיכבו השניים על הדשא ברומא, ופיסארו שמח מאוד לחדש את שיתוף הפעולה.
רומאי נוסף שבילה שנים ארוכות עם מונטלה בחדר ההלבשה באולימפיקו הוא אלברטו אקווילאני. פעם הוא הוכתר בעיר הנצח ליורשו הפוטנציאלי של פרנצ'סקו טוטי. המעבר לליברפול תמורת 20 מיליון יורו ב-2009 התברר כטעות מבחינת התפתחות מקצועית, נער הזהב לשעבר לא הסתגל לפרמייר-ליג, וגם תקופות ההשאלה ליובנטוס ולמילאן היו בינוניות יחסית. הוא נדד הרבה יותר מדי, ובגיל 28 כבר אפשר היה להגדיר את הקריירה שלו כפספוס ענק, אך ברור כי כשרונו שווה הרבה יותר מ-21 הופעות בנבחרת. ותראו אותו עכשיו. הבישול המדהים לשער השני של יובטיץ' מול אינטר, במסירת עקב גאונית, רק הדגישה את התמורה שעבר. מעולם לא כבש אקווילאני יותר מ-3 שערי ליגה בעונה. כעת יש לו כבר 4.

כבר כבש ארבעה שערים. אלברטו אקווילני פורח (Gettyimages)
באגף הימני במערך של מונטלה מככב חואן קואדראדו הקולומביאני, פצצת אנרגיה שהושאלה מאודינזה. קולומביה נהנית כעת מדור עצום של שחקנים, וכוכב פיורנטינה בהחלט מהווה נציג בולט, עם פוטנציאל להפוך לשחקן משמעותי בנבחרת לקראת המונדיאל. במצב הנוכחי, אפילו למתיאס פרננדס, שהיה פעם ילד הפלא של הכדורגל הצ'יליאני, אין מקום בהרכב. עם זאת, האיש שכינויו המקורי הוא מתיגול, מלשון באטיגול של גבריאל באטיסטוטה, תמיד ימצא פינה חמה בלב בקרב אוהדי פיורנטינה.
האווירה בסגל של מונטלה מצוינת. אדם ליאיץ', הסרבי הבעייתי שספג בעונה שעברה מכות נמרצות מהמאמן דליו רוסי אחרי שהעליב אותו, מגלה התנהגות שפויה, ומשתף פעולה נהדר עם יובטיץ'. מגע הקסם של המאמן החזיר לחיים את לוקה טוני, כמעט בן 36, שכבש כבר 7 שערי ליגה ונראה רעב מתמיד. והיד עוד נטויה.
בחלון ההעברות בינואר הימרה פיורנטינה על ג'וזפה רוסי, ששמח להגיע מויאריאל לעצתם של בורחה ולארו והבלם הארגנטיני גונסאלו רודריגס, שעשו את הדרך הזהה בקיץ. אחרי פציעה איומה בברכו, רוסי הוא הימור ענק, אבל אם ישחזר אפילו חלק מהפוטנציאל שגילה כשהיה בשיאו, הרי שמונטלה יוכל להיות מרוצה מאוד. בנוסף, צירפו הסגולים בחודש שעבר את רפאל וולסקי, פליימייקר בן 20 מלגיה וארשה שמוגדר לכשרון הגדול ביותר של הכדורגל הפולני.
אין ספק – אם פיורנטינה תעפיל לליגת האלופות, תהיה זו בשורה חיובית מאוד עבור הכדורגל האירופי. המאבק שמצפה לה קשה, וכושרה במשחקי החוץ בהם טרם צברה נקודה בשנת 2013 מדאיג למדי, אבל נכון לעכשיו, היא מרוחקת בסך הכל שתי נקודות ממילאן במקום השלישי. יש למה לצפות.
מה דעתך על הכתבה?