מחיר הדמים: הביזיון מאחורי בחירת סעודיה למארחת המונדיאל

play
הכסף מדבר. אינפנטינו | GettyImages, ANP
משטרת קטאר, מונדיאל 2022 00:19

אחרי הנזק העצום שגרם מונדיאל 2022 בקטאר, השחיתות של פיפ"א הובילה להענקת אירוח הטורניר ב-2034 לערב הסעודית. אוריאל דסקל מסביר מדוע צביעות הוא הפשע המוסרי הכי קטן שאינפנטינו וחבריו אחראים עליו

(גודל טקסט)

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א לשעבר, הודה בראיון לאתר ווטסון השווייצרי שהוא "יצר מפלצת" בארגון הכדורגל העולמי. בדצמבר ג'יאני אינפנטינו, מחליפו של בלאטר, יעניק את המונדיאלים ב-2030 ו-2034 בלי שום מכרז. 2030 יהיה מונדיאל שיתחיל בדרום אמריקה (אורוגוואי, ארגנטינה ופרגוואי) ויעבור לאירופה (ספרד ופורטוגל) ואפריקה (מרוקו). ככל הנראה מדובר בסיוט לוגיסטי אבל זה עוד יחשב למונדיאל סביר.

המונדיאל ב-2034 יגיע לסעודיה – וזה כבר יהיה מונדיאל דמים – כמו האחרון בקטאר, כולל אלפי אם לא עשרות אלפי עובדים שיהרגו בהכנות המדינה המדברית לאירוח המשחקים, שכנראה יתקיימו בחורף. כאמור, לא היו מכרזים לטורנירים האלה. בראיון שערך לאחרונה, ספ בלאטר בעצם הודה שהוא עצמו שם את פיפ"א על פסי הרכבת שמסתיימים במונדיאלים שמוענקים למדינות דיקטטוריות ללא מכרז.

"קודמי בתפקיד, ז'ואאו האבלנז' אמר לי אחרי המונדיאל בדרום אפריקה, שם פיפ"א הרוויחה כסף גדול בפעם הראשונה, שיצרתי מפלצת. הוא צדק. יצרתי מפלצת. פיפ"א היתה ענייה כשהתחלתי כמנהל תוכנית פיתוח ב-1975. ספונסרים כמו אדידס לא שילמו לנו כסף, הם פשוט הביאו לנו כדורים וחולצות (זה לא לגמרי מדויק, אדידס כן שילמו לבכירים בפיפ"א – א"ד). ההסכם הראשון שהכניס לנו כסף היה קוקה קולה ואז הגיע הכסף מהטלוויזיה, שהתחילה להרוויח כסף מפרסומות והכדורגל הפך לסופר מוצלח לטלוויזיה והכניס הרבה מאוד כסף. כשאינפנטינו הגיע להיות נשיא הוא כבר הגיע לקן מוכן. מכונת הכסף עבדה כמו שצריך ועכשיו הוא פשוט מתדלק את זה".

"במונדיאל 2026 יהיו כבר 48 מדינות, כמעט רבע ממדינות פיפ"א. מ-2025 יהיה מונדיאל מועדונים עם 32 קבוצות", הוסיף. "כולם מריעים לזה בפיפ"א כי יש בזה הרבה כסף אבל זה כבר יותר מדי וזה יוביל לירידה בעניין בכדורגל. אני שמתי לב לזה בעצמי". סביר להניח שבלאטר, שכבר בן 88 ולחלוטין מנותק מעולם הכדורגל שהקיא אותו החוצה, מודאג מהמורשת שהשאיר ולכן הוא "חוזר בתשובה" וטוען ש"הכדורגל מכר את עצמו לחלוטין". עם זאת, זה לא אומר שהוא צודק ב-100%. הכדורגל הפך לזונה. זונה יקרה – אבל זונה.

שטרות שפיזר קומיקאי בריטי על יו
יצר מפלצת. בלאטר | רויטרס

אלפי פועלים יהרגו

יש לומר שבלאטר מותח ביקורת על אינפנטינו בגלל כסף אבל לא מדבר על מחיר הדמים הבלתי נתפס של המונדיאלים. מחיר דמים שאף התאחדות לכדורגל לא מתלוננת עליו ולמען האמת, מעט מאוד אוהדים מתלוננים עליו. החודש ארגון זכויות האדם, אמנסטי אינטרנשונל, פרסם שההכנות למונדיאל בסעודיה צריכות להיות מופסקות לאלתר בגלל שהאירוע מוביל לבנייה מאסיבית ולאלפי פועלים שנהרגים. "זה ברור שהטורניר ב-2034 יוכתם על ידי ניצול, אפליה ודיכוי" נכתב בדו"ח.

לפי Human Rights Watch, חברת ההשקעות הלאומית של סעודיה (PIF) איפשרה והרוויחה מהפרות זכויות אדם ברחבי סעודיה וברחבי העולם ומאפשרת למדינה "לכבס את תדמיתה" דרך השקעות בספורט ואירועי ספורט. הפרסומים הללו הגיעו במקביל לפרסום של עמותת FairSquare, עמותת לזכויות אדם, שפיפ"א מעודדת פעילויות שפוגעות "בצורה נרחבת בחברה, שלא לדבר על תמיכה שלה בפגיעה מכוונת ושיטתית בזכויות אדם".

בסך הכל, 11 גופים של זכויות אדם גינו את העובדה שמונדיאל 2034 ילך לסעודיה. במילים אחרות, פיפ"א כיום היא ארגון שעושה רע לאנושות. מדינות הורגות ומעבידות אנשים למוות בשביל לארח את האירוע שמכניס מיליארדים לכיסים של התאחדויות הכדורגל ברחבי העולם.

והדבר הכי מדאיג, למרות שאי אפשר להטיל בספק את הטענות על המוות ההמוני שקרה בקטאר לפני אירוח המונדיאל ב-2022 ואי אפשר להטיל בספק את זה שלעובדים הזרים, שהם בעצם עבדים, בסעודיה אין זכויות אדם – האוהדים ברחבי העולם פשוט מקבלים את זה. כן, יהרגו אלפי נאפלים, בנגלדשים, פקיסטים, קנייתים, הודים וכל מיני אנשים חומים בשביל שסעודיה תוכל לארח מונדיאל. הכל כרגיל.

ליאונל מסי מולבש בבישט קטארי על ידי אמיר קטאר, ג'אני אינפנטינו נשיא פיפ
ליאונל מסי מולבש בבישט קטארי על ידי אמיר קטאר, ג'אני אינפנטינו נשיא פיפ"א | אימג'בנק GettyImages, Richard Heathcote

שחיתות מעל השולחן

וכאמור, אפילו הנשיא לשעבר של פיפ"א – שתחתיו התפתחה "תרבות של שחיתות" בארגון הכדורגל העולמי שמכר את אירוח המונדיאלים למדינות רצחניות ומושחתת (רוסיה וקטאר) אומר שפיפ"א כיום מושחתת יותר מדי. סעודיה – שלאחרונה שילמה 1 מיליארד דולר לפיפ"א דרך חסות של Aramco, חברת הנפט הלאומית – בקשר עם אינפנטינו כבר מתחילת דרכו כנשיא פיפ"א ב-2016 הביא לעולם "הסכם פיתוח כדורגל" בשווי 25 מיליארד דולר ל-12 שנה עם "משקיעים".

רוב "המשקיעים" הם סעודים. פרטי ההסכם אף פעם לא פורסמו והערכות הן שככה סעודיה הצליחה להשתלט על קבלת ההחלטות בפיפ"א. בעקבות ההסכם הזה אינפנטינו היה יכול לתחזק את הגדלת התשלומים להתאחדויות הכדורגל (מה שמבטיח לו ניצחונות בבחירות הבאות), עבד כדי להפוך את המונדיאל לאירוע שקורה כל שנתיים (נכשל בזה), עבד כדי לייצר את מונדיאל המועדונים המיותר (הצליח) ועבד בלהגדיל את מספר הנבחרות במונדיאלים (הצליח ואולי יגדיל את המספר מ-48 ל-64).

סעודיה, מצידה, התחילה להתכונן למונדיאל (שעדיין לא קיבלה באופן רשמי). הדיבור הוא בניית 11 אצטדיונים חדשים, 185 אלף חדרי מלון חדשים והשקעות גדולות מאוד בתשתיות – הכל חלק מתוכנית Vision 2030, חזון שמטרתו להעביר את סעודיה ממדינה שתלויה לחלוטין בהכנסות ממכירת נפט לכלכלה מודרנית.

לפי הערכות, מאז אפריל 2016 נהרגו בסעודיה 21 אלף עובדים מנאפל, בנגלדש והודו. עוד רבים, ככל הנראה, נהרגו אבל מאחר שהגיעו ממדינות באפריקה אין רישום מדויק לגביהם. בחזרה לפיפ"א. אין ספק שהמונדיאל בסעודיה יוביל להרג עשרות אלפי עובדים ממדינות עולם שלישי. אין ספק גם שהמונדיאל בסעודיה, כמו המונדיאלים ברוסיה וקטאר, יהיו מזהמים ויובילו להתחזקות אימפריות הנפט והזיהום בעידן קריסת האקלים.

אצטדיון המלך סלמן, ערב הסעודית
| אימג'בנק GettyImages, Handout

פיפ"א גם אפילו לא התיימרה לייצר איזשהי מראית עין של תוכנית למניעת מקרי מוות של עובדים על ידי דרישה לרפורמה של שוק העבודה בסעודיה, שתשמור על זכויות האדם של הפועלים במדינה. לפיפ"א יש את הכוח הזה. היא כבר שינתה חוקים וחוקי מס ומסחר במדינות שאירחו מונדיאלים.

כמו כן, אחרי הענקת המונדיאלים לקטאר ולרוסיה, בפיפ"א החליטו "לעשות רפורמה" ולקבוע בתקנון של הארגון שאי אפשר להעניק את אירוח המונדיאל למדינות שמפרות זכויות אדם. יפה, אז פיפ"א ממש לא התחשבה בזכויות אדם בהענקת האירוח למונדיאל לסעודיה. לפי התיקונים לתקנון של פיפ"א שנעשו ב-2022 "יש לכבד את כל זכויות האדם המוכרות ברמה הבינלאומית. בחוקים של "מכרז מונדיאל 2034" (שלא באמת היה כזה) כתבו את השורה שפיפ"א יכולה להעניק את האירוח למונדיאל רק "איפה שעומדים בסטנדרטים הבינלאומיים לשמירת זכויות אדם. פיפ"א חייבת לעמוד בסטנדרט גבוה". מגוחך.

"יש לנו את האחריות לעזור באתגרים עולמיים", הוסיף אינפנטינו בנאום הבחירות שלו מחדש ב-2023. "נדבר על זכויות אדם, נשחק את התפקיד שלנו בקבוצה ונשתמש בעובדה שאנחנו 211 מדינות מכל חלק בעולם כדי לעזור". לפי Human Rights Watch כל עסק וכל ארגון שרוצים לעשות עסקים עם סעודיה צריכים לדעת שהפעילות שלהם יכולה לעזור לתדמית של ממשלה וגופיה אחראים להפרות בוטות וקשות של זכויות אדם בסיסיות. פיפ"א יודעת את זה אבל לא איכפת לה.

ואולם צביעות זה כנראה הפשע המוסרי הכי קטן שאינפנטינו ופיפ"א אחראים עליו. עולם הכדורגל הולך לשחק על דשא ספוג בדם פועלים – שוב. ושוב, זה לא יזיז לאף אחד.

עוד באותו נושא: מונדיאל 2034, ערב הסעודית

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי