ב-2017 התפרסם הספר "הדלפות הכדורגל: העסק המלוכלך של הכדורגל" (Football Leaks: The Dirty Business of Football) בו גילינו שכריסטיאנו רונאלדו, כוכב ריאל מדריד בזמנו, היה זמין לעבודות יח"צ עבור כל חברה – כל עוד הסכימה לשלם לו 1 מיליון יורו לחצי יום עבודה.
הספר מביא דוגמה של חברה מסעודיה ששילמה לחברה האירית המחזיקה בזכויות הדימוי של רונאלדו MIM את הסכום המופרז ב-2013. הסעודים קיבלו בתמורה: סשן צילומים, חמש חולצות חתומות, שני אזכורים בחשבונות הטוויטר והאינסטגרם שלו, וזכויות דימוי לאותו היום אבל אך רק באפריקה ובמזה"ת.
רונאלדו הרוויח באותה שנה כ-20 מיליון יורו מחסויות בלבד. מאז הסכומים עלו ליותר מ-30 מיליון יורו בשנה – מחסויות בלבד כאמור. הוא פרסם הרבה מאוד חברות במהלך שני העשורים האחרונים – מחברה יפנית שיצרה מקל גמיש מגומי לחיזוק הלסת, דרך מסעדת מזון מהיר אמריקאית ועד הוט הישראלית. כל מה שהוא היה צריך לעשות זה לעבוד חצי יום ולקבל 1 מיליון יורו (בדרך כלל).
רונאלדו כיום – אינפלואנסר עם חשבון האינסטגרם עם 644 מיליון עוקבים (האדם עם הכי הרבה עוקבים), יוטיובר עם 70 מיליון סאבס וצייצן עם כ-115 מיליון עוקבים – הוא עכשיו משרד הפרסום על מלא בשירות ערב הסעודית. CR7 מרוויח באל נאסר – מועדון בבעלות קרן ההשקעות הציבורית הסעודית – כ-207 מיליון דולר במשכורת בלבד (כלומר 567 אלף דולר ליום – פראייר פעם הרוויח מחסות סכום כפול עבור חצי יום). הוא היהלום שבכתר של הליגה הסעודית, שרוכשת את מיטב הפנסיונרים של הכדורגל האירופי (ועוד כמה כאלו שהחליטו לוותר על קריירה רצינית עבור חופן דולרים).
ונראה שהאיש שמוכן לפרסם הכל מפרסם עכשיו דת. "רונאלדו רוצה להתאסלם" סיפר וואליד עבדאללה ששיחק עם רונאלדו באל נסאר. "הוא מעודד את השחקנים להתפלל וליישם מצוות של האיסלם. הוא מתעניין בתרבות האסלאמית, הייתי קרוב אליו כדי לעזור לו להבין יותר על הדת. הוא היה סקרן ושאל אותי הרבה על האיסלאם".
עבור סעודיה, סיפורים כאלה, שווים הרבה יותר מ-567 אלף דולר ביום. בדיוק בשביל סיפורים כאלה הם משלמים לרונאלדו את הביג באקס ובגלל זה הסעודים חתמו על יותר מ-900 הסכמי חסות עם תעשיית הספורט. כך לפי Play the Game, יוזמה דנית לגוף מחקר שאמור לסייע לקידום הדמוקרטיה, השקיפות והחופש בעולם הספורט.
לפי הדו"ח, מלבד 910 הסכמי חסות בספורט, יש לסעודים אלפי אנשים שעובדים בעולם הספורט – במגוון תפקידים שמאפשרים להם להשפיע פוליטית ומסחרית על ענפי ספורט שלמים. יש לסעודים הסכמים חסות והסכמי שיתוף פעולה אסטרטגי עם קבוצות ואיגודי כדורגל, טניס, לחימה משולבת, אגרוף, סנוקר, ספורט מוטורי, גולף ועוד ועוד.
המטרה של הסעודים היא להביא כמה שיותר אירועי ספורט ללב המדבר. והם כבר אירחו קרבות אגרוף חשובים, אירועי WWE ו-UFC וגם אירועי טניס רבים. הם גם יארחו את המונדיאל ב-2034 אחרי השקעה של יותר מ-30 מיליארד דולר בעולם כדורגל בשנים האחרונות – כולל רכישת ניוקאסל יונייטד מהפרמיירליג וכולל הסכמים משונים ולא שקופים עם פיפ"א, ארגון הכדורגל העולמי.
למה הם עושים את זה? למה הם משקיעים כל כך הרבה בספורט העולמי? שר הספורט של סעודיה, הנסיך עבדולעזיז בין טורקי אל פייסל, אמר בעבר שההשקעה "תסייע להעניק השראה לצעירים הסעודים כדי שיהיו יותר פעילים ספורטיבית". ואכן, יש בעיה רצינית של השמנת יתר וסוכרת בסעודיה.
עם זאת, כמה צעירים סעודים יתחילו לשחק כדורגל בגלל שרונאלדו מקבל יותר מ-200 מיליון דולר בסעודיה או טורניר WTA מקבל חסות מחברת טלקומוניקציה סעודית? לא ברור. הסבר נוסף להשקעה הוא הרצון של סעודיה "לגוון" את ההשקעות ולהפוך את המדינה הדתית והשמרנית מאוד לגן עדן לתיירים מערביים. לא ברור כמה תיירות זה ימשוך. על פניו כרגע הפעולות האסטרטגיות של סעודיה בעולם התיירות עובדת ומעלה את מספר המבקרים בעשרות אחוזים – אבל צריך לומר, אין יותר מדי תיירים שמגיעים לסעודיה לראות ספורט.
נראה שההשקעה הכבירה הזו בספורט לא באמת נועדה להיות למען הכלכלה הסעודית של העתיד אלא יותר כדי לשמר את סעודיה כאחת המדינות המזהמות בעולם, מדינה שתורמת – כמעט יותר מכל מדינה אחרת – להתחממות הגלובלית כיצואנית הנפט הגדולה בעולם.
ההשקעות הגדולות של הסעודים בספורט מגיעות בעיקר כדי לבצע כיבוס תדמית ספורטיבי (Sports-washing) וכיבוס תדמית ירוקה (Green-Washing) שנועדו להשיג להם לגיטימציה בעיני העולם כי מדובר במדינה שמפרה זכויות אדם מדי יום ומייצאת נפט בשווי של כ-50 מיליון דולר מדי שעה. הסעודים טוענים שהטיעונים הללו "מאוד רדודים" אבל העובדה היא שכל עוד יש להם את הספורט שייצר כותרות חיוביות.
כי, הרי, על מה דיברו יותר – על כך שסעודיה קיבלה את המונדיאל ב-2034 או על כך שסעודיה פוגעת במאמצים להוריד את השימוש בנפט ובדלק? מה עשה יותר כותרת, "כריסטיאנו רונאלדו מתאסלם" או שסעודיה חסמה את השימוש ב"שפה חזקה" בהסכם האקלים שמטרתו להוריד בהדרגה את השימוש בדלקים פוסיליים?
יש הרבה סיבות לסעודים להשקיע הרבה מאוד כסף בספורט העולמי – אבל אף אחת מהם לא מאהבת הספורט. הסעודים רקחו אסטרטגיה בדייקנות מרובה כדי להשתמש בספורט לשנות את התדמית הבינלאומית שלהם. לאור ההיסטוריה שלו, הספורט הוא כלי גיאופוליטי עוצמתי. ועכשיו הרבה ממנו בידיים סעודיות.
מה דעתך על הכתבה?