הפודקאסט של ספורט1, "מחצית בשכונה", בהגשת העיתונאי וההיסטוריון רון עמיקם עלה לאוויר. בפרק ה-23 התארח אילן בכר, המגן לשעבר של הפועל תל אביב ובית"ר ירושלים וראסינג סנטאנדר – חלק זיכרונות נדירים מהקריירה המרתקת שלו – מילד שגדל בגבעתיים ושיחק בהפועל רמת גן, ועד להיותו חלק מהמסע ההיסטורי של הפועל תל אביב לרבע גמר גביע אופ"א בעונת 2001/2.
צפו בפרק ה-23 של "מחצית בשכונה"
בכר, שהיה שותף למסע החלומי של הפועל תל אביב באירופה והיה שותף מלא בדאבל ההיסטורי של הקבוצה, חשף את הסיפור המרתק של הפיכתו מחלוץ במכבי הרצליה למגן מהמעלה הראשונה בכדורגל הישראלי. כשהכל התחיל בהחלטה אמיצה של כדורגלן העבר האגדי והמאמן שייע פייגנבוים בעונת 1995/96.
"שייע היה אומר לי תקשיב אילן, אתה חלוץ טוב, יש לך יכולת כיבוש מאוד מאוד טובה, אתה גבוה, אתה מהיר, אבל המשחק שלך עם הגב לשער לוקה בחסר", סיפר בכר על הרגע המכונן בקריירה שלו. "היום חלוץ תשע קלאסי צריך לדעת במיוחד בליגת העל לבוא ולדעת לשחק גם עם הגב לשער ופה אני מרגיש שגם הטכניקה שלך וגם המשחק עם הגב לשער שלך לוקה בחסר".
פייגנבוים המשיך לדבר לבכר ואז הביא את ההברקה: "עכשיו אני רוצה לנסות משהו מאוד מעניין, כי אנחנו במכבי הרצליה משחקים עם חמישה שחקנים מאחור והמגן הוא סוג של כנף, סוג של ווינג בק, ואני חושב שאני יכול לנצל את המהירות שלך". בכר החל להתאמן בתפקידו החדש ונזכר שזאת הייתה ממש כמו אהבה ממבט ראשון: "יצאנו לשבוע אימונים, והתאהבתי בתפקיד ישר כי באמת זה הבליט את היכולת של המהירות שלי ושייע מאוד אהב את זה גם".
מגן העבר הוסיף: "שייע הכניס אותי לחדר אחרי שבוע ואומר לי 'טוב, ראיתי מה שאני צריך לראות, יש לנו משחק גביע בשבוע הבא נגד נס ציונה, אתה בהרכב, תמשיך להתאמן חזק'. יצאתי מהחדר הכי מאושר בעולם ובאמת מאותו רגע התחילה בעצם הקריירה שלי לנסוק כלפי מעלה". ההחלטה אכן התבררה כגאונית. בכר התאהב בתפקידו החדש, ותוך חודש הגיע לנבחרת האולימפית. הוא סיים את העונה עם שישה שערים ושמונה בישולים כמגן, ונבחר לשחקן העונה של מכבי הרצליה.
לאחר הפריצה במכבי הרצליה, בכר עבר לבית"ר ירושלים בעונת 1998/99 תחת דרור קשטן ז"ל ואחרי שזכתה בשתי אליפות רצופות קודם לכן: "רצינו לנסות להיות הקבוצה הראשונה שמגיעה לליגת האלופות. בסוף הקבוצה הראשונה הייתה מכבי חיפה אחרי ארבע שנים", נזכר בכר והסביר מה קשטן תיכנן: "הוא התכוון לשחק במערך של שלושה בלמים, היה את אסי דומב, אמיר שלח וסרגיי טרטיאק ואני בצד ימין כמגן תוקף", אבל התוכנית קרסה במהירות הבזק: "אחרי חצי שעה באיצטדיון האור פיגרנו 2:0 מול בנפיקה (זה נגמר בתבוסה של 6:0), המערך הזה קרס ולא חזר באותה עונה".
בכר עבר עונה לאחר מכן להפועל תל אביב יחד עם המאמן קשטן בדרך לפרק הגדול בקריירה שלו. לאחר שלוש שנות הצלחה עם הפועל תל אביב, שכללו דאבל בעונה הראשונה ומקום שני בעונה השנייה, המסע ההיסטורי באירופה התחיל: "אנחנו עושים 12 משחקים בגביע אופ"א מול קבוצות אדירות כמו צ'לסי, לוקומטיב מוסקבה ופארמה כשרק במשחק ה-12 הפסדנו בפעם הראשונה והאחרונה. וזה היה הפסד למילאן הגדול ברבע גמר גביע אופ"א, בסן סירו (2:0), לאחר כשניצחנו אותם במשחק הראשון (0:1)".
על המשחק המפורסם נגד צ'לסי, בכר חושף פרטים מרתקים: "במשחק מול צ'לסי בבית בחיים לא עשיתי הכנה כמו שעשיתי הכנה לזנדן, אחד משחקני הכנף הטובים באירופה באותם ימים, ששיחק בברצלונה שלוש שנים לפני, ואני יכול להגיד לך שבאותו משחק השבתתי אותו, ממש".
"ברמת הריכוז, התחלתי איזושהי התקפה, הרמתי כדור, בכלל לא עניין אותי אם ינגחו את הכדור שלי או לא ינגחו את הכדור שלי, ישר כבר הראש שלי חשב על זנדן, שהוא לא לבד ואיך אני הולך לסגור. זאת אומרת, רמת הריכוז הייתה מטורפת בתקופה הזאת".
על המשחק בסיבוב השלישי באופ"א במסגרת המסע הקסום – במוסקבה המושלגת מול לקומוטיב, בכר סיפר סיפור מרתק: "אנחנו יורדים להפסקה. אלי בואנו, הפיזיונאי, מחזיק כוסות תה. אמרנו לו כולם, 'אלי עזוב, עזוב', הוא לא מבין מה קרה. ואנחנו מורידים את הנעליים ושופכים את התה על האצבעות. תקשיב, לא הרגשנו את האצבעות של הרגליים, זה ממש ככה. זה סיפור אמיתי, אתה רואה כולם מורידים את הנעליים ושופכים את התה. זה היה מטורף לגמרי".
בשמינית הגמר נתקלו בכר והאדומים במשוכה גבוה בדמותה של פארמה הגדולה ומגן העבר זוכר בגאווה את המשימה שקיבל מהמאמן דרור קשטן דווקא נגד בלם צעיר ומוכשר ולא ידוע בקומתו הגבוהה : "אילן, תקשיב, יש לך היום משימה – אתה שומר על פאביו קנאברו שהוא אחד השחקנים שמנתרים הכי גבוה באירופה, נוגח מצוין, כובש גולים" המשימה הושלמה בהצלחה, וקשטן אמר לי בסוף: "עמדת במשימה, גאה בך". קנאברו, ראוי לציין, זכה ארבע שנים מאוחר יותר בגביע העולם כקפטן איטליה ונחשב לאחד לאחד מגדולי הבלמים בכל הזמנים.
לאחר העונה המדהימה באירופה, בכר החליט לעזוב לספרד: "אני מסביר את זה גם היום להורים של ספורטאים שצריכים לקבל החלטה מה לעשות והאם לעבור, והאם להישאר. אם אפילו הפועל תל אביב, קבוצת חיי בוא נקרא לזה ככה, מציעה לי חוזה חדש לשלוש, ארבע, חמש שנים, עדיין אני חושב שההחלטה שלי הייתה ונשארת – לשחק בספרד".
אבל הדברים לא התנהלו כמתוכנן: "קיקה סטיין היה בין השאר מאמן של ברצלונה בעברו, הגיע לראות אותי במשחק נגד מילאן בסן סירו. אחרי המשחק פגשתי אותו מחוץ לחדר ההלבשה, והוא אומר לי 'אילן, כבוד גדול לראות אותך ואני גאה בך ששנה הבאה אתה איתנו ובקרוב אנחנו נבצע חתימה'".
בכר התמוגג: "כשהמאמן של קבוצה ספרדית שעולה לליגה הראשונה בא ואומר לך את הדבר הזה, ההתרגשות מטורפת. אני חושב ששם מבחינתי הכי חבל שקיקה לא המשיך כמאמן. מונייו הגיע, לא? לא, לא מונייו, אבל השם שלו כמו של נהג אוטובוס".
בגיל 32, בכר נאלץ לסיים את הקריירה בעקבות פציעה קשה: "זה פציעה שהתחילה בעצם שנתיים לפני במכבי הרצליה. שחקן נכנס לי ממש במכה ישירה לתוך כף הרגל, זה פגע בי מאוד מאוד קשה. עצם הסירה, עצם המסרק, העצם של האצבע השנייה בעצם. סוג של שבר". הלכתי לרופא והוא אמר לי 'אילן תקשיב, אתה חייב ניתוח, ומדובר בשמונה חודשי החלמה'. לא רציתי לעשות ניתוח ואמרתי 'טוב, אני כרגע שומר על עצמי'. גם בהליכה ביום יום הרגשתי כאילו אני דורך על מסמר מלמטה, זו התחושה. תחושה נוראית".
כשנשאל על המשחק הכי גדול בקריירה שלו, בכר לא מהסס: "המשחק הכי גדול זה היה צ'לסי בארץ. אני חושב שבמשחק הזה באו והראו לי את הנתונים דרך הטלוויזיה האנגלית כמה שעות אחרי. איזה מישהו מאנגליה שלח לי, וראיתי שרצתי 12.8 קילומטר במשחק הזה כמגן. זה היה באמת משחק שהוציא ממני את כל הטוב שהיה בי".
על השחקן הכי טוב ששיחק איתו: "השחקן הכי טוב ששיחקתי איתו אני חושב זה פדרו מוניטיס. שחקן אדיר, למדתי ממנו המון באותה תקופה, מקצוען אמיתי ובאמת בעל שליטה בכדור ופעיטות מדהימות, טכניקה, דריבליסט מדהים".
כיום, בכר משמש כיועץ מנטלי לספורטאים: "משימת חיי זה לעזור לכמה שיותר ספורטאים לעשות את הדרך הנכונה, להבין מהי הדרך, להיות יותר מודעים, להיות יותר סקרנים. אני חושב שזה דברים שהם מאוד חשובים בעיקר בגלל שאין בישראל עדיין את היכולות להקפיץ שחקנים לרמה הבאה".
"זה שהייתי כדורגלן נותן לי יתרון מאוד מאוד גדול להבין את ליבם של שחקנים וכך שאתה מדבר אליהם בגובה העיניים ואתה מבין איפה ההתמודדויות. היום שחקן לא יכול לבוא ולהגיד לי 'אילן, שמה אתה לא יודע, אתה לא מבין', אתה יודע, חוויתי כל חוויה כמעט אפשרית ככדורגלן וזה נותן המון".
מה דעתך על הכתבה?