שתי ההחתמות הראשונות של בית"ר ירושלים לקראת עונת 2026/27 הושלמו כבר בעונה שעברה. סגנית האלופה צירפה את שני הקשרים הצעירים דניאל וורקו ונועם מוצ'ה ואתמול (חמישי) נקבע סכום הפיצוי שתשלם להפועל רמת גן ומ.ס. אשדוד (בהתאמה).
בתוכנית הספורט של 103FM דנו בסכומי הפיצוי שקבעה הוועדה למעמד השחקן, סכומים נמוכים בהרבה מדרישת הקבוצות. משה פרימו פירט: "מ.ס. אשדוד דרשה עם נועם מוצ'ה 2 מיליון שקל וקיבלה רק 450 אלף, זה קצת יותר מחמישית. הפועל רמת גן דרשה 1.2 מיליון על דניאל וורקו, קיבלה 240 אלף שזה קצת יותר משישית".
עורך הדין שי אליאס, שמעורה בפרטים, עלה לשידור וסיפק פרטים על ההחלטה: "אני חושב שיש פה כמה בעיות. חלק מההחלטות התקבלו לפני התקנון החדש, היום זה לא יכול להיות. סכומים כאלה נמוכים לא יתקבלו היום, התהליכים האלה החלו לפני שנקבע התקנון החדש של המוסד למעמד השחקן. מה שעשו שם זה סוג של רולטה, כי יש פרמטרים שאומרים שנבחנים גיל השחקן וכמה שנים יש לו יכולת לשחק, כמה תארים הוא לקח, האם היה שחקן נבחרת, האם יש סעיף שמאפשר לקבוצה לקבל פיצוי, האם הוא תרם לקבוצה וכיו"ב".
אליאס ביקר: "אני מכיר את שני המקרים הללו, במקרים האלה קיבלו החלטה כי קבעו שלשחקנים אין מספיק ניסיון בליגת העל ואני חושב שפה הטעות, יש פה ניתוק של ההחלטות שהתקבלו מהפוטנציאל הקיים של אותם שחקנים. שניהם מוכשרים מאוד, שניהם היו בנבחרות הצעירות. כשאתה מסתכל על פוטנציאל, קריירה של שחקן היא מאוד מוגבלת, לכן אי אפשר לפסוק סכומים כאלה נמוכים ויש לדעתי ניתוק של הדיין או מקבל ההחלטות ביחס למציאות האותנטית".
פרימו הופתע: "השחקנים האלה היו בין שמונה לעשר שנים באותה קבוצה, היו במחלקת הנוער ומשם עלו לבוגרים, זומנו לנבחרת הצעירה ובסוף הקבוצה מקבלת נזיד עדשים, זה לא משתלם".
אליאס חיזק אותו והוסיף: "ואיפה ההשקעה בשחקנים, מאמן כושר, מאמן אישי, תזונאי, מאמן מנטלי – כל המעטפת הזו. הבעיה במנגנון הזה שאין אפשרות לערער על זה. קבעו שהמנגנון סגור".
אופיר סער ציין: "מדובר בצעירים מוכשרים, אפילו אם היו לקבוצה אחוזים נורמליים ממכירה עתידית אם בית"ר תמכור את מוצ'ה או וורקו בעתיד, אז שיקבלו משהו, לא דמי הסולידריות האלה. זו הבעיה, הקבוצות מאבדות את כל הזכויות עליהם".
אליאס שיתף איך עובד התהליך: "זה מתחיל מזה שקבוצה פונה לשחקן שמשחק בקבוצה כזו או אחרת ומציעה לו להתקדם. לצורך הדוגמה, מכבי תל אביב פונה לשחקן מקבוצה קצת פחות טובה שלדעתה הוא מוכשר מאוד ומציעה לו להשתחרר. היא מגישה עתירה לשחרור השחקן בשמו, מבקשת להעבירו לשורותיה תמורת סכום פיצוי שקובעים במוסד למעמד השחקן.
"במוסד למעמד השחקן יושבים שלושה דיינים, לרוב אחד מהם עורך דין אבל לא תמיד, הם לא מחויבים להיות משפטנים, רק עם רקע בספורט. ההתאחדות לכדורגל ממנה את הדיינים. הם רואים נתונים שמציגים להם. נניח הקבוצה שדרשה 1.2 מיליון שקל, היא צריכה להוכיח שהיא באמת השקיעה באותו שחקן, להביא מסמכים ואז אמורים לבחון הכול ולקבל החלטה מושכלת.
"אין להם שיקול דעת לקבוע לגבי אחוזים ממכירה עתידית, רק לקבוע סכום כספי. רוב ההחלטות נעות בין 80 אלף שקל ל-400 או 450 אלף שקל, נדיר למצוא סכומים גבוהים וזה משתלם לקבוצות הגדולות".
מה דעתך על הכתבה?