באוקטובר 2025, אחרי ניצחון 0:3 של איטליה על ישראל במוקדמות מונדיאל 2026, אמר מאמן האזורי דאז, ג'נארו גאטוזו, שאם הנבחרת לא תעפיל לגביע העולם, הוא ישמור מרחק מהמדינה. "אני כבר גר די רחוק, אבל אתרחק עוד יותר", הוא הבהיר. איטליה, כידוע, כשלה בסופו של דבר לעלות, אבל גאטוזו כבר הספיק לחזור מאז לארץ המגף, ולא סתם לחזור. לאציו שלו היא אולי ההפתעה הגדולה ביותר של פתיחת העונה בליגות הבכירות באירופה.
הכישלון עם נבחרת איטליה ממש לא היה הראשון בקריירת האימון של גאטוזו. היו לו הצלחות כמו זכייה בגביע עם נאפולי, אבל לרוב הדברים הלכו הרבה פחות טוב עבור שחקן העבר בעל המזג החם, אפילו כשאימן ביוון או בקרואטיה. בדרך כלל הוא מגיע, עושה הרבה מאוד רעש, ועוזב. אחרי שהמשחק הראשון שלו כמאמן לאציו הסתיים בהפסד ביתי משפיל למדי, 2:0 למנטובה מליגת המשנה במסגרת הגביע האיטלקי – היה נראה שגם הפעם הסיפור לא יהיה שונה.
מעבר לכך, גאטוזו הצטרף לקבוצה שהייתה בשפל אחרי שסיימה את העונה הקודמת במקום התשיעי בלבד, עם סגל מוגבל מאוד ותקציב העברות כמעט לא קיים. טבעי היה לתהות מה הוא כבר יכול להוציא במצב הזה, אבל מסתבר שהתשובה היא המון. לאציו צברה 25 נקודות מתוך 27 אפשריות בליגה – פתיחת העונה הטובה בתולדותיה – והיא במקום השני, עם מאזן נקודות ויחס שערים זהים לאלה של האלופה והמוליכה אינטר. פתיחת עונה חלומית עבור הקבוצה ששווי הסגל שלה לפי "טרנספרמרקט", 262 מיליון יורו, הוא רק התשיעי בטיבו באיטליה.
לוח המשחקים של לאציו עד כה היה די נוח, אבל היא גם סיפקה כמה תוצאות שהבהירו את מידת הרצינות שלה. במחזור האחרון היא חגגה עם 2:6 על ססואולו – במהלכו אפילו רומאנו פלוריאני מוסוליני, נינו של הדיקטטור בניטו מוסוליני, כבש שער בכורה בסרייה א' – והמופע המרשים ביותר היה 0:3 על יובנטוס, הניצחון הראשון שלה על הגברת הזקנה בחוץ זה כמעט עשור. היא ספגה עד כה רק שבעה שערים, הכי מעט בליגה, וכבשה כבר 22, שווה למקום שלישי בליגה אחרי אינטר (25) והיריבה העירונית רומא (23).
את התוצאות האלה השיגה לאציו כשמובילים אותה שחקנים שלא נחשבים לכוכבים גדולים, אך כעת מתעלים על עצמם. הקפטן ושחקן הכנף מתיה זקני כבר מעורב ישירות בשבעה שערים, יותר מבכל העונה שעברה. החלוץ ההולנדי הוורסטילי טיגא'ני נוסלין מוביל את כובשי הקבוצה עם ארבעה שערים, אותה כמות שהייתה לו בכל העונה הקודמת. המגן הפורטוגלי נונו טבראש מקבל יותר חופש התקפי והפציץ את אחד משערי העונה בטיל לחיבורים מול מונזה. ולמרות שלאציו הוציאה בקיץ 22 מיליון יורו בלבד, השחקנים שכן הגיעו, כמו הקשר דוידה פראטזי והבלם הקרואטי יוסיפ סוטאלו שהצטרפו בהשאלה, התבררו כהצלחה. הסרייה א' היא לא הפרמייר-ליג, אבל גם ביחס אליה מדובר ברשימת שחקנים אפורה למדי. דריו מרקולין, שחקן העבר של לאציו, אף השווה את הקבוצה הנוכחית ללסטר של עונת האליפות.
ניתן היה לחשוב שבחסות ההצלחה הגדולה, האולימפיקו, המכיל 70 אלף מקומות, יהיה עמוס יותר מתמיד במשחקי הבית של לאציו בימים אלה – אבל האצטדיון דווקא הפך לזירת מחאה. למעשה, עד כה ממוצע הצופים במשחקי הבית עומד על 9,500 בלבד – הנמוך ביותר בסרייה א' וירידה של כ-35 אלף לעומת מה שהיה עד לעונה שעברה. הסיבה היא שפל חסר תקדים ביחסים בין אוהדי הקבוצה לנשיא קלאודיו לוטיטו.
מיד לאחר שהפך לבעל המניות העיקרי של המועדון ב-2004, לוטיטו הכריז מלחמה על ארגון האוהדים הימני קיצוני "אירידוצ'יבילי" – כשניסה לצמצם את השליטה שהייתה לאולטראס במועדון, במיוחד בכל הנוגע לכרטיסים ולמוצרים רשמיים. הוא עצמו גם ממש לא צדיק, ונחשב לאחד הנשיאים השנויים ביותר במחלוקת בסרייה א' – וזו כידוע תחרות קשה למדי. הוא כבר הושעה שלוש פעמים מסיבות שונות, כולל ב-2006 בשל מעורבותו בפרשת הקלצ'יופולי. הוא גם ספג ביקורת חריפה על כך שהמעיט בחשיבותם של אירועי גזענות, או הכחיש אותם לחלוטין.
אך הסיבה לכך שמספר כה משמעותי של אוהדי לאציו מחרימים כעת את לוטיטו היא התחושה שהוא לא משקיע מספיק בקבוצה מאז שסיימה במקום השני ב-2023. המצב הגיע לנקודת רתיחה באמצע העונה שעברה, אותה סיימה לאציו בלי כרטיס לאירופה ועם הפסד בגמר הגביע לאינטר. גם אחריה, הנשיא לא מיהר לנקוט גישה פשרנית, וטען כי "המניאקים" שמחרימים את המשחקים הפכו אותו לשעיר לעזאזל על מחדלי השחקנים, שאותם האשים בכך שהם "משתינים במכנסיים" באופן קבוע כשהם עולים למגרש.
"אני נשיא כבר 22 שנה, זכיתי בשישה תארים, החזרתי את הקבוצה לאירופה, אני עובד למען לאציו, הצגתי את התוכנית לאצטדיון פלמיניו החדש, אני מסיים את בניית האקדמיה – אז מה עוד אני צריך לעשות?", שאל את העיתונאים. בתגובה, אלפי אוהדי לאציו מימשו את האיום שלהם שלא לחדש את המנויים לעונה הנוכחית, ובכך גרמו למועדון להפסיד הכנסות של מיליוני יורו. את משחקי החוץ ממשיכים האוהדים לפקוד, ולעיתים אף מגיעים בהמוניהם כדי לקבל את פני הקבוצה לפני משחקי הבית.
הדבר גרם ללוטיטו, שהלך ונעשה נואש, לכתוב מכתב פתוח לאוהדים שנעדרו מהמשחקים. "כל מי שמקבל החלטות עלול לטעות", כתב. "כל מי שמנהל מועדון חשוב כמו לאציו יודע שהוא יהיה חשוף, יישפט ויספוג ביקורת. אני לא מתחמק מכך. אבל אני מבקש שהשיפוט ייקח בחשבון את התמונה המלאה. ובתוך התמונה הזאת, יש נושא אחד שאני רוצה להתייחס אליו בבירור: מערכת היחסים עם האוהדים חייבת להשתפר באופן משמעותי. לאציו חייבת למצוא דרכים חדשות, רציניות ואחראיות להקשיב לאנשיה, לתקשר איתם ולערב אותם". תגובת ארגוני האוהדים הייתה ברורה: "עכשיו כבר מאוחר מדי".
חרם האוהדים רק הופך את פתיחת העונה של לאציו למרשימה עוד יותר. גאטוסו הוא מוטיבטור ידוע, והצליח לאחד את שחקניו למרות הפילוג בין האוהדים להנהלה. "כולם יודעים שהשחקנים שלו היו עוברים בשבילו דרך האש", אמר עליו ג'יג'י בופון, מי שדחף למינויו של גאטוזו לנבחרת איטליה. שוער העבר גם סבור שיכולותיו הטקטיות של המאמן לא מוערכות מספיק: "יש (לגאטוזו) את ניצוץ הגאונות – היכולת לצפות כיצד משחק יתפתח, לבצע חילופים או שינויים טקטיים שמשנים לחלוטין את המשחק".
משחק הליגה היחיד שבו לאציו לא הצליחה לנצח עד כה היה 2:2 מול מילאן, לאחר שהובילה 0:2 בהפסקת המחצית, וזקאני טען כי קבוצתו הייתה יכולה לנצח לו האולימפיקו היה מלא. גם גאטוזו, כך נראה, יודע שעם הסגל הקצר שלו, הוא צפוי להתקשות מאוד להתחרות בצמרת, שלא לדבר על אליפות שלישית בתולדות המועדון, ללא אצטדיון מלא מאחוריו. "אני לא חושב שמישהו מרוצה מהמצב הזה", הוא אמר. "כולם רוצים להגיע לאצטדיון, שיהיו שם 50 אלף איש, 55 אלף איש. כדורגל הוא חרא בלי האוהדים". בינתיים, לאף אחד עוד אין תשובה לשאלה מתי רוב אוהדי לאציו יחזרו לאצטדיון.
מה דעתך על הכתבה?