קריאה של הוועד האולימפי הבינלאומי לוועדים האולימפיים הלאומיים בבקשה להעלות רעיונות מקוריים להתמודדות עם מציאות משתנה בעקבות משבר הקורונה, הולידה יוזמה של הוועד האולימפי בישראל לחשיבה מחוץ לקופסה של רעיונות בהיבט הספורטיבי והרפואי.
היוזמה המרכזית של גילי לוסטיג (מנכ"ל הוועד האולימפי), מולי אפשטיין (המנהל המדעי), דני אורן (מנהל היחידה לספורט הישגי), ורד בוסקילה (סמנכ"לית הוועד האולימפי שייטת אולימפית בעבר) ויעל ארד (יו"ר הוועדה המקצועית) עוסקת בבניית מנגנון שיאפשר את הגעתם של ספורטאים, מאמנים, מלווים ואנשי תקשורת למשחקים האולימפיים בעידן הקורונה.
הרעיון הוא ליצור דרכון וירולוגיחיסוני שיהווה תנאי להשתתפות באירועי ספורט בינלאומיים – ממש בדומה לדרכון הביולוגי המונהג לצורך מבדקי הסימום. כל מי שיירשם במערכת ה-GMS – Game Management System של המשחקים האולימפיים יכנס למאגר מבוסס בדיקות שיצמצם למינימום את פוטנציאל הכניסה של נשאים ושל חולים מאומתים ליפן. בבניית המודל נעזר אפשטיין, מי שהגה את הרעיון, בפרופסור ערן סגל ממכון ויצמן ובפרופסור דני נמט, המנהל המדעי של הוועד האולימפי בישראל.
המסמך, ובו רעיונות נוספים שנכתבו על ידי יעל ארד, יו"ר ועדת הספורט של הוועד האולימפי בישראל וחברה בוועדת השיווק של הוועד האולימפי הבינלאומי, נשלח לפני מספר ימים לוועד האולימפי הבינלאומי בלוזאן, שוויץ.
ההצעה הישראלית תאפשר את קיום המשחקים האולימפיים בקיץ 2021? (Gettyimages)
הרעיון מאחורי היוזמה הוא שגם בהנחה שרמת התחלואה תרד ולא נחווה התפרצות דרמטית מחודשת, עדיין יהיה צורך לחשוב על מנגנון שיבטיח את הגעתם של הספורטאים, המאמנים והמלווים לאתרי האימונים והתחרויות במדינות אחרות ללא סיכון הדבקה. לכן, באמצעות דרכון וירולוגי יוקם מאגר מבוסס בדיקות סרולוגיות (בדיקת דם לאיתור נוגדנים), PCR (בדיקה מעבדתית לאיתור הווירוס) או כל בדיקה אחרת שתוכח כיעילה ובו מידע עדכני על תסמינים, נוגדנים וזיהום ויראלי.
בנוסף לקבלת תו ירוק שיהיה על כל אחד מהמעורבים לקבל, מוצע שכל אחד מבאי המשחקים האולימפיים יחויב במילוי שאלון יומי באמצעות אפליקציה. השאלון יאפשר לזהות פוטנציאל הידבקות עוד בטרם הופעת התסמינים, בהתבססות על אלגוריתם שפותח במכון ויצמן למדע. בנוסף הומלץ ליצור אזורים סטריליים עבור הספורטאים ואנשי המעטפת שלהם; אזורים בהם תהיה הפרדה מוחלטת מתקשורת ומהקהל.
מה דעתך על הכתבה?