אחרי החגיגות נותרו סימני שאלה: הדילמה של חמד וכיאל

תומר חמד
תומר חמד | Gettyimages

לשני הישראלים חלק משמעותי בעליית ברייטון לליגה הטובה בעולם, אבל מה הסיכוי שיהפכו בה לשחקנים משמעותיים? לירן שכנר מנתח לאור דוגמאות העבר

(גודל טקסט)
 בברייטון אין חול על החוף. רק אבנים. הן קשות, חדות, שורטות. אל מול השלוחה הכי מזרחית של האוקיינוס האטלנטי, ממוקמת עיר החוף הדרומית של בריטניה, ולמרות האבנים הקשות על סף המים, הסטודנטים של האוניברסיטה המקומית מזהים את המקום כמפלט הכמעט בלעדי ממבחנים, שיעורים ודוקטורטים. החוף של ברייטון הוא סמלה, והמקום הכי נעים להיות בו. עד הקיץ האחרון.



לא שמשהו השתנה בשאיפותיה של קבוצת הכדורגל המקומית לעומת השנים האחרונות. גם את עונת 2015/16 התחיל כריס יוטון בריצה מצוינת וסיים אותה עם "כמעט" מאכזב. השנה, עם קבלני עליות מוסמכים כמו גלן מארי ואנתוני קנוקרט, ברייטון כיוונה גבוה ולא זזה מהטופ-2 כמעט לאורך כל העונה.




העלייה לליגה הבכירה החזירה את ותיקי העיר אל תחילת שנות ה-80, אז ברייטון הייתה חלק לגיטימי מנוף הכדורגל הבריטי. ברייטון מודל 2017 חוזרת לליגה אחרת לחלוטין. הכסף גדול יותר, אולי גדול מדי, והתחרות מאיימת מתמיד. אמריקן אקספרס הוא ספונסר נדיב וחזק, אבל ההתמודדות שלו בליגה הבכירה תהיה בשוק שעוד לא הכיר. אלו לא רק 90 מיליון הפאונדים שמקבלת חברה חדשה בליגה הטובה בעולם. הגדלת הסכומים המחולקים לקבוצות מזכויות השידור הקפיצה גם את יכולותיהן של קבוצות תחתית. החוכמה לבנות נכון תלויה לא רק בכיס, אלא גם ביכולת לאזן בין מי שהיה חלק מהקבוצה שעלתה לבין שחקני רכש משדרגים.



נקודת המבט הזו לא חשובה רק לברייטון כמועדון חדש בפרמיירליג, אלא בעיקר לשחקנים כמו בירם כיאל ותומר חמד, שהיו חלק מרכזי בעליה של ברייטון, ובכלל במועדון הזה בשנתיים האחרונות, ועלולים למצוא עצמם מחוץ לסגל או לפחות מחוץ לתכנוני ההרכב של יוטון.





תומר חמד ובירם כיאל חוגגים עם ברייטון. הגדלת הסכומים מזכויות השידור תפגע בישראלים? (Gettyimages)



אז החלום לעלות ליגה התגשם, השאלה אם חמד וכיאל גם ישחקו בפרמיירליג. כרגע נראה שהם מתוכננים להישאר בסגל, אבל ההרכב לא מובטח לשניהם. לחמד יש הצעות מסין, וגם ג'ורדי קרויף מאוד בעניין שלו. גם על כיאל יש קופצים, אבל השניים יעדיפו להתחיל את שנת הבכורה שלהם בפרמיירליג כחולמים, גם אם זה על הספסל או מחוץ לסגל.



לגבי חמד הכיוון ברור – קבוצות ברמה של ברייטון מתחזקות בדרך כלל בחלוצים ותיקים שמכירים את הליגה הזו. זה לא תמיד עובד כמו במקרה ג'רמיין דפו (עונה טובה שלו, אבל סנדרלנד תרד), או אלבארו נגרדו (במידלסברו הלפני האחרונה), אבל לעתים זה מספיק, יחד עם חלוץ רחבה כבד שעולה מהספסל ושווה 6-7 שערים, חמד לא צפוי להיות החלוץ הראשון שעולה מהספסל, אבל מקום בסגל אצל יוטון, וגם הרבה הערכה מצד המאמן – יש לו.
 



מה שקרה עם כיאל העונה קצת מעיב על ההמשך מבחינתו. הוא פתח רק בשליש ממשחקיה של ברייטון, ולא תרם כמעט בצד ההתקפי. אם טוני בלום הבעלים יפתח את הכיס, הוא יחזק בעיקר את הקישור שזקוק לשדרוג משמעותי. אני מקווה עבור כיאל שיעשה מה שעשה בבונדסליגה אלמוג כהן, שבזכות אמונה ודבקות מדהימה הצליח להפוך לבאנקר בהרכב של קבוצת תחתית בליגה. אבל ההערכה היא שמי ששיחק רק 16 משחקים בהרכב ברייטון העונה לא יהיה בתכניות ברוטציה הראשונית של יוטון בהצגה הגדולה באמת.





בירם כיאל. למרות הקשיים, יש לו חלק גדול בעלייה (Gettyimages)



אבל אלו רק הערכות. חמד וכיאל ראויים לכל מחמאה על השנתיים האחרונות. בשנה שעברה הם היו משמעותיים עוד יותר, אבל גם העונה היו חלק מהמכונה שעשויה בקרוב לחצות את קו 100 הנקודות (אם תנצח בשלושת משחקיה האחרונים). הערב בנוריץ' הקנריות יעשו את מסדר הכבוד המסורתי לשחקני ברייטון עם שתי שורות של מחיאות כפיים בכניסה אל הדשא. ברייטון הייתה ותישאר עיר של סטודנטים ומסיבות, עיר של חוף ים תוסס, אבל החל מקיץ 2017 היא תהפוך רשמית לעיר של כדורגל, עם הזדמנות לתקוע יתד בליגה הבכירה. בעונה שהתחילה עם מועמדות רציניות הרבה יותר כמו אסטון וילה, נוריץ', דרבי, פולהאם, רדינג וכמובן ניוקאסל – מדובר בהישג ענק.

עוד באותו נושא: בירם כיאל

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי