הוועד האולימפי הבינלאומי התחייב לקיים טקס להנצחת הי"א בכפר האולימפי גם במשחקים האולימפיים בטוקיו 2020 ובאלה שיתקיימו אחריהם.
בטקס מרגש ורב רושם שהתקיים אתמול בבית עיריית ריו, השתתפו כ-500 איש, ביניהם תשעה נציגים של משפחות הי"א, שזוהי להם השתתפות ראשונה במשחקים האולימפיים מאז אסון מינכן 1972. בטקס היו בני משפחותיהם של רומנו, שפירא, גוטפרוינד, חלפין, סלאבין, פרידמן, שפיצר, שור ושפרינגר.
"המשחקים האולימפיים הם פסגת הרוח האנושית והערכים האולימפיים. רגעי זיכרון אלה מסמלים את מה שאנחנו חייבים כנחמה לאלה שנקטפו ולמשפחותיהם. היום אנו זוכרים אותם. זוהי אחריות כבדה שלנו. עלינו לזכור ולכבד. אזכור אלה שאינם עמנו הוא חובה אנושית" כך תומאס באך נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי בטקס הי"א שנערך אתמול בגני עיריית ריו.
באך סיים את דבריו כשאמר: "הטרור לא ינצח! המשחקים האולימפיים הם חגיגה לחיים. זיכרונם יהווה אישור לקשר הקיום לעד בין ערכי החיים שקידשו במותם והרוח האולימפית.
יו"ר הוועד האולימפי בישראל יגאל כרמי אמר בדבריו: "שנים רבות חיכינו לנקודת זמן זו והגענו אליה ועל כך אנו רוצים להודות לך על מאמצך אדוני נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי תומאס באך. בזכותך התקיימה דקת דומייה כאן בריו ותתקיים בכל המשחקים האולימפיים הבאים. כולם יודעים את סיפור אסון מינכן 1972".
"החלטנו בישראל להעביר את מורשת הי"א לכל עם ישראל. משפחת הי"א היא משפחת עם ישראל כולו. אנו מקיימים טקס קבוע לזכרם לפני יציאה למשחקים האולימפיים, והיום גם במשחקים האולימפיים התקיים טקס זה במעמד אורחים רבים. כולנו זוכרים את הספורטאים שלא שבו הביתה מהמשחקים האולימפיים במינכן 1972. יהיה זכרם ברוך.
אילנה רומנו אמרה: "החיוך שלנו היום, הוא של הגשמת אחד החלומות שחיכינו לו ארבעים וארבע שנים. פעם ראשונה מאז 1972 שאנקי ואני יכולות להגיע לאירוע אולימפי ולהסיר את השריון, אין צורך להלחם".
אנקי שפיצר, אלמנתו של אנדריי שפיצר אמרה בפורטוגזית: "ריו הייתה טובה אלינו. פעם ראשונה שבכפר האולימפי נערך טקס זיכרון ליקירינו ועמדו לזכרם דקת דומיה. מבחינתי הסתיים מסע ממושך של 44 שנים".
המדליסטים האולימפיים יעל ארד, אורן סמדג'ה, ירדן ג'רבי ואורי ששון הדליקו נר לזכרם של י"א חללי מינכן. קרלוס נוזמן יו"ר הוועדה המארגנת של המשחקים בריו הדליק גם הוא נר זיכרון.
מה דעתך על הכתבה?