יש הטוענים שמילאן קצת הגזימה עם המחיר ששילמה תמורת קרלוס באקה. סביליה דרשה את מלוא הסכום שהופיע בסעיף השחרור בחוזהו של החלוץ הקולומביאני, 30 מיליון יורו, וזה לא דבר של מה בכך כאשר מדובר בשחקן שיחגוג בספטמבר את יום הולדתו ה-29.
אולם, צריך לראות את הדברים בזווית הנכונה. שחקנים שונים מתפתחים בקצב שונה ומגיעים לשיאם בעיתוי שונה לחלוטין. קחו, למשל, את פטריק קלייברט ורוד ואן ניסטלרוי, אשר נולדו בדיוק באותו יום. כאשר הראשון כבש את שער הניצחון לזכות איאקס בגמר ליגת האלופות בגיל 18, ב-1994, השני ישב על הספסל בליגה השניה. מנגד, כאשר ואן ניסטלרוי כבש 25 שערים בליגה הספרדית בעונת 2006/07 וזכה באליפות, קלייברט היה כבר סוג של שחקן עבר.
- המילאנזיות מסתערות על הסקודטו
- אחרי קרלוס באקה: מילאן החתימה את לואיז אדריאנו
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ספורט1
גיל הוא רק מספר, קל וחומר אצל שחקנים שפריצתם מגיעה בשלב מתקדם. המקרה של באקה חריג אפילו יותר, כי הוא מעולם לא למד באקדמיה, וכאשר היה בן 20 אפילו לא העלה בדעתו שיוכל להתפרנס מכדורגל. רק לפני 9 שנים הוא היה עוזר נהג באוטובוס בעיירת הולדתו, ובמקביל מכר דגים בשוק. הוריו מתגוררים עד היום בבית בו נולד קרלוס – הם לא הסכימו לעזוב, רק לשפץ. אלמלא ביקר במקרה אחד המאמנים של ג'וניור בראנקייה במשחק חובבים שנערך ביום ראשון בשכונת העוני, השיפוץ הזה ממש לא היה יוצא לפועל. אבל הוא היה שם, ראה את באקה כובש רביעייה, וזימן את בודק הכרטיסים מהאוטובוס למבחנים. כך החל המסע הארוך של קרלוס לצמרת.
והוא באמת היה ארוך. אחרי השאלות, שכללו תקופה בקבוצה זניחה למדי בוונצואלה, ערך באקה את הופעת הבכורה במדי ג'וניור בגיל 23. הוא קרע רשתות, אבל הסקאוטים מאירופה מחפשים בדרך כלל כישרונות צעירים בהרבה, והאופציה הראשונה לעבור ליבשת הישנה הגיעה רק כאשר הסקורר היה בן 25, ואפילו היא לא יצאה לפועל. לוקומוטיב מוסקבה עמלה קשה כדי לשכנע את הקולומביאני להגיע לרוסיה, וכאשר כל החוזים כבר היו מוכנים לחתימה החליטה לפתע הנשיאה אולגה סמורודסקיה שהבחור מגושם מדי. במקומו הימרה לוקומוטיב על פליפה קייסדו האקוואדורי, שחקן מנוסה ומוכח יותר, שלא בדיוק התאקלם למגרשים הבעייתיים. באקה נאלץ להמתין חצי שנה נוספת, עד שקלאב ברוז' שילמה תמורתו בינואר 2012 בסך הכל 1.5 מיליון יורו.
בבלגיה קיבלו את החלוץ האלמוני בספקנות – מה כבר יכול להיות שווה מוכר דגים לשעבר עם שער אחד בנבחרת בכל הקריירה? ההתחלה אכן הייתה איטית, אבל בעונתו המלאה הראשונה הבינו חבריו, כולל ליאור רפאלוב, שיש להם למי למסור. אחוז ניצול ההזדמנויות של באקה היה פנומנלי, ואת עונת 2012/13 הוא סיים כמלך שערי הליגה עם 25 כיבושים וכשחקן המצטיין.
באקה במדי קלאב ברוז'. מוכר הדגים הוכיח את עצמו (Gettyimages)
באותם ימים דיברה כל אירופה על כוכב קולומביאני אחר. רדאמל פלקאו היה השם החם ביותר בשוק ההעברות, ורבים מאוד הרימו גבה כאשר בחר לעבור דווקא למונאקו ששילמה תמורתו לאתלטיקו מדריד 60 מיליון יורו. במקביל, בשקט מופתי שמאפיין את עבודת המנהל הספורטיבי של סביליה, מונצ'י, רכש המועדון האנדלוסי את באקה תמורת 7 מיליון יורו בלבד. והנה לכם התוצאה – הקריירה של פלקאו התרסקה בינתיים, בעיקר בגלל הפציעה הקשה שעבר בברכו. את השנתיים האחרונות ירצה הנמר לשכוח, בעוד באקה זכה פעמיים בליגה האירופית וכבש 49 שערים בכל המסגרות.
קרלוס יודע להבקיע שערים מרהיבים, כמו למשל הבעיטה מחצי מגרש לרשת פיינורד במשחק ידידות במדי ברוז', אבל זה לא העיקר. העבודה היומיומית שלו היא ברחבה – הוא יודע להיות במקום הנכון בזמן הנכון, מבנה גופו האתלטי מאפשר לו להזיז הצידה כל בלם, וקור הרוח מול השער הביא אותו למעמד של כוכב אמיתי.
הוא גם יודע להתעלות ברגעים החשובים באמת, והדובדבן שבקצפת בתקופה הנהדרת בסביליה הגיע בגמר הליגה האירופית מול דנייפרו. הספרדים נקלעו לפיגור מפתיע, ובאקה הביא להם ניצחון במו רגליו, עם בישול לגז'גוז' קריכוביאק הפולני וצמד. כאשר הוחלף לקראת הסיום והמתין על הספסל לשריקה האחרונה, דמעות מילאו את עיניו. באקה אולי בחור קשוח, אבל גם רגיש. הוא הולך בעקבות הלב, והלב מביא אותו רחוק.
באקה עם הגביע. בחור רגיש שהולך בעקבות הלב (Gettyimages)
הלב גרם לו להעדיף את מילאן על פני ההצעות מהליגה האנגלית שהייתה מתאימה לו כמו כפפה ליד – טוטנהאם וליברפול חשקו בו מאוד. האם עשה את הצעד הנכון כאשר חתם בסן סירו? ימים יגידו, אבל ההימור של מילאן נראה הגיוני ומושכל.
בשנים האחרונות לא היה לסילביו ברלוסקוני סקורר אמיתי בחוד – בעונה שעברה מילא את התפקיד הזה ז'רמי מנז הצרפתי, שאמנם רואה בעצמו חלוץ מרכזי, אבל לא לגמרי עונה על ההגדרה. כעת, עם הקולומביאני ברחבה, יידעו הקשרים של מילאן שהם רק צריכים לספק לו את הכדורים, ומשם כבר ינווט אותם באקה לרשת. ואז גם 30 מיליון יורו ייראו אולי כהשקעה משתלמת מאוד.
מה דעתך על הכתבה?