עולה גבוה: מכבי תל אביב קיבלה בשורה מדהימה, אבל איך ג'יילן הורד יסתדר?

play
חגגו על הספסל. שחקני מכבי תל אביב | דני מרון
תיקתקנו, סיכום אירועי היום בספורט, 15.1 07:34

לראשונה אחרי כל כך הרבה זמן - לעודד קטש יש חמישייה שעובדת. נגד ז'לגיריס שוב הצליחו הצהובים לנצח בזכות הרכב גבוה. למה זה עובד? מה כל שחקן בקו הקדמי תורם? במה כל אחד צריך להשתפר? מי נפגע? הרבה שאלות, יש תשובות

(גודל טקסט)

מכבי תל אביב חזרה לנצח ביורוליג. זה לא היה קל במיוחד, זה הלך לדרמה ובמקום לסגור את המשחק כשהיא מובילה מספר פעמים בעשר הפרש, ז'לגיריס הצליחה לסגור את הפער פעם אחר פעם. מעבר לסילבן פרנסיסקו, גם מוזס רייט ואזולאס טובליס הצליחו לכתוש את הגבוהים של עודד קטש. עם זאת, כזכור, הצהובים יצאו עם ידם על העליונה – בזכות הגבוהים.

המגמה ברורה. המשחק מול הפועל ירושלים גרם לקטש להבין שיש לו סגנון חמישייה שעובד לו. בהתחשב בסגל הלא טוב של מכבי תל אביב, מדובר בבשורה חשובה מאין כמותה. כשלוני ווקר יחזור יהיה מעניין לראות איך זה ישתלב, אבל כרגע זה נראה ברור כשמש – חמישייה גבוהה, זה מה שעובד. זה אומר שג'יילן הורד בעמדה מספר 3 הוא ברירת המחדל, כי אין עוד ארבע שאפשר להזיז לשם. לכן, ככל שניתן לעשות את זה, מדובר ביתרון.

מרסיו סנטוס, ג'ימי קלארק, איפה לונדברג, טי ג'יי ליף, ג'יילן הורד. שחקני מכבי תל אביב | דני מרון

הגבוהים של מכבי תל אביב כאינדיבידואלים לא מספיק טובים, אין איך לסובב את זה. ניגע בכל אחד באופן יותר מפורט, אבל בקצרה: רומן סורקין מתקשה בהגנה, טי ג'יי ליף לא זורק מספיק מבחוץ ומרסיו סנטוס עושה המון טעויות של חוסר ניסיון. אחרי שהבהרנו שמדובר בשלושה שחקני פנים שיש להם מגרעות, צריך גם להסביר למה זה עובד כל כך טוב.

אז קודם כל הגנתית זה לא, על אף שזה היה אמור לעבוד נגד ז'לגיריס ועבד נגד הפועל ירושלים. בסוף, כשמשחקים עם שני גבוהים נגד התקפת פיק אנד רול מהצד השני, יש אחד שחייב לעזור. מכבי תל אביב שינתה קצת את סגנון ההגנה שלה והיא לא מחליפה בכל חסימה, אז יש עזרה אחרי הדג' וברמת השרטוט הכל אמור להתבצע בצורה טובה. אבל מה קורה כשלא? מה שראינו מספיק פעמים, רוטציה רעה שהיא הלחם והחמאה של כל פליימייקר טוב (בטח מלך האסיסטים של היורוליג).

| דני מרון

מצד שני, יש התקפה. והתקפית – וואו כמה שזה עובד טוב. הורד לא היה במשחק אקטיבי במיוחד בעמדת הסמול פורוורד אבל ליף, סנטוס וסורקין הצליחו לאורך כל המשחק להגיע לצבע של ז'לגיריס. יחסי הכוחות בין הגבוהים של מכבי תל אביב לאלה של הליטאים שקולים במידה. 52 נקודות הגיעו מהקו הקדמי של המארחת מול 44 של האורחת, אז אפשר להגיד שמדובר פה בניצחון של מכבי בפרמטר הזה.

היכולת הטובה של הקו הקדמי של מכבי תל אביב הקרינה לחלוטין לגארדים. הרי בסוף, כשההגנה נדרשת להתכווץ פעם אחר פעם, יש יותר קליעות פנויות מבחוץ. מכבי תל אביב היא קבוצת שלשות בינונית מאוד, ז'לגיריס היא קבוצת השלשות הטובה באירופה מבחינת יעילות. על אף שבסוף האחוזים התאזנו, לאורך המשחק הצליחה החבורה של קטש להמטיר 15 שלשות מ-33 ניסיונות – מספר השלשות הגדול ביותר שקלעה העונה.

דבר נוסף שמאוד השפיע על המשחק הוא ריבאונד ההתקפה. בסוף, זה לא היה משחק של הגנות גדולות, אז כל פוזשן נוסף שאפשר להשיג אחרי החטאות הוא יקר מפז. שוב, כמו השלשות, מכבי פקששה גם הפעם לקראת הסוף, אבל הצליחה להשיג 11 ריבאונדים בהתקפה ו-11 נקודות מהזדמנות שנייה.

טי ג'יי ליף, מכבי תל אביב | דני מרון

קטש צריך לקחת לעצמו את הדקות בהן מכבי תל אביב שלטה בריבאונד התקפה והצליחה לקלוע שלשות בזכות החמישייה הגבוהה. מנגד, יצטרך להסתכל מה לא עבד ספציפית בדקות הסיום, בהן ז'לגיריס הצליחה ליישר את הסטטיסטיקה. אחד מהם היה שליף לא נכנס מוקדם יותר, חומר למחשבה.

אחרי שהבנו שחמישייה גבוהה זה טוב, כדי להבין איך שחקני הפנים של מכבי תל אביב הצליחו לגבור ככה על שחקני הפנים של ז'לגיריס, צריך להסתכל מה עשה כל אחד מהם במהלך המשחק. ג'יילן הורד, עקב תפקודו כסמול פורוורד במלוא מובן המילה בחמישיות המדוברות, יוצא מדיון זה.

ג'יילן הורד שחקן מכבי תל אביב | אתר רשמי, Filip Roganovic

רומן סורקין

פתח את המשחק מעולה, תשע נקודות בשש דקות. עם זאת, מוזס רייט די חגג עליו בהגנה. בסוף, מה שאנחנו מקבלים מסורקין העונה זה מפלצת התקפית, סנטר שמאוד קשה להתמודד איתו בעיקר בזכות שני דברים. אחד הוא כמובן הזריקה לשלוש (קליעה זה קצת אוברסטייטמנט בהתחשב בכך שהוא מקום 180 ביורוליג), כי ראינו מספיק פעמים העונה שהגבוהים היותר מוגבלים במפעל לא מצליחים להתמודד עם העובדה שהוא יכול להרים פתאום מבחוץ אחרי פופ.

דבר שני הוא מה שקורה אחרי שהוא כבר קלע איזה שלשה, החדירה לטבעת. סורקין שיפר את הכדרור שלו והצליח להגיע למצב שבו אחרי שהוא מקבל את הכדור באזור המיד פוסט יש לו איך לעשות סל. הוא חודר בכוח עם הפנים לטבעת ובזכות האורך והאתלטיות שלו הוא הצליח לקלוע בתוך הצבע זריקות בדרגת קושי גבוהה גם על רייט – בחור שמכונה לרוב "מקרר".

ההגנה יכולה וצריכה להשתפר, כי את 17 הנקודות שלו מול ז'לגיריס הוא נתן (לא את כולן) בצד השני. כשהוא יוצא להדג' חלש, יש לו טווח טעות מאוד קטן והוא צריך לחזור לשומר שלו יותר מהר. זה שהוא לא מכסה את הרוטציה במקום לחזור לשומר זה כבר עניין של הנחיות של קטש. הוא לא יכסה את השחקן שהפורוורד מהוויק סייד עזב, אז יש לו זמן קצר להגיע חזרה לשחקן שלו ולשחרר את זה שעזר כדי שיחזור בעצמו לשחקן בפינה. לא קורה מהר מספיק, מכבי נענשת.

סורקין שוב מתבלט | דני מרון

מרסיו סנטוס

כדי להתחיל לדבר על מה שסנטוס תורם למכבי תל אביב צריך להסתכל על החמישיות בהן הוא תורם בדרך כלל. לרוב, הוא מסתדר יותר טוב כשיש גבוה נוסף לצידו, במיוחד טי ג'יי ליף. הסיבה לכך היא שסנטוס הוא לא סנטר מחליף בקבוצת יורוליג טובה, הוא כנראה סנטר שלישי. יש לו את האיכויות שלו, אבל כדי להראות אותן הוא צריך שיהיה לצידו עוד שחקן טוב שמושך אליו את ההגנה באזור הצבע.

אז נגד ז'לגיריס זה עבד לו מעולה, אבל בעיקר כי הוא הצליח לנצל את ה"גרביטציה" של השחקנים שלצידו. לכן, אם יש שחקן שנהנה בצורה המיטבית מהרכב שלושת הגבוהים של קטש הוא סנטוס. כשהוא נדרש להיות השחקן המרכזי בפיק אנד רול, זה שבסוף צריך לקבל את הכדור במיסמאץ' או לסדר הוצאה החוצה, הוא לא מסתדר.

האם דווקא בזכות החמישייה הגבוהה מכבי תל אביב תרוויח סנטר יורוליג לשנים קדימה? לא. האם היא תצליח להוציא ממנו הרבה מעבר לציפיות? כן. צריך לזכור שמדובר בבחור בן 23, עונה ראשונה במפעל הבכיר באירופה והוא עושה ויעשה המון טעויות. בהתחשב בכך, מכבי הצליחה להשיג לכמה משחקים שחקן שמסוגל לרווח לה את המשחק עם קליעה סבירה לשלוש ומנגד גם לנצל עזרה לא טובה של ההגנה ולהתמקם טוב בצבע כדי לקבל את ה"הגשה" משחקן שחודר לסל.

האמת? המגרעות שלו הן אלה שפוגעות במכבי תל אביב הרבה יותר משל כל הגבוהים שלה. ההגנה שלו, כמו של סורקין, לא טובה. בגלל חוסר הניסיון שלו הוא עושה המון עבירות שהן לא לעניין, לעיתים הוא מתקשה במאבקים פיזיים בריבאונד. אם בהגנה מכבי תל אביב לא תרוויח ממנו, לפחות התקפית היא תרוויח. הוא איבד את הראש בסיום נגד ז'לגיריס, התקשה מאוד בריבאונד גם הפעם, אבל בסוף חטף שלוש פעמים ולמרות ארבע עבירותיו המיותרות, סחט שש בעצמו.

סנטוס ממשיך במגמת העלייה | דני מרון

טי ג'יי ליף

בין שלושת הגבוהים שציינתי לאורך הסקירה הזו, ליף הוא כנראה השחקן עם הכי פחות בעיות. הוא פינישר מעולה בכל הנוגע לקליעות שאינן מתוך הקשת הקטנה (חמש כאלה נגד ז'לגיריס), לא מפחד לחדור לטבעת בכוח, ריבאונדר מעולה במיוחד בהתקפה (ארבעה כאלה נגד הליטאים).

איפה הבעיות? שבתוך החמישייה הזו של שלושה שחקנים שהם פאוור פורוורדים או סנטרים, ליף והורד דורכים מעט אחד על השני. בסוף, הורד הוא אחד הכוכבים של מכבי תל אביב. לא בעונה גדולה, לא היה במשחק טוב מול ז'לגיריס, אבל זה בעיקר בגלל שליף לא שחקן שמרווח את המשחק. ליף הוא ארבע הכי ארבע שמישהו ראה אי פעם. מסיים טוב, חוסם טוב אבל לא זורק שלשות.

במקרה של ליף, בניגוד למה שסורקין וסנטוס חייבים לשפר, הוא צריך יותר להשתדרג. אם הוא יתחיל לזרוק קצת יותר לשלוש, זה יוכל לפנות את הורד למהלכי המיד פוסט שהוא מחבב, מכבי תל אביב תהיה יותר מגוונת בהתקפה. בנוסף, זה ייתן לה יותר אוויר בדקות ההכרעה כשהיא תהיה עם חמישייה שאפשר סוף סוף להגיד שהיא החמישייה הכי טובה שלה.

מחצית ראשונה מצוינת. ליף | דני מרון

הורד קלע את הנקודות שלו ברבע הרביעי בהתקפה אחת ללא ליף, בה חתך על מעין פיק אנד רול ספרדי וניצל הגנה מבולבלת של ז'לגיריס. בסל השדה השני שלו במשחק, קיבל את הכדור בחצי פינה אחר פיק אנד רול של ליף, חדר וקלע חצי מרחק. זה אפשרי, הוא יכול לשחק כסמול פורוורד באופן הזה, אבל העובדה שמהלך כזה הגיע רק ברבע רביעי לא מעודדת.

שלא ישתמע שאני חושב שהורד צריך לשחק כפאוור פורוורד לאורך כל המשחק, מכבי תל אביב לא יכולה לוותר על החמישייה הזו, היא עובדת. עם זאת, צריכים למצוא דרך שגם הורד יהיה יותר אקטיבי בהתקפה. הדרך – פחות עומס על הצבע, ליף והורד צריכים לזרוק יותר לשלוש, הראשון במיוחד.

עוד באותו נושא: מכבי תל אביב בכדורסל

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי