התירוץ למיליון: איגוד הכדורסל בגירעון, והציבור נדרש לשלם

תחקיר: מחירי הכרטיסים לגביע המדינה זינקו באופן חד. לראשונה, ילדים מחויבים לשלם כדי לשחק. בוטלו המענקים לקבוצות, וגם הנבחרות נפגעות. עמוס פרישמן יצא לתוכנית פינוי-בינוי כואבת, ולא תמיד האחראים הם אלה שנושאים במחיר

(גודל טקסט)

"לאור האטרקטיביות של המשחקים, ומתוך רצון לאפשר לכמה שיותר אוהדים להגיע, החליט איגוד הכדורסל לפצל את חצי הגמר ליומיים", הייתה לשון הבשורה החגיגית לקראת שבוע גביע המדינה הבא עלינו לטובה. הערב (ראשון, 20:30) ייפגשו הפועל ירושלים ובני הרצליה; מחר (שני, 21:15) יתקיים הדרבי בין מכבי תל אביב להפועל תל אביב; וביום חמישי (21:00) ייערך הגמר הגדול על התואר הראשון של העונה.

איגוד הכדורסל, במילותיו שלו, החליט ללכת לקראת האוהדים. במקום לדחוס את שלושת הקהלים הגדולים בישראל לפיס ארנה בירושלים בערב אחד לחוץ, הורחב פוטנציאל הצופים בחצאי הגמר ל-20 אלף. אלא שאז נפתחה מכירת הכרטיסים, והחגיגיות נעלמה. מתברר שהבדיחה על חשבונם. על חשבונכם. על חשבוננו.

הנה מה שעבר על אוהד ממוצע שרצה לרכוש כרטיס ממוצע – לא הכי זול ומרוחק, ולא הכי יקר וקרוב: לדוגמה, ביציע העליון סביב מרכז המגרש. כדי לחזות הערב או מחר באחד מחצאי הגמר, הוא יידרש לשלם 125 שקלים (לא כולל עמלה). לפני שנתיים, באותו אולם, עלה כרטיס כזה 90 שקלים לשני החצאים יחד, כך שמדובר בזינוק של 177% במחיר עבור כל משחק. אשתקד, כשחצאי הגמר נערכו בהיכל מנורה ביד אליהו ופוצלו ליומיים (כמו השנה), עלה הכרטיס למושב דומה 80 שקלים – אבל כל אחד כזה היה תקף לשני המשחקים בשני הימים. כלומר, המחיר פר משחק יותר משילש את עצמו והאמיר מאז העונה שעברה ב-212%.

מחירי הכרטיסים לגביע המדינה
המחיר פר משחק יותר משילש את עצמו בהשוואה לעונה שעברה | עיבוד תמונה, אהרל'ה ויסברג

בניגוד לכדורגל, שבו ליגת העל היא החוויה העיקרית עבור האוהדים, כבר שנים רבות שהמסגרות האירופיות הן האטרקציה האמיתית של ציבור חובבי הכדורסל. דווקא כעת, כשהקהל אינו יכול ליהנות כבר עונה שנייה ברציפות מהמוצר הזה עקב העברת המשחקים מישראל, הוא נאלץ לשלם יותר (הרבה יותר) עבור מה שנשאר לו. אין ספק שהדרבי התל אביבי מושך קהל יותר מחצי הגמר בין ירושלים להרצליה, וכגוף ציבורי – האיגוד לא יכול היה למכור כרטיסים לשני הערבים במחירים שונים. ההתאמה, באופן לא מפתיע, בוצעה כלפי מעלה.

זה רק סימפטום לדפוסי פעולה שחוזרים על עצמם שוב ושוב בהתנהלותו של איגוד הכדורסל. מאז בחירתו ליו"ר, לפני תשעה חודשים, עמוס פרישמן לא מפספס הזדמנות לדבר על הגירעון שנפער בתקציב; הוא בוודאי מכיר זאת היטב מקרוב, בתור מי ששימש במשך שבע שנים כיו"ר הוועדה המקצועית. בפועל, בלי להכריז, נכנס הענף הפעיל ביותר בישראל לתוכנית פינוי-בינוי. את המחיר לא תמיד משלמים מי שאמורים לשלם אותו. במקרה הזה בא הרצון לגזור קופון, או לפחות למזער נזקים, על חשבונם של האוהדים. והם לא היחידים. לא מן הנמנע שיהיו לתוכנית ההריסה הזו גם השלכות מקצועיות מרחיקות לכת.

עמוס פרישמן, יו"ר איגוד הכדורסל
מינויים ראשונים כיו"ר. עמוס פרישמן | אתר רשמי, עודד קרני, איגוד הכדורסל

במה אשמים ההורים, הילדים והקבוצות הקטנות?

באיגוד הכדורסל רשומים כ-33 אלף שחקנים ושחקניות בכל הגילים (יותר מכל ענף אחר בארץ), כ-300 אגודות וכ-1,200 קבוצות, ותחת ידיו מנוהלים כ-1,000 משחקים בשבוע. העונה הוא החל במדיניות חדשה: לראשונה, הוחלט לגבות דמי רישום של 30 שקלים לשנה מכל כדורסלן וכדורסלנית בכל גיל. לכאורה, סכום פעוט ולא משמעותי. אלא שעד כה, הרישום הזה היה בחינם ואת העמלה היחידה שילמו האגודות, ולאור המס החדש ייווצר רווח בגובה קרוב למיליון שקלים. בשנה הבאה, כך נראה, מתוכנן המחיר לעלות שוב, והפעם ל-50 שקלים.

לצד משחקי הנבחרות, גביע המדינה הוא האירוע היחיד שהאיגוד מפיק עבור הקבוצות. העונה בוטלו המענקים המגיעים למשתתפות; בגברים מדובר בחלק יחסי של הרווחים מהאירוע (25% לזוכה, 12.5% לפיינליסטית ו-6.25% לקבוצות שיודחו בחצי הגמר). ייתכן שהמועדונים העשירים והמובילים בישראל יוכלו לשרוד את הקיצוץ הזה. לא בטוח שזה המקרה גם בקבוצות הנשים, שאמורות לקבל סכום שנקבע מראש (בלי קשר לרווחים ולהכנסות), וייאלצו לוותר עליו.

סגירת הברז חילחלה גם כלפי מטה, ובוטלו המענקים למשתתפות בגביע הליגה הלאומית (הזוכה בו קיבלה 100 אלף שקלים עד העונה), שדי קרס לתוך עצמו: קבוצות הופיעו בשבוע שעבר לרבע הגמר ללא הזרים שלהן, איפשרו לישראלים המובילים לנוח, העלו שחקני נוער לפרקט, ובכלל, נראה שהן מתייחסות למפעל הזה כאל מטלה מיותרת ומעיקה, שיש להן רק מה להפסיד ממנה. כך קרה כשמכבי ראשון לציון הביסה את בני כפר קאסם, וגם כשעירוני נהריה דילגה מעל אליצור שומרון.

עודד קטש לצד דימיטריס איטודיס, מכבי והפועל תל אביב במסעת לקראת חצי גמר גביע המדינה
| יותם רונן

הרעה במצב הנבחרות

לא הכל קשור בהכרח בכסף. נבחרת הנשים איבדה בסוף השבוע סיכוי להעפיל ליורובאסקט, לאחר שספגה הפסד "ביתי" ללטביה. המרכאות העצובות הללו סביב משחקי הבית של נציגות ישראל מלוות אותנו כבר שנה וארבעה חודשים, וקשה לשפוט אותן כשהן לא מורשות לשחק בארץ; אלא שהמקרה הזה שונה מאחרים. האולם שנבחר כמגרש חלופי היה דווקא ביתה של הנבחרת היריבה, ולא מן הנמנע שהביא לפגיעה מקצועית מיידית.

אחרי ההצלחות שרשמו הנבחרות הצעירות, זכה האיגוד לשלל מחמאות על המדיניות שהתווה בדרכו לזכייה בתארים, הגעה לשלבים הגבוהים ביותר והישארות רצופה ועקבית בדרג א' בגילים השונים. האם תהיה לכך המשכיות בשנים הבאות? תשובה לכך תינתן רק בזמן אמת, אבל התנאים שיעמדו לרשותן אינם אותם תנאים.

כך, למשל, נבחרת הנוער קיימה אימונים קבועים לאורך כל העונה. לא הפעם: עד כה היא התכנסה העונה רק פעם אחת, ובשבוע הבא יתקיים האימון השני בלבד שלה לקראת אליפות אירופה. הנוהל הזה איפשר למאמנים להנחיל שיטת משחק ולהביא את הנבחרת בתיאום מלא ובמוכנות טקטית לטורנירים בקיץ; לא פחות חשוב מכך, הוא חשף בפניהם את השחקנים שעברו מתחת לרדאר, ונתן להם הזדמנות שלא היו מקבלים בתנאים רגילים.

שרון אברהמי מאמן נבחרת הנוער לצד בן שרף
שרון אברהמי מאמן נבחרת הנוער לצד בן שרף | פיב"א

קיצוץ בהזמנות ובאירוח, וגם בשכר העובדים

באיגוד נקטו בצעדים נוספים כדי להתייעל ולהביא לקיצוץ בהוצאות. שרון אברהמי, שהוביל כמאמן את נבחרת הנוער לחצי הגמר האירופי אשתקד, ימשיך עם שחקניה לאליפות העולם עד גיל 19, ויעלה כיתה גם לעתודה. בפועל, שכרו בג'וב הכפול בקיץ הקרוב יהיה נמוך מזה שהרוויח בקיץ הקודם בנבחרת אחת.

מספר ההזמנות לשבוע הגביע קוצץ, וגם האירוח בתנאי VIP בשני ערבי חצי הגמר בוטל. בנוסף, עובדי הארגון התבשרו לאחרונה על קיצוץ של 5% בשכרם, מהמנהלים ועד למזכירות. מי שסירב לדרישה הזו, פוטר – ובפועל איבד הארגון כ-20% ממצבת כוח האדם שלו עד כה.

האיגוד, כגוף ציבורי, מחויב בשקיפות ובפרסום פרוטוקולים מישיבות הנהלה. במסמך האחרון שעלה, מהדיון ב-29 באוקטובר אשתקד (לפני יותר משלושה חודשים), נכתב כי המנכ"ל היוצא יענקל'ה בן שושן הגיע ל"הסכם החזרת כספים", בלי להוסיף על כך פרטים.

שאלת המבחן

חלק מהצעדים הללו מתבקשים, גם אם הם כואבים. צעדים אחרים – בעיקר אלו שבהם נדרשים האוהדים, השחקנים הצעירים והוריהם לשלם על הניהול הכושל – מעלים תהיות. בסופו של דבר, יימדד איגוד הכדורסל במבחן התוצאה.

אם הנבחרות ימשיכו להצליח, הגידול הטבעי במספר הספורטאים הרשומים לא ייפגע וגם הגזירות הכלכליות על הקבוצות ייגנזו עם הזמן, יוכל פרישמן להביט לאחור בסיפוק ולהגיד שהציל את הענף. אבל אם תחל עזיבה המונית, ירידה בקרנו של המשחק, ייערמו כישלונות מקצועיים והאיגוד לא יעמוד במשימתו המרכזית – להעניק שירות – דווקא כוכב העבר שהגיע לעמדה הבכירה ביותר בענף הוא זה שיהיה חתום על כך.

גביע המדינה בכדורסל
| ניב אהרונסון

תגובת איגוד הכדורסל

"איגוד הכדורסל מצוי בתקופת הבראה והתייעלות, ונוקט מספר צעדים בכל המישורים. כחלק מכך, בוטלו המענקים לכלל הגביעים ונעשתה גבייה של 30 שקלים מכל שחקן. כל זה בהתאם להחלטת הנהלת האיגוד.

"באשר לאירוח של נבחרת הנשים בריגה – מדובר האלטרנטיבה הטובה ביותר שעמדה בפני איגוד הכדורסל, שדאג כי המשחק יתקיים בדלתיים סגורות. נזכיר כי כלל משחקי הנבחרות בתקופה האחרונה מתקיימים בלטביה. נבחרת הנוער תתכנס בהתאם להחלטות האגף המקצועי. באשר שכרם של עובדים ומאמנים, האיגוד מנוע מלהתייחס".

עוד באותו נושא: איגוד הכדורסל

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי