חוליית החוד של נבחרת פולין עשויה, על הנייר, לעורר פחד אצל יריבותיה. רוברט לבנדובסקי, אחד החלוצים המרכזיים הטובים בתבל, לא דורש הצגה מיוחדת. קשישטוף פיונטק, תגלית העונה בליגה האיטלקית, הקסים את אוהדי מילאן אחרי המעבר הגדול מגנואה בינואר, סיים במקום השלישי בדירוג הכובשים עם 22 שערים והקדים אפילו את כריסטיאנו רונאלדו. ארקדיוש מיליק, הסקורר המצטיין של נאפולי, סיים אמנם אחרי הפורטוגלי, אבל רק אם לוקחים בחשבון את הפנדלים. אם מנפים אותם, הרי שגם הפולני הזה נמצא מעל כריסטיאנו, עם 17 שערים לעומת 16, אחרי שחווה סוף כל סוף עונה נטולת פציעות.
בקיצור, בעולם המושלם היו לבנדובסקי, פיונטק ומיליק מייצרים שלישיה קטלנית במיוחד. ואולם, המצב בנבחרת פולין רחוק מאוד משלמות. באופן אירוני למדי, היא שומרת על מאזן מושלם במוקדמות אליפות אירופה בעיקר בזכות ההגנה אשר טרם ספגה שער ב-3 משחקים. לעומת זאת, הבעיות בהתקפה זועקות לשמיים. ערן זהבי לבדו הבקיע כבר 7 שערים, כל פולין ביחד עומדת על 4. כל ניצחונותיה היו דחוקים, עם כדורגל משמים, מעט הזדמנויות ואחוז נמוך של ניצולן. 0:1 עם הרבה מזל באוסטריה, 0:2 ביתית מתסכל למדי על לטביה, ולבסוף 0:1 עלוב במקדוניה ביום שישי האחרון. ההעפלה לטורניר עשויה להיות קלה, אבל האוהדים אינם שבעי רצון בלשון המעטה.
"הסגנון שלנו מזעזע. זה אסון אמיתי", קובע העיתונאי הפולני מיכל סכורני. המאמן יז'י בז'צ'ק, אשר מונה במקום אדם נבאלקה אחרי הפיאסקו בשלב הבתים במונדיאל, עדיין מחפש את הנוסחה הנכונה ושתי הסוגיות המרכזיות עדיין לא נפתרו. כל עוד הן תלויות באוויר, לפולין לא יהיה פשוט להתקדם ולממש את הפוטנציאל.
בז'צ'ק. סוגיות מרכזיות תלויות באוויר (HANS PUNZ/AFP/Getty Images)
הראשונה, באופן טבעי, היא מציאת האיזון הנכון בהתקפה, והיא הולכת אחורה עוד לימי יורו 2016, אז תופקד מיליק בעמדה נסוגה ולא טבעית על מנת לאפשר ללבנדובסקי לשלוט ברחבה. כבר אז היה שיתוף הפעולה בין השניים בעייתי והעסק התפוצץ ברעש גדול במשחק הראשון בגביע העולם בקיץ שעבר. פולין נתפסה כפייבוריטית מול סנגל במוסקבה ומיליק תפס שוב את עמדת החלוץ השני מאחורי לבנדובסקי. המתח בין השניים היה כה גדול שהם החליפו מסירה אחת בלבד ביניהם במשך 73 דקות, אז הוחלף כוכב נאפולי בעוד נבחרתו בפיגור. מיליק סירב להעביר את הכדור ללבנדובסקי גם כאשר הקפטן היה בעמדה טובה יותר, הגיב בביטול להערותיו ולביקורתו וכך הסתיים חלקו בטורניר. בשני המשחקים הבאים לפני ההדחה, צפה מיליק מהספסל.
בעונה החדשה, לאחר מינוי בז'צ'ק, הצטרף למאבק על המקום בהרכב גם פיונטק, אשר זהר במיוחד באיטליה בחודשי הסתיו. כאן ניצב המאמן בפני בעיה אמיתית – כי הרי גם פיונטק הוא חיית רחבה טיפוסית. היתרון הבולט ביותר שלו הוא היכולת להיות במקום הנכון בזמן הנכון ליד השער ולסיים את המהלכים בנגיעה אחת. אם מזיזים אותו הצידה, תכונותיו החזקות הולכות לאיבוד. המצב עם מיליק דומה, ועל לבנדובסקי אי אפשר לוותר בכל מקרה. אז מה עושים? בז'צ'ק עדיין מחפש את הנוסחאההאופטימלית ללא הצלחה מיוחדת.
עליו אי אפשר לוותר. לבנדובסקי (Gettyimages)
אחרי הקמפיין הבעייתי בליגת האומות, אשר הסתיים ללא ניצחונות מול איטליה ופורטוגל, ניגשה פולין לאתגר הגדול במוקדמות יורו 2020. נגד האוסטרים, בחר המאמן להמר שוב על לבנדובסקי ומיליק ונחל כישלון צורב. הסקורר של נאפולי הוחלף במחצית, כוכב באיירן מינכן לא בא לידי ביטוי אף הוא ורק כניסתו של פיונטק בדקה ה-59 הצילה את המצב. הרכש החדש של מילאן דחק מקרוב את שער הניצחון ובחלוף שלושה ימים החליט בז'צ'ק שהוא זה שצריך לפתוח לצד לבנדובסקי בוורשה. התוצאה? הצמד בקושי יצר מצבים מול היריבה החלשה ורק בדקה ה-76 שבר מלך שערי פולין את הקרח. הבלם קמיל גליק הבטיח את הנקודות עם שער שני, אך זה לא שינה את הרושם – המשחק היה חלש, וגם הציוות הזה לא עבד.
אז ביום שישי, במקדוניה, הלך בז'צ'ק על אופציה שלישית – לבנדובסקי לבדו, עם פיונטק ומיליק על הספסל. המערך הזה נתקל בביקורת נוקבת מצד העיתונאים שהאשימו את המאמן בפחדנות, ואחרי מחצית קטסטרופלית שולב פיונטק בהפסקה. הוא הבקיע מיד את השער היחיד והפולנים שמרו על המאזן המושלם, אך הבשורה לקראת המפגש עם ישראל עדיין מעודדת מבחינת נבחרת כחול-לבן. הפולנים טרם יודעים מה ההרכב הנכון מבחינתם, והבחירה של בז'צ'ק לקראת המשחק ביום שני היא תעלומה.
פיונטק נאבק בהגנת מקדוניה (ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)
הסוגיה השנייה חשובה לא פחות – החלוצים לא מקבלים אספקת כדורים ראויה מהקישור. גם במרכז המגרש, עדיין לא הבין בז'צ'ק כיצד לנצל את השחקנים שעומדים לרשותו. פיוטק זלינסקי, שהפך לשחקן דומיננטי מאוד בנאפולי בעידן קרלו אנצ'לוטי, טרם הוכיח את עצמו בנבחרת ועמדת הפליימייקר לא בהכרח מתאימה לו. קמיל גרושיצקי באגף השמאלי כבר הרחק מעבר לשיאו, אך לא בטוח שיש לו מחליפים ראויים. גז'גוז' קריכוביאק מעולם לא הצטיין במיוחד במסירות עומק ובשנים האחרונות הוא חווה משבר אישי מתמשך. בז'צ'ק מקווה לישועה מצידו של מתיאוש קליך, שהיה בורג מרכזי במערך של מרסלו ביילסה בלידס, אך מדובר בשחקן מליגת המשנה – הוא לא ברמה הבינלאומית הגבוהה.
וזו תמונת המצב בפולין – מאמן חסר ניסיון שסופג ביקורת, חלוצים ברמה גבוהה שלא מסוגלים לשחק ביחד או לחוד וקישור אנמי שלא מספק את הסחורה. עד כה גם זה הספיק ל-9 נקודות, אך ישראל לא צריכה לעלות למגרש עם זנב בין הרגליים. דווקא הרעיונות של הרצוג עובדים נכון לעכשיו טוב הרבה יותר. זה העיתוי האידיאלי להפתיע את הפולנים בביתם – רק צריך למצוא את הדרך לפרוץ את ההגנה שלהם. יכול להיות כי במפגש הספציפי הזה, זהבי עשוי להיות מסוכן יותר מלבנדובסקי.
מה דעתך על הכתבה?