ליאור ברקוביץ', לשעבר שחקן הפועל פתח תקוה (נראה לי), חשף בפודקאסט "המאמי הלאומית" של בית הפודיום, את דעתו על אנשים שמקצועם ותפקידם הוא לסייע לכדורגלנים להוציא מעצמם יותר – האנליסטים.
"זה נראה לך הגיוני שאנליסט שאין לו מושג בכדורגל יבוא ויסביר לי על כדורגל?", זעם ברקוביץ' הצעיר. "מי אתה יא מזדיין? יא אפס. אתה תגיד לי מה לעשות? לאנשים פה אין מושג בכדורגל, גם מאמנים שעושים 45 דקות חימום. תנו לשחק כדורגל".
אז קודם כל, הכדורגלנים הכי טובים – לא האלו בליגה הלאומית בישראל, אלא בעולם – יושבים עם אנליסטים כדי לשפר את הבנת המשחק שלהם ולראות דברים מזווית שהם לא יכולים לראות על המגרש עצמו, להבין את השטח והחללים שאפשר לייצר בתנועה ובמסירה, להבין טוב יותר את זווית הגוף שבה הם מקבלים את הכדור ובכלל – איך להבין את המשחק ממעוף הציפור.
קווין דה בראונה אף השתמש באנליסט דאטה כדי להבין איזו קבוצה טובה לו יותר להמשך הקריירה. אבל מי זה קווין דה בראונה בכלל?
יוהאן קרויף, גדול הכדורגלנים האירופאים בכל הזמנים, כונה "פיתגורס בנעלי כדורגל", ולא בגלל שהוא היה יווני אלא בגלל שהשחקנים הכי טובים הם אלו שמבינים את "הגיאומטריה" של המשחק. כן, גיאומטריה זו מילה גדולה, אבל זה כולה ענף של המתמטיקה העוסק בצורות ובמבנים, ובהם הישויות: נקודות, קווים ישרים, עקומות, משטחים, מעגלים ופאונים.
"בכדורגל השחקנים הכי טובים הם אלו שמבינים את השטח והסביבה שלהם טוב יותר ומזהים שטחים וזוויות מסירה במהירות גבוהה יותר", אומר ד"ר דיוויד סומפטר, מתמטיקאי וחוקר כדורגל שכתב את הספר Soccermatics ומייסד חברת Twelve Football, חברת אנליסטים רחמנא לצלן. "אני די בטוח שצ'אבי ואנדרס אינייסטה הם גאונים בגיאומטריה", סיכם.
אז כן, יש כדורגלנים גאונים שמזהים שטחים מבלי להיות מבינים גדולים מאוד בגיאומטריה, אבל אם הם יושבים עם אנליסט שמראה להם על המסך שטח שהיו יכולים למסור אליו בפעם הבאה שיהיו בסיטואציה דומה, תהיה להם עוד אופציה לייצר משהו – וזה משפר אותם כשחקנים.
באמת, למה צריך להסביר את זה בכלל?
תתפלאו, גם מועדוני הכדורגל הבכירים ביותר עובדים כיום עם אנליסטים רבים ואף עם בינה מלאכותית (AI) כמו כל חברה מתקדמת. בליברפול, למשל, עבדו עם Google DeepMind כדי לייצר את תוכנת TacticAI.
התוכנה הזו, שאחראים עליה אנליסטים אפסים מזדיינים שאין להם מושג בכדורגל, עזרה לליברפול לפתח אסטרטגיות בקרנות ומצבים נייחים. כי אם אפשר לתת למחשב לנתח את הכדורגל ולזהות איפה יש שטחים שאפשר לצמצם או לנצל, אז למה לא?
ועוד משהו: האנליסט הזה שכדורגלן בליגה הלאומית יכול להרשות לעצמו לבייש ככה, יכול יום אחד לקבל החלטות ברמת המאקרו במועדון כדורגל, שלא חושב כמו מועדון כדורגל מ-1980. כרגע הדרכים הכי מתקדמות לזהות את השחקנים הנכונים לקבוצה שלך הן דרך ניתוח של אנליסטים ושימוש בכלי AI.
יש חברות כגון ScoutGPT או SentientSport שכבר מסייעות לארגוני כדורגל מתקדמים לזהות שחקנים שמתאימים טקטית טוב יותר לקבוצה. ואפילו קבוצות בליגות הנמוכות משתמשות בתוכנות הללו – בסיוע אנליסטים, ולא כדורגלנים. "זה לחלוטין נתפס שבקרוב תוכנת AI תוכל לעשות ניתוח מתקדם על כדורגל מבסיס הידע שיש על המשחק ב-150 השנים האחרונות", אמר לי מוני, שבמשך שנים יצר תובנות מדאטה לקבוצת City Football Group, חברת האם של מנצ'סטר סיטי. "התוכנה תוכל לנתח יותר כדורגל מאשר אי פעם שוחק ב-24 שעות", סיכם מוני בראיון לאת'לטיק.
אבל מה ה-AI הזה כבר יידע על כדורגל? הוא אף פעם לא שיחק את המשחק בליגה הלאומית.
מה דעתך על הכתבה?