הענף כולו חי באשליה מסוכנת, כי בזמן שכולם מתווכחים על יכולת הליגה או השיפוט, המערכת נשענת על נתון אחד נסתר. מבט על מאחורי הקלעים של הדירוג האירופי חושף כי כל המבנה תלוי בנס היסטורי שקרה בעונת 2023/24, שבה למרות המלחמה הקשה ופגיעתה הקשה בספורט, מכבי חיפה ומכבי תל אביב עשו את המסע האירופי המשתלם בתולדותינו. חיפה עברה ארבעה סיבובי מוקדמות, שרדה את שלב הבתים של הליגה האירופית והעפילה לשמינית גמר הקונפרנס ליג עם קרוב ל-18 נקודות לבדה, ותל אביב סיימה ראשונה בבית שלה והגיעה גם היא לשמינית הגמר.
למרות האפקט המרשים של ההעפלה ההיסטורית לליגת האלופות בעונת 2022/23 (עם קמפיין זכור של חיפה מול יובנטוס, פריז סן ז'רמן ובנפיקה), אותה עונה הביאה בעקבות הקושי בבית המוות יחסית מעט נקודות למאזן הלאומי בהשוואה להצלחה האדירה שהגיעה אחריה. עובדה זו ממחישה ששיטת הניקוד של אופ"א אינה מתחשבת בשם או בחשיבות המפעל, אלא סופרת אך ורק ניצחונות ותוצאות על המגרש שמתורגמים ישירות לנקודות דירוג רשמיות.
אלא שמאז אותה התעלות בצל המלחמה, המנוע נכבה. שתי העונות העוקבות הניבו ירידה של כמעט 70% מהשיא ללא שום המשכיות (kassiesa.net) ומי שמחזיקה את ישראל זמנית במקום ה-17-18 היא רק השיטה של אופ"א שסופרת חמש שנים אחורה. כאן טמון הפספסוס: אם במקביל לאותה עונת שיא הייתה מצטרפת עוד הצלחה דומה, ישראל הייתה מזנקת למקומות 13-15 – זינוק פנומנלי שהיה מגדיל את המכסה לחמש נציגות ואף מעניק שתי נציגות בליגת האלופות. במקום זאת, מציאות המלחמה והיעדר היציבות הפכו את חוסר ההמשכיות לפספסוס היסטורי.
כעת, המצב הגיע לנקודת רתיחה בעונת 2026/27, שבה מכבי תל אביב, הפועל תל אביב ובית"ר ירושלים הודחו כולן במוקדמות. מי שנשארה לבד היא הפועל באר שבע, שרשמה מסע מרשים במוקדמות ליגת האלופות כולל ניצחון ענק על הכוכב האדום בלגרד לפני שנפלה בפלייאוף ומייצגת כעת את המדינה בשלב הליגה של הליגה האירופית וכל עומס הדירוג הלאומי יושב כעת על הכתפיים של האדומים מבירת הנגב.
עונת השיא של 2023/24 צפויה לרדת מהחישוב הרשמי בעוד שלוש-ארבע עונות ברגע שתמחק, אם עד אז לא תצמח רמה דומה שתמלא את החלל, הדירוג הישראלי יחטוף מכה אנושה שתגרור אובדן מקומות והורדה קריטית לשלושה כרטיסים בלבד לכל המסגרות. הפועל באר שבע לא נלחמת רק על הכבוד שלה, אלא מנסה ברגעים אלו ממש להציל את הכדורגל הישראלי מקריסה היסטורית.
מה דעתך על הכתבה?