תואם סוזה? הכירו את יוקאנוביץ'

יוקאנוביץ'. חליפות
יוקאנוביץ'. חליפות | צילום: Gettyimages

יעקב זיו על המאמן שיחזיר את הכדורגל ההתקפי למכבי ת"א. פרופיל

(גודל טקסט)

סלבישה יוקאנוביץ' היה בטוח שיגשים חלום לאמן בפרמיירליג, לאחר שהצליח להעלות את קבוצתו ווטפורד מהמקום השני בצ'מפיונשיפ. אבל לבעלים משפחת ג'ינו פוצו היו תכניות אחרות והחוזה של הסרבי לא הוארך.

 

ההליכה שלו לא הפתיעה איש. הרי יוקאנוביץ' היה המנג'ר הרביעי (!) בתוך שישה שבועות בלבד כאשר חתם ב"צרעות". תחילה פיטרו הבעלים את המאמן האיטלקי פפו סאנינו, חודש בתוך פתיחת העונה ומינו במקומו את אוסקר גרסיה, אקס מכבי וברייטון. גרסיה חלה ובילי מקינלי מונה במקומו. החילוף החזיק שבוע בלבד ומקינלי נבעט לטובת הסרבי.

 

בעוד סוכניו של הסרבי מנהלים משא ומתן מול קבוצות כניוקאסל וסנדרלנד, נכנס מנג'ר מכבי תל אביב, ג'ורדי קרויף, לתמונה ובידיו שני קלפים מנצחים ששכנעו את יוקאנוביץ' לנחות בישראל. הקלף הראשון פאולו סוזה, השני הסיכוי לשחק בליגת האלופות.

 

יוקאנוביץ' פותה בכך שאם יעלה את הצהובים לשלב הבתים בליגת האלופות, הוא יקבל חשיפה ענקית. כמו כן התרשם מהדרך שעשה פאולו סוזה, שקפץ מקריית שלום עד ה"ארטמיו פראנקי" של פיורנטינה בתוך שנתיים בלבד. אגב, כל הנתונים האלה מצביעים שאם הסרבי יצליח, גם הוא יפרוש כנפיים בתום העונה הנוכחית.

 

סוזה. גם יוקאנוביץ' לא יישאר יותר מעונה (Gettyimages)

 

הלך מווטפורד בגלל חיזוק ודרישות שכר

 

הבעלים של ווטפורד הם גם הבעלים של אודינזה האיטלקית וגראנדה הספרדית. ואם זה מריח לכם כמו הקרקס של רולנד דושטלה (הבעלים של סטנדארד ליאז', צ'רלטון, אלקורקון ואויפשט) – אתם לא טועים.

 

באנגליה פורסם במהלך העונה שהבעלים של אודינזה החליטו להצמידGPS  לכל שחקן השייך להם (כאמור הם מחזיקים בשלוש קבוצות). הנתונים הוזרמו ונותחו על ידי מומחים כדי שכל הקבוצות שלהם ישחקו באותה שיטת משחק. זה נשמע אולי הזוי, אבל המנג'ר בקבוצה היה אמור להישמע לאותם מומחים בכל הקשור לתפקוד השחקנים וקביעת ההרכב.

 

 בכלל בכל הקבוצות של ג'ינו פוצו מדברים על כך המאמן הוא בסך הכל בובה. וכשסאנינו סירב להמשיך ולעבוד בשיטה הממוחשבת בטענה שכך אין באפשרות המנג'ר להטיל מרות על הקבוצה, הראו לו את הדלת.

 

אבל יוקאנוביץ' התגבר על כל הקשיים האלה והעלה את ווטפורד לפרמירליג לראשונה מאז 2006 כשהוא רושם 15 נצחונות רצופים ולמרות היותו קשר התקפי הכיוון היה כדורגל התקפי, כשבדרך קטף את תואר מנג'ר חודש אפריל בצ'מפיונשיפ. המאמן הסרבי, הדובר אנגלית שוטפת סיפר עם בואו שג'יאנפרנקו זולה, עמו שיחק בצ'לסי בעונת 2001/02, היה המנטור שלו. "זולה אמר לי שהגעתי למקום הנכון בזמן הנכון ושמעכשיו הכל תלוי יהיה בי", סיפר יוקאנוביץ' על חברו האיטלקי שאימן ב"צרעות" שנתיים לפניו, "הוא גם סיפר לי מי זאת ווטפורד ולמה פיטרו אותו".

 

ואז החלו הצרות אתו. בווטפורד טענו שהסרבי דרש לקבל 2.5 מיליון ליש"ט לעונה, שכר הגבוה ב-300% משכרו בעונה החולפת, דבר שהיה מערער את כל מערך השכר בוויקארג' רואד. בסביבת המאמן טוענים שהוויכוח היה על היעדר חיזוק אותו דרש יוקאנוביץ'. במקומו מונה קיקה פלורס הספרדי.

 

לתפר הזה נכנס קרויף, כשהוא מנצל את העובדה שיוקאנוביץ' דובר ספרדית שוטפת ומשפחתו מתגורר בספרד. וכאמור לקרויף היו פרט לכושר שכנוע וקסם אישי גם שני קלפים מנצחים.

טרי מפסיד בבלומפילד להפועל ת"א ב-2001.  יוקאנוביץ' היה שם (Gettyimages)

 

הפלופ של צ'לסי

 

כשחקן יוקאנוביץ' היה פלופ בצ'לסי. המנג'ר קלאודיו ראניירי החתים אותו אחרי קריירה לא מזהירה במיוחד בספרד. צ'לסי שילמה עליו 1.5 מיליון ליש"ט לדפורטיבו לה קורוניה. לפני שהגיע לבלוז כבש 66 שערים ב-350 משחקים בהם שיחק בקבוצות שונות, בעוד בצ'לסי לא כבש אפילו שער אחד ב-39 משחקים. הוא הופיע במדי "הבלוז" בשני משחקים בסיבוב השני של גביע אופ"א מול הפועל תל אביב והודח. הוא מחזיק גם ב-60 הופעות בנבחרות יוגוסלביה וסרביה.

 

אחרי פרישתו עבר לאמן את פרטיזן בלגרד וזכה עמה באליפות ובגביע. משם עבר לתאילנד, ללבסקי סופיה להרקולס, ממנה הגיע לווטפורד כאלמוני לחלוטין. הסרבי הצליח להפיג מהר מאוד את הזעם של האוהדים והספקות של הפרשנים והצעיד את הצרעות לעליית ליגה אוטומטית מהמקום השני בצ'מפיונשיפ.

 

"יוקאנוביץ' הצליח בצורה יוצאת מהכלל, הוא סיפק את הסחורה יחד עם הקבוצה", סיכם גרהאם טיילור, מנג'ר ווטפורד והנבחרת לשעבר. הגארדיין גם הוא שיבח את הסרבי וטען שהוא משתייך לגל של מאמנים מצליחים שבאו מלמטה כמו אדי האו, מנג'ר בורנמות', פרנק וורברטון מברנטפורד שמועמד למנג'ר גלזגו ריינג'רס ואייאטור קרנקה, שהיה עוזרו של ז'וזה מוריניו בריאל מדריד, וכמעט העלה את מידלסברו לליגה הבכירה.

 

ווטפורד שיחקה כדורגל התקפי מעולה במהלך העונה תחת יוקנוביץ' כך שלאוהדי מכבי תל אביב צפוי שינוי בסגנון המשחק. מצד שני, ליוקאנוביץ' היו שלושה שחקנים התקפיים ברמה שספק אם יהיו לו בישראל: מתיו וידרה, אודיון איגלו וטרוי דיניי.

 

"הייתי כל חיי בכדורגל וכל המנג'רים האלה, שאתם מכנים סוג ב', בילו כל חייהם בכדורגל – החל מהיותם שחקנים ועד היותם מאמנים ועובדה שהם מצליחים", אמר יוקאנוביץ' ל"גרדיאן", "אולי אני מאמן רק קבוצה בליגת המשנה באנגליה, אבל כל החברים שלי בסרביה רואים את המשחקים של ווטפורד בטלוויזיה, כי זו ליגה פופולארית". עכשיו נראה אם החברים שלו יתחברו לצלחת לווין לראות את מכבי תל אביב נגד הפועל כפר סבא.

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי