תירוש: "ה–VAR לא יחליף את השופטים, תמיד יהיו טעויות"

רונית תירוש
רונית תירוש | דני מרון

הבוסית החדשה של שופטי הכדורגל הולכת לעשות סדר במגרשים: אנשי המשרוקית יתחילו לקבל כבוד, המלחמה באלימות תתעצם ויוכשר דור חדש של שופטות. יעקב בר-און שוחח עם יו"ר איגוד השופטים

(גודל טקסט)

יודעים על רונית תירוש שהייתה בראשית שנות ה־2000 מנכ"לית משרד החינוך, התרבות והספורט, תחת השרה לימור לבנת, ולאחר מכן כיהנה בשתי כנסות מטעם קדימה. הרבה פחות ידוע שהייתה קפטנית נבחרת הכדורסל של בית הספר "הס" בתל אביב, "אף על פי שאני די נמוכה", לדבריה.

כתחרותית מטבעה, הספורט בדם שלה. מנעוריה היא זוכרת איך שהגיע לבית ספרה כדורסלן צעיר, עולה חדש, בעל מבטא אמריקאי בולט, כדי להעביר כמה אימונים. זה היה טל ברודי, בכבודו ובעצמו. "הוא לימד אותנו חדירה לסל", מציינת תירוש. בגילה, 65, שכלל לא ניכר בה, היא קמה להדגים בביתה הנאה ברמת גן את התרגיל ההוא.

בימים אלה קיבלה תירוש תפקיד בספורט הישראלי ששום אישה לא ביצעה לפניה – יו"ר איגוד שופטי הכדורגל, ארגון שנחשב למעוז גברי. "לא חלמתי על התפקיד הזה", מבהירה הפוליטיקאית בדימוס, המשמשת כיום כמרצה לממשל במרכז הבינתחומי הרצליה. "אמנם שיחקתי כדורסל והתעניינתי בכדורגל, אבל לא הייתה לי שום נגיעה בשיפוט. הסיפור החל להירקם כשעוזי יצחקי, מי שהיה מנכ"ל משרד התחבורה בזמן שניהלתי את משרד החינוך, התמנה ליו"ר האיגוד. הוא הציע לי להיות חברת הנהלה כדי שיהיה בה ייצוג נשי. כשעבר לתפקיד אחר, הציע לי להחליף אותו. לאחר ששקלתי והסכמתי, העדיפו על פניי את משה קראדי, מפכ"ל המשטרה לשעבר".

נפגעת?
"מאוד. בהחלט נעלבתי. לא ביקשתי את התפקיד. אם הציעו לי, לא ציפיתי שיעשו ממני צחוק. הרי אני לא תפאורה של אף אחד. כשקראדי התפטר כעבור חודשיים, עם מינויו למנכ"ל 'דלק', חזרו אלי – וסירבתי. התחיל מסע של שכנועים. כשעלה עניין כיבוש המעוז הגברי, לא יכולתי להישאר אדישה כלפי הטיעון הזה. אם שליחות, אז קדימה".


"לא יכולתי להישאר אדישה לטיעון הזה" (אביב חופי)

את חובבת כדורגל?
"אני רואה משחקים. אצלי הטלוויזיה מכוונת לשידורי ספורט או לנשיונל ג'יאוגרפיק, לא לסדרות ולחדשות. כשאני חוזרת הביתה ורואה דשא, זה עושה לי שקט נפשי. לעומת הלחץ משטף האירועים בכדורסל, שם אני אוהדת מכבי תל אביב, בכדורגל לוקח זמן עד שנכנס גול. אנחנו משפחה שעושה ספורט והולכת לראות ספורט. הילדים שלי מוטרפים על כדורגל. הבן הבכור שלי, איתי, מכיתה ד' היה נוסע בשבת במונית לכיכר המושבות בתל אביב ולוקח מונית שירות לחיפה כדי לצפות במשחקים של מכבי חיפה. אין לי מושג מדוע בחר אותה מכל הקבוצות, ושני אחיו הלכו בעקבותיו. בעלי יוחאי אוהד הפועל תל אביב ואני אוהדת בני יהודה, כיאה למי שהייתה מנהלת תיכון עירוני ט', קרוב לשכונת התקווה. יום אחד הייתי במשחק בבלומפילד ומשם המשכתי בערב לאופרה, כלומר, אחזתי בשני קצוות התפקיד שלי, כמנהלת משרד החינוך, התרבות והספורט. זה היה שינוי מדהים, לעבור מהרעש של הכדורגל אל אווירה שונה לגמרי באופרה".

תפקידך החדש יחייב אותך ללכת יותר למשחקים?
"כפי שאמרתי, אני הולכת להנאתי, כשמתחשק לי, אבל אם זה יהיה כתכתיב, שישכחו ממני, אמרתי באיגוד. מה גם שלאחר שכל השבוע אני נותנת מעצמי, חשוב לי להיות עם המשפחה".


תירוש בכנס הצגת ה-VAR בישראל (דני מרון)

תירוש מצהירה כי "בשום פנים ואופן לא אסכים לאלימות במגרשים. ישבתי עם ראשי ההתאחדות לכדורגל וביקשתי החמרה בענישה כלפי כל סוג של אלימות, כולל מאמנים שמדברים לא יפה על שופטים לאחר משחק, וגם בעלי קבוצות. במקרה כזה יש להטיל קנסות כבדים, ואת הכסף נעביר לקרן שתוקדש לפעילויות בבתי ספר למניעת אלימות. אם הענישה תוחמר, גילויי האלימות יפחתו מעצמם".

ועוד משהו. "מפריעה לי תדמית שופטי הכדורגל בעיני הציבור, המשוללת יסוד מציאותי", היא מספרת. "אני יודעת שיש כעסים על שופטים, אבל הזוי כמה שזה מוגזם. מאז שמוניתי לתפקיד באיגוד אני נפגשת איתם ומתפעלת מכך שכמעט כולם אקדמאים. העליתי הצעה שכאשר מציינים את שמות השופטים לצד שמות השחקנים, ייכתב גם המקצוע שלהם באזרחות – וכך הקהל יבין שלא מדובר בחבר'ה שאספו אותם ברחוב ותקעו להם משרוקית בפה".

אז מדוע תדמית השופטים אינה במיטבה?
"אולי מרוב התעסקות עם ההיבטים המקצועיים, לא ניתנה באיגוד תשומת לב מספקת להיבטים יח"צניים, שיש להם מקום חשוב בעיצוב דעת קהל".


גרינפלד וצוותו בניידת ה-VAR. "תמיד יהיו טעויות" (אודי ציטיאט)

נראה שיש יותר מדי שערוריות שיפוט במגרשים. החלטות שגויות של שופטים מכריעות משחקים.
"כדי למנוע את זה הובא ארצה ה־VAR החדיש, שבוודאי יביא לכך שיהיו פחות טעויות. לשופט כדורגל יש בסך הכל שתי עיניים, ותלוי גם היכן הוא עומד במגרש בזמן קבלת ההחלטה. תמיד יהיו טעויות שיפוט, לא ניתן למנוע אותן לגמרי, כי בסופו של דבר מדובר בבני אדם. מי שמצפה שה־VAR יתפוס את מקומם של השופטים, שוגה באשליות".

ומה עם שופטות כדורגל? האם יש דור המשך ללילך אסולין, הראשונה בתחום?
"יש מעט בנות שהן שופטות כדורגל, וכדי שיהיו יותר נצטרך לעבור תהליך. כמו שלקח זמן עד שכדורסל הנשים התחיל למלא אולמות, יהיה דור המשך ללילך אסולין. נחפש מועמדות בבתי הספר ונפתח את המודעות לנושא. זה שאני כעת בראש האיגוד, אמור להביא מסר לבנות".

לקריאת הראיון המלא לחצו כאן.

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי