פרשת עומר אצילי הסעירה בימים האחרונים את הכדורגל הישראלי, לאחר שהודיע כי סיכם את תנאיו במכבי חיפה וכעבור פחות מיממה חזר בו וסיכם את תנאיו בבית"ר ירושלים. השאלה שעלתה היא האם פניית הפרסה הפתאומית של השחקן, בשלב המאוחר שלאחר הסיכום עם מכבי חיפה, מקנה למועדון זכות לפיצויים כספיים לו היה מחליט לתבוע את אצילי.
מבחינת דיני עבודה, חוזה עבודה לא חייב להיות בכתב, אלא במקרים בהם דרישת הכתב קבועה בחוק, בהסכם כללי שחל על בעלי מקצועות מסוימים, או בתקנון מיוחד שמסדיר את ההתנהלות בענף. הכדורגל הוא חריג בהקשר זה, וחלה בו חובת חתימת חוזה כתוב בין קבוצה לשחקן. תקנוני ההתאחדות לכדורגל מחייבים קבוצה להחתים שחקן בליגה המקצוענית על טופס חוזה אחיד, שאליו מצורף נספח מפורט של תנאי התשלום ושאר הזכויות המגיעות לו, ובנוסף נדרש כי החוזה יוגש ויאושר על ידי רשות בקרת התקציבים מטעם ההתאחדות. הסיכום שנעשה בין אצילי וסוכנו לבין מכבי חיפה היה מפורט, אבל לא נעשה במסגרת חוזה אחיד ולא הוגש לאישור הבקרה התקציבית. בהתאם לכך, מדובר בסיכום ג'נטלמני, שאינו בגדר חוזה מחייב. המשמעות היא שאצילי יכול היה לחזור בו מהסיכום, מבלי שייחשב כמפר חוזה.
מצד שני, גם בניהול מו"מ לחתימת חוזה, חלה על הצדדים חובת תום לב. החובה כוללת גילוי פרטים רלוונטיים (כמו למשל ניהול מו"מ מקביל מול קבוצה נוספת), וכוונה אמיתית וכנה להגיע להסכם מחייב. ככל שהמו"מ מצוי בשלב מתקדם יותר, ובפרט בישורת האחרונה שלו, בה כל הפרטים מוסכמים ונדרשות פעולות טכניות להשלמת החוזה – כך החזרה מהסכמה של צד אחד למו"מ נתפסת כהפרה חמורה יותר של חובת תום הלב. במצבים כאלו, אם אחד הצדדים היה תובע את השני, היה זכאי לפיצוי בשיעור של משכורת עד שתי משכורות בהתאם לסכומים שסוכמו בין הצדדים. מדובר בפיצוי שערכו אינו משמעותי מאוד, ועל פניו לא מצדיק שימוש בהליכים משפטיים.
אפשר רק לשער שהסיבה לשינוי דעתו של אצילי אחרי הדקה ה-90 ועריכת הסיכום בעל פה, היא הצעה כספית טובה יותר מבית"ר ירושלים, וגם במישור הזה עולה שאלה משפטית של תום לב, של צד שלישי שמתערב בעסקה חוזית טרם חתימה, וגורם להכשלתה. גם כאן, ההליך המשפטי המורכב נגד קבוצה אחרת לא מצדיק את סכומי התביעה.
ההחלטה של מכבי חיפה להימנע מהגשת תביעה נגד אצילי היא החלטה פרקטית ונכונה מבחינה ניהולית. ההתנהלות הלא מוסרית של אצילי תיצרב בתודעה המקומית ותהיה לה השפעה, בוודאי בהתחשב בכתמים אחרים בעברו ובגילו כשהחוזה יסתיים. כל אלו יקטינו את סיכוייו לקבל הצעה ראויה לשחק בקבוצה מובילה בעתיד, בשכר הגבוה אליו התרגל.
הכותבת היא מייסדת משרד עורכי דין דפנה שמואלביץ' ושות', המתמחה ביצוג מעסיקים בדיני עבודה
מה דעתך על הכתבה?