הפוסט שהעלה תומר שמואל, סמנכ"ל הכספים של מכבי תל אביב, במהלך משחק החוץ של קבוצתו נגד הפועל באר שבע, לחשבון הפייסבוק הפרטי שלו, כלל אמירה גזענית בוטה: "מי שנוסע לאפריקה שלא יתפלא שיש סביבו קופים". הפוסט אמנם נמחק אחרי מספר שעות, אבל עורר סערה בקרב קבוצת הפועל באר שבע ואנשי ספורט בכלל והפך ויראלי ברשתות החברתיות. יום לאחר מכן הוציא המועדון הודעה רשמית בדבר פיטוריו של שמואל בשל אותה התבטאות חריפה.
פרסום במדיה פתוחה לציבור
הפרסום של שמואל אמנם נעשה בחשבון הפייסבוק הפרטי שלו, אך פרסום כזה יכול להיעשות בכל מיני דרכים, והבחירה איך, מתי ולמי לפרסם – משפיעה על ההחלטה האם מדובר בדעה אישית לגיטימית, שחוסה תחת חופש הביטוי גם אם המסר שלה מכוער, או במעשה אסור בעל השלכות משפטיות כגון: הוצאת לשון הרע, עבירת משמעת חמורה ועילה לפיטורים.
יש לבחון את הפרסום במספר מישורים: האם מדובר בחשבון מדיה חברתית פתוח לכולם; האם בעל החשבון מציג עצמו כנושא תפקיד אצל המעסיק בחשבון בו בוצע הפרסום; האם מדובר בפרסום שהכותב הכין בעצמו או בשיתוף של פרסום שכתב אחר; האם תוכן הפרסום נתון לפרשנות; האם הפרסום נעשה מתוך כוונה להגיע לקהל רחב יותר; נסיבות עיתוי הפרסום; כמה זמן היה הפרסום פתוח לציבור; האם המפרסם העלה למדיה התנצלות פומבית לאחר שהסיר את הפרסום; האם מדובר בעבירה חד פעמית או חוזרת ונשנית, האם מדיניות הקבוצה בנושא ברורה, ובפרט – האם קיימים כללי משמעת החלים על בעל תפקיד בקבוצה, האוסרים מלכתחילה פרסום שכזה.
לזכותו של שמואל יצוין, כי בחשבון הפייסבוק שלו לא מופיע תפקידו במועדון, כך שברור כי המפרסם מביע דעה אישית שלו ולא מציג עצמו כפועל מטעם הקבוצה. גם העובדה ששמואל מחק את הפרסום מספר שעות לאחר מכן היא נסיבה מקלה, משום שעצם ההסרה של האמירה הפוגענית היא חלק מתיקון הנזק שגרם הפרסום.
מנגד, מצבור נכבד של שיקולים עומד לחובתו: לא ניתן להתבלבל בכוונת הכותב, משום שבתמונה שהעלה מתחת לכותרת האומללה, מצולמים אוהדי הפועל ב"ש, כולם לבושים אדום; עולה מתפוצת הפרסום המהירה לאוהדי ב"ש, כי למרות שחשבון הפייסבוק של שמואל פתוח רק לקבוצת חברים מוגבלת, שמואל לא העלה אותו מלכתחילה כפרסום רגיל אלא כ-REELS, מה שחושף את הפרסום לציבור רחב. משמדובר בבמה ציבורית, הפרסום נחשב כהלבנת שמו של אדם (או קבוצה של אנשים) ברבים, ומוגדר כהוצאת לשון הרע.; הפרסום נעשה בחוסר אחריות, בתוך מגרש הכדורגל, בסביבה טעונה, ויכול היה לגרור עימותים בין אוהדי הקבוצות, כך שניתן לראות בו פרסום מסית. לבסוף, תוכן הפרסום הוא גזעני ומשום כך הוא פסול, גם אם שמואל היה אוהד מן השורה ולא בעל תפקיד בכיר בקבוצה.
התקנון מגדיר ביטוי גזעני כעבירה הגוררת ענישה
העובדה שמדובר במגרש כדורגל, מקום בו אוהדים מקללים, קוראים קריאות גזעניות, בחו"ל אפילו מנופפים בדגלי פלסטין וסמלים אנטישמיים, לא מכשירה את תוכן הפרסום. תקנון פיפ"א קובע, כי כל אדם הפוגע בכבודו של אחר בביטוי מבזה או מפלה המתייחס לגזע, צבע עור, לאום, מגדר, מוגבלות, נטיה מינית, שפה, דת, דעה פוליטית ועוד – כפוף לענישה. גם ההתאחדות בישראל תיקנה את תקנוניה והטילה אחריות על קבוצה להתנהגות לא הולמת של אוהדיה, תוך הוספת סעיף מיוחד לפיו קריאות גזעניות הן התנהגות לא הולמת. משקריאה גזענית הוגדרה בתקנון ההתאחדות במפורש כעבירת משמעת – ושמואל הוא בעל תפקיד בכיר בקבוצה – ברור כי תוכנה אסור, בין אם הוא נעשה במגרש ובין אם הוא נעשה ברשת חברתית, בחשבון שפתוח לציבור.
גם בחו"ל הופעלו אמצעי ענישה כנגד התבטאויות אנטישמיות של אוהדי קבוצות, בין אם ע"י הקבוצה, מנהלת הליגה או התאחדות הכדורגל הרלוונטית, ואף הוגשו תביעות לבתי משפט ע"י ארגוני זכויות אדם כנגד קבוצות שלא נקטו באמצעים אפקטיבים למניעת קריאות גזעניות או אנטישמיות.
הפסיקה קשורה ביחס להתבטאויות מסיתות בעבודה
מכבי תל אביב הפגינה יעילות יתר כשפעלה לפטר את שמואל בהליך בזק: ככלל, פיטורים הם העונש החמור ביותר שעובד יכול לקבל במקום העבודה, ולכן לפי הדין העובד זכאי לשימוע לפני שמתקבלת החלטה על פיטוריו. המעסיק צריך לאפשר לעובד להיערך לשימוע, לאפשר לו לקחת ייצוג משפטי, להציג בפניו את השיקולים לכוונה לפטר אותו ולשמוע את מה שיש לו לומר בלב פתוח, תוך שקילת אמצעי ענישה מחמירים פחות. על פניו, הליך פיטורים שנעשה תוך 24 שעות נחזה להיות פגום, משום שאינו מאפשר קיום שימוע כנדרש. עם זאת, לא ניתן לדעת מה נאמר בין הצדדים ואם הוצע לשמואל לפרסם התנצלות והוא סרב, ובכך בעצם אישרר את הדעה הגזענית שפרסם. בפועל, שמואל פרסם התנצלות באינסטגרם רק לאחר שפוטר.
גם אם נפל פגם בהליך המואץ, עילת הפיטורים מוצדקת ועניינית. לפי הפסיקה, מאז פרוץ המלחמה, זה מה שקובע. בשני מקרים שנדונו בבתי הדין לעבודה מאז אירועי ה-7 באוקטובר, עובדים שהתבטאו באופן פוגעני ופוטרו בהליך פגום (עובדת ב"משען" ומורה לאזרחות בתיכון בפ"ת שטענו כי צה"ל מבצע רצח עם בעזה) – לא הוחזרו לתפקידם.
כדאי להדגיש, שלא מדובר רק באמירה גזענית ובבעל תפקיד ניהולי במועדון, אלא בפרסום בעיתוי רגיש במיוחד, שמחייב זהירות יתר ביחס להתבטאויות פומביות. אנחנו נמצאים למעלה מ- 450 יום בלחימה בדרום, לאחר אירוע נוראי שפקד את כולנו אך גבה מחיר כבד במיוחד מתושבי הדרום, במגרשה של הקבוצה שנחשבת לבירת הדרום. בשבוע בו חודש הירי מעזה, ובו נדרשים תושבי הדרום להתמודד שוב עם אזעקות וחרדות, משפחות החטופים, שרובן מהדרום, מסולקות מהכנסת ונמצאות בחוסר ודאות מתמשך ובלתי נתפס – היה מקום לגלות שיקול דעת והתחשבות ברגשותיהם.
מצופה ממי שמגיע מאזור הנוחות היחסי בתל אביב לדרום, לחבק את תושביו ולגלות סולידריות כלפיהם. לא רק ששמואל לא עשה זאת, הוא בחר לשגר את דעותיו המבישות בעודו במגרש בב"ש, באופן מזלזל ומשפיל. קבוצה שרק לפני מספר שבועות אוהדיה חוו ארועי גזענות אלימים באמסטרדם, לא יכולה לגלות יד רכה כשבכיר מטעמה מביע דעה גזענית כל כך בוטה. במעשה הפיטורים מכבי תל אביב העבירה מסר תמיכה ציבורי חשוב: מי שאינו מכבד את תושבי הדרום, אין לו מקום גם בתל-אביב.
הכותבת היא מייסדת משרד דפנה שמואלביץ ושות' המתמחה בייצוג מעסיקים בדיני עבודה
מה דעתך על הכתבה?