גם אני, כמו רבים מכם, ראיתי אתמול (שני) את הדרבי החיפאי. אין ספק שהיה מרגש – בכר חוזר אחרי אותו משחק טראומתי שגרם לפיטוריו, עשרות אלפי אוהדים ביציע, אמוציות, יריבות עירונית – אבל היה דבר אחד שפחות ריגש אותי, או ריגש אותי במובן השלילי (מאוד) של המילה וזו התפאורה של מכבי חיפה, אותו שלט ביזיוני בו רואים חמישה גברים ובאורח (או שאולי לא) פלא בחורה יושבת מתחתיהם.
חציתם גבול. מי נתן לכם את הלגיטימציה להפוך אירוע ספורטיבי לעידוד סצנה שלא הייתה מביישת סרט פורנו? מי נתן לכם את הלגיטימציה לקשר בין הספורט למיניות ובצורה כל כך בוטה? גם אני בעד תפאורה מושקעת, במיוחד בדרבי – אבל בין תפאורה מושקעת לשלט המזעזע שהנפתם אתמול פעורה תהום.
חשבתם איך תרגיש הילדה הזאת, בת 15, שאוהדת מכבי חיפה מלידה ובדיוק היום ילד מהשכבה שלה זרק לה הערה מינית ורואה את השלט הזה? חשבתם אולי, על אותה נערה אוהדת הפועל חיפה שעברה הטרדה מינית והשלט הזה מונח לה מול הפרצוף? ובואו נשים את הדברים על השולחן, רבים מכם, האוהדים, אבות, זה המסר שאתם רוצים שהבנות שלכם ייראו? תתביישו.
בעלי היה שחקן, ישבתי ביציעים במשחקים שקיללו אותו, קיללו גם אותי ובואו לא נתייפייף, אמוציות זה חלק מהכדורגל. אבל השלט אתמול הוא תעודת עניות לענף, ולכל לספורט הישראלי. במקום להפוך מעמד ספורטיבי כל כך מרגש לחגיגה ספורטיבית, הפכתם אותו ל"חגיגה" מינית על חשבון כל אותן בנות שיושבות ביציע, בבית, וכן – גם על חשבון הבנות שלכם, העיקר החינוך לא? ואז אנחנו מתפלאים שיש אלימות במגרשים, שנזרקות אבוקות על ראשים של שחקנים, ורק במזל זה לא נגמר גרוע יותר, אבל גם למזל יש תוקף, לא?
זה די משעשע שכל הזמן מתלוננים שאין פה רמה, שאין כדורגל, שהשחקנים "שכונה"- אבל השכונה היא בעצם אנחנו. אנחנו מייצרים אותה, אנחנו מקדשים אותה. חכמה גדולה בשם מרגול שרה פעם "פה זה לא אירופה, פה זה ישראל, תתחיל להתרגל", היא ידעה על מה היא מדברת.
אז תתחילו להתרגל. ככה לא נגיע לשום מקום, ובטח לא לאירופה. איך אתם מצפים שנשים יגיעו למשחק כדורגל עם שלט שצועק הטרדה מינית כשכולנו מדינה בפוסט טראומה? איך אתם מצפים שנהפוך להיות מדינה רצינית של ספורט מקצועני? אם אנחנו רוצים להשתפר, צריך להתייחס בכבוד לספורט, לשחקנים, לאוהדים, כן, זה מתחיל מאותו מאמן שמגיע למשחק בלאומית עם טרנינג של ריאל מדריד ועד השלט הזה שחוצה כל גבול אפשרי של היגיון. אז בפעם הבאה שאתם מכינים תפאורה, תחשבו שבמקום הילדה הזאת שיושבת לצד כל הגברים הייתה הבת שלכם. פתאום זה מרגיש קצת פחות נחמד לא?
* ניצן פלד היא מגישת הפודקאסט הדקה ה-91
בונות אלטרנטיבה בתגובה לשלטי אוהדי מכבי חיפה: "שלט הפריסה המבחיל של אוהדי מכבי חיפה הוא עידוד מפורש לאונס קבוצתי ולאלימות מינית כלפי נשים. דימוי של חמישה גברים הרוכנים מעל אישה הוא ביטוי מצמרר לתרבות אלימה שחצתה קו אדום. מאוכזבות מהתנהלות משטרת ישראל, שיודעת לעצור שלטים ביקורתיים כלפיה, אך עוצמת את עינייה במכוון כשמדובר בהסתה נגד נשים ובלגיטימציה לאלימות מינית. אנו קוראות להנהלת מכבי חיפה, ההתאחדות לכדורגל ומנהלת הליגות למצות את הדין אל מול האוהדים החשודים בפרובוקציה החמורה והמסוכנת".
מה דעתך על הכתבה?