דובר מכבי חיפה, דודו בזק, התראיין אתמול (שני) בעיצומו של מבצע "שאגת הארי" וסיפר על האתגרים איתם מתמודד המועדון בתקופה המורכבת – החל מההתנהלות היומיומית תחת מציאות ביטחונית מתוחה, דרך הניסיון להשאיר את השחקנים הזרים ומשפחותיהם בישראל, ועד הרצון לחדש בהמשך את פעילות ליגת העל.
בריאיון לתוכנית "קטן ב-2" ברדיו חיפה, התייחס בזק תחילה למציאות החריגה שבה מתנהלים השחקנים והקבוצות בימים אלה. לדבריו: "זו מציאות מאוד משונה מהסיבה הפשוטה שבכל עולם הכדורגל ובכל עולם הספורט, כל קבוצה או נבחרת מתכוננת על פי לוח זמנים. פה אין. אז כרגע גם ההכנה היא די משונה והיא לא אופיינית. כשחקן כדורגל אתה יודע עד כמה זה משמעותי ששחקן יודע שיש לו משחק בשבת. יחד עם זאת, אנחנו מתמודדים עם המלחמה – כלומר עם שחקנים שאמורים להגיע למתחם כאן. בניגוד לרוב הקבוצות, יש לנו הכי הרבה זרים, 12 זרים, שזו כמות מאוד גדולה".
בהמשך התייחס בזק גם להתנהלות המועדון מול השחקנים הזרים בתקופה הביטחונית הרגישה, והסביר כי במכבי חיפה בחרו בדרך מורכבת יותר במטרה לשמור על יציבות הסגל: "היו לנו שתי אופציות – האופציה הקלה הייתה לשחרר את כולם, להעביר אותם דרך הגבול ולהגיד להם: 'לכו, כשזה ייגמר תחזרו'. בחרנו בדרך היותר מורכבת: להשאיר אותם פה. אבל זה לא רק להשאיר אותם – זה להשאיר גם את המשפחות שלהם. חלק גדול מהשחקנים הזרים נשואים עם ילדים".
עוד הוסיף בזק כי למרות החששות, מרבית הזרים בחרו להישאר בישראל: "האם מישהו ביקש לחזור למדינה שלו? ג'ורג'ה יובאנוביץ'. אבל השאר הביעו את החששות שלהם ואנחנו פשוט היינו איתם. הצוות שלנו – גיל אופק, ליאור רפאלוב ואיציק עובדיה – אלה אנשים שהיו בבתים של המשפחות והסבירו להם את המהות ואת המצב. לקחנו גם את השחקנים שנמצאים כאן כמה שנים, כמו סק ואחרים, שיסבירו להם את המשמעויות".
בזק אף שיתף באנקדוטה שממחישה את הפער בין השגרה המקומית לבין נקודת המבט של הזרים: "באימון האחרון היו כאן יירוטים באזור הכרמל בסביבות השעה 12:30. קנג'י גורה הסתכל על היירוטים, נכנס לחדר האוכל ואמר: 'איך אתם יושבים פה בשקט?'. לתווך להם את המציאות הזו, כשהם רואים את ההתנהלות שלך ואת זה שאתה לא נלחץ, זה חלק משגרת החירום שלנו. קשה מאוד להסביר להם את זה. הם המומים מההתנהלות הזו".
לדבריו, דווקא השחקנים הזרים הוותיקים במועדון מסייעים להרגיע את המצב: "אם תיקח את סדריק, את עלי ואת סק, שכבר עברו כאן לצערנו מלחמה או שתיים, הם מבינים את המשמעות של ההגנה האווירית ואת זה שאנחנו ממשיכים לחיות בשגרה בתוך החירום".
בזק התייחס גם לעזיבתו הזמנית של יובאנוביץ', שנבעה מלחץ משפחתי: "יובאנוביץ', לדוגמה, קיבל פעמיים הצעה משגרירות סרביה לכל הסרבים בישראל לצאת מהמדינה – והוא ביקש להישאר. בפעם השלישית היה לילה עם לא מעט אזעקות ואשתו אמרה לו: 'זהו, בוא נלך, בוא נצא'. מאז, ביום חמישי שלאחר מכן חזרנו לאימונים, ואנחנו מבינים את המצב. ברגע שזה יסתדר – הוא יחזור.
"להחזיק פה תשעה זרים, בסיטואציה הזו, זו משימה שדורשת עבודה רבה. אני לא יכול להבטיח שכולם יישארו פה. אם תהיה הסלמה, אני לא יודע אם הם ירצו להמשיך ולהישאר. יחד עם זאת, אני יכול לומר שאני פוגש כל אחד מהם, ומצדיע להם. להיות במדינה זרה, במלחמה לא שלהם, זה לא דבר פשוט עבורם".
באשר לניסיון לחדש את משחקי ליגת העל, בזק אמר: "לפי מה שאנחנו מבינים, המשחקים יחודשו באמצע השבוע הבא או בסוף השבוע הבא. אנחנו מחכים לתאריך סופי. זו בסופו של דבר החלטה של מנהלת הליגה ושל פיקוד העורף. אני מניח שבהתחלה זה יהיה ללא קהל, אבל המטרה היא לסיים את הליגה, וזה חשוב מאוד. חשוב גם לחזור לשחק, כי הקהל עצמו צמא לראות משחקים.
"בתקווה, גם הקהל יחזור בסופו של דבר למשחקים, וזה הדבר הכי חשוב. מי שמקבל את ההחלטות האלה – זו לא החלטה פשוטה, להודיע לאוהדים שהם לא נכנסים. יחד עם זאת, מה הן החלופות? אנחנו חיים במציאות הזו מאז הקורונה. הפלייאוף אמור להיות עם הקבוצות הגדולות והקהל הגדול ביותר. בשאיפה, היה אמור להישבר שיא קהל בפלייאוף הזה – בוא נקווה שזה עוד יקרה".
בזק חזר ואמר: "זו מציאות לא פשוטה. עכשיו ברק בכר סיים פה את האימון, שולח לי תמונה שהוא באמצע הכביש, ירד בדרכו חזרה הביתה כי הייתה אזעקה. יש פה גם סוג של סטרס לכולנו. בסופו של דבר אנשים גם לא ישנים טוב בלילה, אבל עדיין אנחנו מנסים לשמור על שפיות, וזו המילה הכי חשובה. הכדורגל הוא סוג של שפיות, ולכן אני חושב שבסופו של דבר חשוב מאוד שנחזור למשחקים".
לסיום, התייחס דובר המועדון לתרחיש שבו שחקנים זרים נוספים עשויים לבקש לעזוב: "אנחנו לא נעמוד בדרכו של אף שחקן שמרגיש כך. הצוות פה נמצא 24/7 לטובתם, בשבילם ובשביל המשפחות. אנחנו מנסים להשאיר את כולם פה. אם מישהו יבוא ויגיד 'די, זהו, הגעתי לקצה, אני לא מסוגל יותר להכיל את הסיטואציה', אנחנו לא נעמוד בדרכו.
"יש פה שחקן שנמצא חודש בארץ, מנואל בנסון, ואשתו בהריון מתקדם מאוד. זה לא פשוט. חבר'ה, זו סיטואציה לא פשוטה – אנחנו צריכים לבוא ולהעריך את האנשים האלה".
מה דעתך על הכתבה?