אחד מהדברים הראשונים שהאנזי פליק הציג לשחקניו בקיץ האחרון כשהתחיל לאמן את ברצלונה היתה מסיכת היפוקסיה. היפוקסיה זה מצב של תת-חמצן בדם העורקי ופליק הציג לשחקניו "אימוני היפוקסיה", משהו שעשה גם כמאמן באיירן מינכן.
מדובר באימון שצובר פופולריות בעולם ספורטאי העלית ובנוי על טכניקה שמסייעת למחזור הדם ולשיקום שריר. במונחים פשוטים, מדובר באימון עם רמות נמוכות של חמצן. זה עשוי להישמע כמשהו שעשוי לפגוע בביצועים אבל מדעית זה עושה בדיוק את ההפך לטווח הארוך. הגוף האנושי, כשנחשף לרמות נמוכות של חמצן, מעביר את עצמו התאמות שבסופו של דבר משדרגות את היכולות הגופניות לתפקד ברמה הכי גבוהה. שחקנים שעוברים את האימונים האלה מתאוששים מהר יותר ממשחקים ומשדרגים את יכולות הספרינט וסיבולת לב ריאה.
ריאל מדריד משתמשת בשיטה הזו כבר מאז 2021, כאשר אנטוניו פינטוס, מאמן הכושר האיטלקי, הציג אותה לשחקנים. "הם לא אוהבים את זה" הודה פינטו בזמנו. "אבל זה מסייע להם בכל ההיבטים". השחקנים בריאל מדריד מכנים את המסיכה "מסיכת פינטוס" ואחרי האימונים פינטוס מציג בפני כל אחד את האימונים האינדיבידואלים שהם צריכים לעבור כדי לעמוד בסטנדרטים הגופניים המותאמים ספציפית להם. זו שיטת אימון שהפכה את ריאל לקבוצה עם הכושר הטוב ביותר באירופה – משהו שאפשר לה לבצע מהפכים בדקות האחרונות של משחקים.
אז בברצלונה, פליק החליט שהשחקנים יעברו אימוני היפוקסיה ולפי הנתונים של SkillCorner , נכון לתחילת חודש נובמבר, שחקני ברצלונה נמצאים גבוה בכל מה שקשור לכיסוי שטח בריצה אינטנסיבית (20 קמ"ש או יותר) וראפיניה, קשר הקבוצה, מוביל את כל הליגה בקטגוריה הזו וגם בקטגוריית "ריצות מעבר לקו ההגנה של היריבה".
הדבר הראשון שפליק דיבר עליו עם דקו, המנהל הספורטיבי של ברצלונה, היה כושר השחקנים והמאמנים, ומאמני הכושר שהוא רוצה בצוותו. לפחות ארבעה מהמאמנים שלצידו הם מאמני כושר ושיפור ביצועים. למשל, אחד מהמאמנים, חרמאן פרננדס, אחראי בעיקר על עבודה על השרירים.
פליק שעשה קריירה יפה ככדורגלן ואת תחילת הקריירה כאיש מקצוע עשה במועדונים מאוד לא שמרניים ופתוחים מאוד לחידושים (הופנהיים, רד בול זלצבורג) – הוא אחד האחראים לקפיצה המשמעותית של הכדורגל הגרמני לתוך עולם מדעי הספורט והחדשנות הספורטיבית. הוא מאמין גדול במדעי המוח וכמאמן נבחרת גרמניה, למשל, מינה "מאמן כושר נוירו־אתלטי" (לארס ליינהארד).
ליינהארד, לשעבר בנבחרת גרמניה באתלטיקה, עשה "תכנות מחדש למערכת הלוקומוטורית (המערכת המוחית שקשורה לתנועה)" לשחקנים ובכך שיפר את מהירות התגובה של השחקנים. בכך סייע לשחקנים לתכנת מחדש תנועות שבעבר אולי גרמו לפציעות.
אצל פליק, מעיין "מדען כדורגל", הכל מאוד מדויק והשחקנים שלו נדרשים להיות מדויקים, להגיע בזמן ולגלות רצינות ומקצועיות ברמה הגבוהה ביותר. אם הם מאחרים לאימון, הם פשוט לא ישחקו במשחק הבא. אצל צ'אבי, לשם השוואה, הם היו צריכים לשלם 1,000 יורו על כל דקת איחור. לא משהו שבהכרח מזיז לשחקנים שחלקם מרוויחים יותר מ-40 אלף יורו ביום.
פליק מתחיל כל אימון בתחרויות עם הכדור ועם רצועות התנגדות. לאחר מכן, יהיו מסלולי מכשולים כדי להניע את הגוף ולהפעיל את המוח, לשפר את הגמישות ואת מהירות התגובה. בכמעט כל התרגילים ישולבו אלמנטים טכניים עם הכדור ואלמנטים אתלטים וטקטיים. כל תרגילי הבעיטות יהיו עם שערים קטנים כדי להגביר את הדיוק של השחקנים. באופן כללי, שחקני ברצלונה עוברים עם פליק הרבה יותר אימונים מאשר התקופה עם צ'אבי ובין אימון לאימון הם צריכים להיות במועדון – לאכול, לנוח ולעשות פיזיותרפיה.
אחד מהדברים שפליק הציג לשחקניו זו בדיקה קבועה של השיניים שלהם – מאחר שמספר מחקרים הראו שיש קשר ישיר בין בריאות דנטלית גרועה לפציעות שריר. השחקנים עובדים עם תזונאי צמוד על תוספי המזון שהם צריכים. לפני משחקים הם מקבלים מסטיקים עם קפאין כדי להיות עם יותר אנרגיות. פליק מאמין שהשחקנים כיום הם מכונות עדינות ומתוחכמות שצריך לדאוג לכל צורך רפואי ורגשי שלהם כדי להוציא מהם את המיטב.
ברמה הטקטית, יש כמובן תדריכים אבל פליק מאמין מאוד בזרימה תקשורתית קבועה עם השחקנים. אחרי הכל, הוא היה מאחורי פיתוח אפליקציה להעברת מסרים לשחקני נבחרת גרמניה שזכתה במונדיאל 2014. אפליקציית הצ'אט של SAP היתה אפליקציה בה צוות האימון והשחקנים היו יכולים להיות בקשר לאורך החודשים שלפני הטורניר. השחקנים בעצמם היו יכולים לשמור על קשר דרך האפליקציה שהורידו למכשירים הסלולרים שלהם ומבחינת המאמנים אפשר היה לפנות לכל אחד מהם בנפרד עם דגשים טקטיים וסרטונים קצרים.
בחודשים שלפני המונדיאל ב-2014, הסקאוטים של הנבחרת שלחו קטעי וידיאו, בדרך כלל קצרים (10 שניות או פחות) של דגשים טקטיים, רעיונות טקטיים וניתוחים טקטיים. בין השאר נשלחו סרטונים של איך יריבים נעים בלי הכדור ואיך דיילי בלינד סוגר דאבל פאס עם תנועה מינימלית (משהו שהגרמנים אימצו וכינו "לעשות דיילי בלינד"), תרגילים במצבים נייחים ואף דגשים טקטיים אישיים.
כל הדיוק הגרמני הזה עובד גם בברצלונה. השחקנים נראים חדים הרבה יותר.ב-16 המשחקים הראשונים של פליק בכל התחרויות, ברצלונה כבשה 55 שערים – שיא מועדון. הפעם האחרונה שהם כבשו כל כך הרבה שערים אחרי 16 משחקים היתה ב-1950/51 – אז שחקניו של פרדיננד דאוצ'יק הצ'כי כבשו 54 פעמים.
בניגוד למאמנים אחרים, ובעיקר בזכות הגישה של פליק, היחס של ברצלונה כיום לשיקום מפציעות הוא שונה מאוד ממקומות אחרים. פליק רוצה שהשחקנים שלו יהיו בשיא הגופני שלהם לפני שהם מקבלים את המקום בהרכב. בשביל זה הוא לא לוחץ עליהם לחזור מפציעה אבל כן דורש מהם "לעבוד" בפיזיותרפיה ובשיקום ולהראות מחוייבות לתהליך. הוא לא מציב דד-ליינים לחזרה ונותן אמון מלא בצוות הרפואי כי הוא גם מבין שכל שחקן הוא שונה. לכל שחקן יש סיבולת שונה לכאב וכל שחקן צריך גישה שונה להתמודדות עם פציעה.
לפי כתבים שמסקרים את ברצלונה, אחד מהיתרונות הגדולים שיש לפליק על פני צ'אבי – המאמן הקודם – זה העובדה שהוא לא דובר ספרדית ולא קורא את כל מה שכותבים עליו. פליק מדבר באנגלית לעיתונאים הספרדים ובדרך כלל משעמם אותם למוות במסיבות העיתונאים עם תשובות קורקטיות ולא מעניינות. הוא כמעט ולא מתעסק בכלל בתקשורת ואת השחקנים להרכב הוא קובע אך ורק אם הם עומדים בסטנדרטים הגופניים, הטקטיים והטכניים שלו – ולכן כל כך הרבה שחקנים צעירים, יוצאי לה מאסיה, קיבלו הזדמנויות ממנו – על חשבון שחקנים הרבה יותר מנוסים ויקרים.
כשהוא מדבר על כדורגל לתקשורת, הוא בדרך כלל אומר את כל הדברים הנכונים מבחינת הכתבים הקטלונים. "אני למדתי את אסכולת הכדורגל ההולנדי, למדתי הרבה על יוהן קרויף" אמר כשהגיע לברצלונה. "ואני באמת לא רחוק מהגישה הזו והתפיסה הזו שהביאה לכאן הצלחה אדירה – עם קרויף ומאוחר יותר עם פפ גווארדיולה".
רוב מאמצי התקשורת האותנטית שלו מגיעים בתוך חדר ההלבשה. מול השחקנים. מה שאומרים עליו מבחוץ פחות משנה לו ולחדר ההלבשה – בניגוד לתקופה של צ'אבי. "הוא איש מאוד צנוע. מאוד אנושי" אמר עליו פר מרטסאקר, בלם הנבחרת לשעבר. "יש לו יכולות חברתיות אמיתיות, הוא אמיתי כבנאדם והוא גם לא חושש להראות את החולשות שלו ולהבין מאיפה אתה בא. וזה מדבק כי הוא בעל יכולות תקשורת פנטסטיות".
"הוא לוקח את הזמן כדי להכיר אדם, להתעניין בו ממש", הסביר ארנה פרידריך, שחקן נבחרת גרמניה לשעבר. "אצלו זה לא רק 'עבודה, עבודה, עבודה'". פליק, בין השאר, נעזר בפסיכולוגים וגם שלח שחקנים לטיפולים פסיכולוגיים כדי להבין אותם טוב יותר.
פליק, ששקל הצעה לעבוד בבנק לפני שקיבל הצעה לשחק בבאיירן מינכן, פרש בגיל 28 והיה נחוש להצליח בעולם הכדורגל. הוא מגיע מהיידלברג – עיר אוניברסיטאית עם האוניברסיטה העתיקה בגרמניה ומכוני מחקר חשובים – והתייחס לקריירת האימון שלו כקריירה של אקדמאי. הוא לא התחיל את הקריירה כמאמן בבאיירן מינכן (שם שיחק) או בבונדסליגה אלא התחיל לאמן באחת מ-14 הליגות המחוזיות בפירמידת הכדורגל בגרמניה.
הוא עשה קורסים והשתלמויות במשך שנים לפני שטיפס במעלה סולם הכדורגל. עד מהרה יצא לו שם של איש מקצוע שקדן וחרוץ שגדל בליגות הנמוכות. כשהגיע לתפקיד עוזר מאמן נבחרת גרמניה עם יואכים לב, הגיע למקום המושלם מבחינתו כי היה יכול להמשיך בהשתלמויות, מחקרים, עבודות, פגישות עם אנשי כדורגל בכירים כגון מתיאס זאמר ומאמנים כגון פפ גווארדיולה. האיש חקר ולמד במשך שנים מה גורם לקבוצות כדורגל לתקתק כמו שצריך.
ונחשו מה קרה? ברצלונה שלו מתקתקת ממש כמו שצריך.
מה דעתך על הכתבה?