* 15 קבוצות שונות זכו לייצג את ישראל במפעלי אופ"א מאז 1992. השיאנית היא מכבי תל אביב, לה זו העונה ה-23 באירופה וה-10 ברציפות. מכבי חיפה מתחילה כעת את הקמפיין ה-21.
מתוך 15 הנציגות במפעלים היבשתיים, חמש נמצאות כעת בליגה הלאומית: הפועל פתח תקוה, הפועל ראשון לציון, הפועל רמת גן, מכבי פתח תקוה ובני יהודה.
חמש פעמים השתתפו הקבוצות הישראליות בשלב הבתים של ליגת האלופות: מכבי חיפה ומכבי תל אביב פעמיים כל אחת והפועל תל אביב פעם אחת. הביקור האחרון היה של מכבי תל אביב ב-2015/16 (ללא נקודות ועם שער בודד בפנדל), ההישג הכי טוב שייך למכבי חיפה בהופעה ההיסטורית ב-2002/03 (מקום שלישי) והכי גרוע גם הוא של הירוקים: ללא נקודות וללא שערים ב-2009/10.
מכבי תל אביב מובילה במספר ההופעות בשלבי הבתים של המפעלים השונים עם שמונה עליות. אחריה מכבי חיפה והפועל תל אביב עם שש הופעות כל אחת, הפועל באר שבע עשתה את זה שלוש פעמים וגם למכבי פתח תקוה ועירוני קרית שמונה יש שלב בתים אחד ברזומה.
מכבי חיפה היא היחידה שהשתתפה בשלב הבתים של ארבעה מפעלים שונים: ליגת האלופות, גביע אופ"א, הליגה האירופית והקונפרנס ליג. מכבי תל אביב לא הגיעה לבתים בימי גביע אופ"א, הפועל תל אביב עוד לא חוותה את הקונפרנס ליג.
הישג השיא של נציגה ישראלית במפעל אירופי הוא שלב רבע הגמר: מכבי חיפה בגביע המחזיקות ב-1998/99 והפועל תל אביב בגביע אופ"א ב-2001/02.
* דירוג השיא של ישראל באופ"א היה המקום ה-15 ובעקבותיו קיבלנו שתי נציגות במוקדמות ליגת האלופות ב-2004/05.
מכבי חיפה חתומה על הניצחון הכי גבוה של קבוצה ישראלית באירופה: 0:8 על חזאר לנקראן במשחק חוץ באזרבייג'אן ביולי 2013, במסגרת מוקדמות הליגה האירופית.
הירוקים עברו אז עם 0:10 בסיכום ולא הצליחו לשבור את השיא של מכבי פתח תקוה, שהביסה את בשקימי המקדונית 0:11 בסיכום צמד המשחקים במוקדמות גביע אופ"א ב-2005 (0:6 בבית ו-0:5 בחוץ).
הפסד השיא שייך להפועל באר שבע, שיצאה להולנד אחרי הפסד 4:1 בווסרמיל והובסה 10:0 על ידי רודה במשחק הגומלין במסגרת הסיבוב הראשון של גביע המחזיקות ב-1997.
הקבוצות הישראליות פגשו יריבות מכל המדינות החברות באופ"א, פרט למצטרפות החדשות גיברלטר וקוסובו.
אולימפיאקוס, יריבת מכבי חיפה במוקדמות ליגת האלופות, תגיע העונה לשמונה משחקים מול נציגות ישראל ובכך תשתווה לקבוצה אחרת מיוון שהייתה השיאנית עד כה – פאוק סלוניקי. פאוק גם הוגרלה מול מכבי תל אביב בפלייאוף הליגה האירופית ב-2013, אבל אז המשחקים לא נערכו שכן היוונים הוקפצו לפלייאוף ליגת האלופות בגלל השעיית מטאליסט חרקוב).
* הפועל רמת גן היא הקבוצה היחידה ששיחקה באירופה בעודה בליגה הלאומית. זה קרה ב-2003 אחרי הזכייה בגביע כקבוצת הליגה השנייה ועשור לאחר מכן כשזכתה בגביע בעונה של ירידה מליגת העל.
הפועל רמת גן היא גם הקבוצה הישראלית היחידה שלא הצליחה למצוא את הרשת במשחקיה היבשתיים: שני הפסדים (4:0 ו-1:0) מול לבסקי סופיה והפסד (1:0) ותיקו מאופס מול אשטוריל.
הפועל תל אביב השיגה הכי הרבה ניצחונות על קבוצות מחמש הליגה הבכירות. היו לה שישה כאלה: מול צ'לסי, פארמה, מילאן, פריז סן ז'רמן, חטאפה והמבורג.
רק פעם אחת ניצחה קבוצה ישראלית בדו-קרב פנדלים בגביעי אירופה, וזו הייתה מכבי תל אביב לפני כשש שנים עם 3:4 על היידוק ספליט שסידר לה כניסה לשלב הבתים של הליגה האירופית. מכבי חיפה הפסידה בפנדלים לפארמה, גנק ונומה קאליו (בשלושה מפעלים שונים) ולהפועל תל אביב זה קרה מול סטרומסגודסט.
ההמתנה הכי ארוכה בין קמפיין לקמפיין שייכת למ.ס. אשדוד, שערכה את הבכורה שלה ב-2005 (שתי תוצאות תיקו מול דומז'אלה במוקדמות גביע אופ"א) וחיכתה 16 שנה כדי לחזור לאירופה בקיץ הקודם (תיקו והפסד לקרבאח במוקדמות הקונפרנס ליג).
את השער הישראלי הראשון בבתי ליגת האלופות כבש יניב קטן, שהדהים בדקה השמינית באולד טראפורד עם בעיטה בין רגליו של פביאן בארטז במשחק הבכורה של מכבי חיפה, לפני כמעט 20 שנה. מנצ'סטר יונייטד התאוששה אז, ב-18 בספטמבר 2002, וניצחה 2:5.
על השער הראשון של קבוצה ישראלית באירופה חתום מני בסון ז"ל, שהבקיע צמד בניצחונה של הפועל פתח תקוה 0:2 בנורבגיה על סטרומסגודסט במוקדמות גביע המחזיקות בקיץ 1992.
הזר הראשון שכבש במדי קבוצה ישראלית במפעלים האירופים היה סרגיי קנדאורוב, שהתכבד בשער השני של מכבי חיפה ב-1:6 הביתי על דודלאנז' מלוקסמבורג במוקדמות גביע המחזיקות. כמה דקות לאחר מכן, באותו ערב ב-1 בספטמבר 1993, ולדימיר גרשנייב הלך בדרכו כשדייק מהנקודה הלבנה והעניק לבית"ר ירושלים 0:2 על זימברו קישינב במוקדמות ליגת האלופות.
שיאן ההופעות מבין שחקני הקבוצות הישראליות הוא וואליד באדיר עם 91 משחקים. אחריו ניצבים שני שחקנים פעילים שיוכלו לשפר את מאזנם בשבועות הקרובים: איתן טיבי עם 78 ושרן ייני עם 75.
באדיר גם היה הראשון שהופיע עם שתי קבוצות שונות בשלב הבתים של ליגת האלופות.
ערן לוי הוא השחקן הישראלי הכי צעיר שהשתתף בגביעי אירופה, והשיא שלו מחזיק כמעט 20 שנה. ב-7 באוגוסט 2002, כאשר היה בן 17 ושלושה ימים, לוי נכנס כמחליף בדקה ה-85 בניצחונה של מכבי חיפה 0:1 על בלשינה במשחק מוקדמות ליגת האלופות שנערך בבלארוס.
הכי מבוגר מגיע גם הוא ממכבי חיפה: אלון חרזי מול בורדו בליגת האלופות. הוא נכנס ל-19 הדקות האחרונות ב-8 בדצמבר 2009 כשהיה בן 38 ו-298 ימים, במה שהיה משחק הפרישה שלו. אחריו נמצאים סלאח חסארמה, באדיר ודודו גורש.
מלך השערים של הקבוצות הישראליות באירופה הוא ערן זהבי עם 21 כיבושים. הוא גם היחיד שכבש בשלב הבתים של ליגת האלופות במדי שתי קבוצות ישראליות שונות.
זהבי גם מחזיק בשיא הישראלי לקמפיין אחד: שמונה שערים במדי מכבי תל אביב ב-2015/16 (שבעה במוקדמות ואחד בבתי ליגת האלופות). מאזן זהה היה לו, אגב, במדי פ.ס.וו איינדהובן בעונה הקודמת.
לפניו היו שני שיאנים: אלון מזרחי (שבעה שערים במשחקיה של מכבי חיפה בגביע המחזיקות ב-1998/99) ועומר גולן (שבעה שערים בקמפיין של מכבי פתח תקוה בגביע אופ"א ב-2005/06).
מזרחי הוא הנציג היחיד של קבוצה ישראלית שנמצא בטופ 10 של כובשים במפעל כלשהו, עם 15 שערים בגביע המחזיקות עליו השלום (ב-19 הופעות בלבד). האווירון במקום ה-10 ולפניו שמות כמו חריסטו סטויצ'קוב, גרד מולר, ג'אנלוקה ויאלי ורוב רנסברינק שניצב בפסגה עם 25 שערים.
גולן הוא היחיד שהבקיע יותר משלושער אחד באירופה. הוא עשה את זה ב-0:6 הביתי של מכבי פתח תקוה על בשקימי המקדונית ולאחר מכן גם ב-2:5 האדיר בבלגרד על פרטיזן ב-2005.
פרט אליו, היו עוד שישה שכבשו שלושער, מתוכם ארבעה תוצרת מכבי חיפה: אלון מזרחי מול קלאקסוויק ב-1995, יניב קטן מול האקה ב-2001 (מה שהפך בהמשך להפסד טכני), יעקובו אייגבני מול אולימפיאקוס ב-2002 והאחרון הוא ויאם עמאשה מול בוראץ ב-2011. סטפן שאלוי חתום על השלושער היחיד של בית"ר ירושלים (ב-1:4 הביתי על טורשאבן ב-1998) וברוך דגו על זה של מכבי תל אביב (ב-0:6 על ז'לגיריס ב-2001).
מה דעתך על הכתבה?