מצדיעים לספורטאי ראשון לציון "מחודורוב ועד אשרם". תערוכת צילומים ייחודית לכבודם של ספורטאי ראשון לציון תוצג במוזיאון ראשון לציון במסגרת חגיגות 140 שנים לעיר. ראשון לציון נחשבת לעיר הספורט של ישראל ואף זכתה לכינוי "עיר זהב", זאת בשל הנתון המדהים לפיו שני שלישים מכלל מדליות הזהב של המשלחות הישראליות לדורותיהן באולימפיאדות – הן של ספורטאים שיצאו מהעיר וכעת יזכו לכבוד גדול.
בהיכל התהילה של תערוכת "מקום ראשון", יופיעו תצלומיהם של המתעמלת האמנותית לינוי אשרם והמתעמל במכשירים ארטיום דולגופיאט, שעשו היסטוריה וזכו במדליית הזהב במשחקים האולימפיים של טוקיו 2020. לצידם, בקיר היכל התהילה יופיע גם פיטר פלצ'יק, שזכה באותה אולימפיאדה במדליית הארד הקבוצתית של נבחרת הג'ודו הישראלית. בנוסף, על רקע קיר התהילה ייעשה כבוד גדול לשוער העבר המנוח יעקב חודרוב ז"ל, חתן פרס ישראל לשנת תשס"ו, שגדל בראשון לציון, היה לסמל של נבחרת ישראל ונחשב בתקופתו לאחד מהשוערים המובילים בעולם.
ליד קיר התהילה ייחלק הכבוד לספורטאים אישיים שגדלו או התאמנו בעיר: הג'ודוקא אליס שלזינגר, האתלט עמוס גלעד ז"ל שהיה אלוף ישראל בריצות קצרות, האתלטית דיאנה וויסמן, אלופת ישראל בריצות קצרות לטווחים שונים ונציגת ישראל באולימפיאדת טוקיו 2020, והאתלטית נילי אברמסקי, נציגת ישראל באולימפיאדת אתונה 2004 ואלופת ישראל ובעלת שיאים לאומיים במקצועות שונים.
עוד בתערוכה ייחלקו את הכבוד למועדון הכדורסל של העיר מכבי ראשון לציון. הקבוצה, זכתה באליפות המדינה לשנת 2016 וגביע ווינר בעונת 2018/9. במשך השנים, שיחקו במועדון כוכבים גדולים בהם מיקי ברקוביץ', דורון ג'מצ'י, מוטי ארואסטי, חיים זלוטיקמן, קווין מגי, יוג'ין בנקס, אנדרה ספנסר, גיא גודס, מאיר טפירו, אמיר כץ, שון דאוסן, נועם דוברת ועוד. בגזרת המאמנים עבדו במועדון, בין היתר, משה ויינקרנץ, פיני גרשון, צביקה שרף, גיא גודס, אפי בירנבוים, שרון דרוקר אריק שיבק, שמוליק ברנר ודרור כהן. גם למועדון הכדורגל העירוני, שהיה לאחד מהמועדונים הראשונים שהוקמו בישראל בשנת 1928, ייעשה הכבוד. בעונת 1949/50 הוביל את הקבוצה, השוער הגדול יעקב חודורוב. ראשון לציון זכתה פעמיים בגביע הטוטו לליגה הלאומית.
אך ענף הספורט המזוהה ביותר עם העיר הוא הכדוריד – הפועל ראשון לציון הינה הקבוצה המעוטרת ביותר בכדוריד הישראלי ונחשבת לאחת הקבוצות הבכירות כיום, ומחזיקה ב-18 אליפויות ו-16 גביעי מדינה. מי שהוביל את הקבוצה לזכות בתארים הרבים שלה החל מסוף שנות ה-80 ועד אמצע שנות ה-2000 הוא כוכב הקבוצה וקפטן הנבחרת לשעבר, עידן מימון. לצידה, מכבי ראשון לציון מחזיקה ב-16 אליפויות מדינה ו-11 גביעים, כאשר גם מכבי נחשבת לאחת מקבוצות הכדוריד הטובות והבכירות בישראל וסיימה כאלופה בפעם האחרונה בעונת 2020/21. במשך שנים רבות התחרו שתי הקבוצות על כלל התארים והובילו את הכדוריד הישראלי.
המדליות, הגביעים, התצלומים, קטעי הסרטים ופריטי הזיכרון שבתערוכה מציגים ציוני דרך, קבוצות ספורט עיקריות וגם תופעות ייחודיות בספורט של ראשון לציון. לדוגמה, הוקי שדה שהובא על ידי החיילים ההודים שבצבא הבריטי ואומץ על ידי מכבי ראשון לציון בשנות ה-40 וה-50.
האוהדים תופסים גם הם מקום בתערוכה, ובתוכם אוהדי קבוצת הכדורגל של הפועל ראשון לציון המלווים את הקבוצה באדיקות ומשמרים את מורשתה. לצד אלה מוצגים גם ענפי האתלטיקה, ג'ודו, כדורסל, בדמינגטון, ההוקי קרח, שחייה, ספורט נכים וטריאטלון שחלק מהם זכו להישגים במישור הארצי והעולמי.
ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך: "אנחנו ממשיכים בחגיגות ה-140 לראשון לציון, והפעם בתערוכה ייחודית ומרגשת שנותנת הרבה כבוד לענקיות וענקי הספורט הגדולים בכל הזמנים, שהגיעו להישגים מרשימים בכל הענפים והביאו הרבה כבוד לעיר שלנו ולמדינה. אני גאה לעמוד בראשות עיר שנחשבת לעיר הספורט של ישראל ושממנה יצאו שלושה אלופים אולימפיים".
אות הפתיחה לחגיגות 140 שנה לראשון לציון, ניתן בט"ו באב (11.8) – התאריך שבו נוסדה העיר. ב-140 שנותיה הפכה ראשון לציון ממושבה לעיר הרביעית בגודלה בישראל, והיא עתידה להפוך בשנים הקרובות לעיר השלישית בגדולה עם כניסתם של כ-100 אלף תושבים חדשים. אירועי ה-140 שנים לעיר שהחלו בט"ו באב, יתקיימו לאורך השנה הקרובה בסימן "ראשון שלי, ראשון שלנו, ראשון שלכם" – עידוד השייכות, גאוות היחידה, הקהילתיות והמעורבות – ויתפרסו על פני כל השנה.
מה דעתך על הכתבה?