ספורטאים בישראל הביעו חשש לנוכח התוכנית של משרד הספורט להעברת האחריות לחלוקת כספי המלגות וההכנות האולימפיות למכון וינגייט. הספורטאים נפגשו היום (שלישי) עם שר התרבות והספורט, מיקי זוהר, שהבהיר כי הוא מעוניין להגדיל את המלגות עבורם ושוקל כיצד לעשות זאת בצורה הטובה ביותר.
מאז 2003 קיים הסכם שיתוף פעולה בין מנהל הספורט, הוועד האולימפי של ישראל והיחידה לספורט הישגי. במסגרת ההסכם, שלושת הגופים עובדים יחד לקביעת מדיניות, יעדים, מטרות ותקציבים שנועדו לאפשר לספורטאים הישראלים להתחרות בכבוד בזירה האולימפית. שיתוף הפעולה הזה הגיע לשיא באולימפיאדה האחרונה בפריז, בו זכתה ישראל במספר שיא של מדליות (7), אולם בחודשים האחרונים יש מאמצים ניכרים של משרד הספורט להעביר את האחריות להכנות האולימפיות וחלוקת המלגות למכון וינגייט.
ספורטאים אולימפיים ופראלימפיים שנפגשו היום עם שר הספורט, מיקי זוהר, אמרו לשר שיש להשאיר את המצב כפי שהוא היום לטובת הספורט האולימפי וההכנות לקראת אולימפיאדת לוס אנג'לס 2028. המצב כפי שהוא מאז תחילת המאה הוא שהוועד האולימפי מאגם משאבים – מהוועד האולימפי הבינלאומי, מחסויות ומלגות מגופי ספורט בינלאומיים – ומחלק את הכספים והמלגות לספורטאים בשיתוף פעולה עם איגודי הספורט ומנהל הספורט.
"הבענו חשש מרעידת אדמה מאוד גדולה", מסר אחד מהספורטאים שהיה בפגישה. "לעשות שינויים גדולים במכה אחת עשוי לערער את כל ההכנות האולימפיות ואמרנו את זה לשר היום. השר הקשיב לנו והיה חיובי להמשך שיתוף פעולה עם הוועד האולימפי, אבל אמר שהוא מנסה למצוא את הדרך הנכונה להעלות את המלגות שלנו ולשדרג אותנו".
ספורטאים שהיו בפגישה אמרו לשר שהם חוששים שמכון וינגייט לא מסוגל כרגע להכיל את כמות הבירוקרטיה שתהיה עליו ברגע שיצטרך להעביר כספים ל-500-700 ספורטאים, שכיום הוא לא משלם להם. "השורה התחתונה מהשיחה עם השר היא שיש עם מי לדבר", אמר אחד הספורטאים שנכח בשיחה.
יש לומר שגם בתוך מכון וינגייט, שאמור לנהל חלוקת מלגות ותקציבים ליותר מ-500 ספורטאים ומאמנים, הביעו דאגה לגבי היכולת שלהם לעשות זאת. "אנחנו מקווים שהספורטאים לא יפגעו בסופו של דבר" אמר מקור במכון וינגייט. "זה שינויים גדולים מדי ואנחנו כבר נכנסנו למחזור האולימפי של 2028". "המכון צריך לעבור עוד מתיחת פנים ותהליכי התייעלות לפני שהוא יכול לקבל על עצמו את האחריות של הוועד האולימפי" מסר מקור במשרד הספורט.
הניסיון של הוועד האולימפי והיחידה לספורט הישגי בהכנות אולימפיות לא יסולא בפז בעקבות המחויבות ההדדית של שני הגופים לשתף פעולה בשנת 2003, אחרי דיונים שערכו לפחות שנתיים. המשמעות של העברת האחריות להכנות האולימפיות מידי הוועד האולימפי למכון וינגייט עשויה להיות משמעותית ונרחבת וייתכן שלא מעט ספורטאים, שכבר יש להם תוכניות אימון מפורטות למשחקים האולימפיים ב-2028, לא יוכלו לממן את ההכנות שלהם בצורה האופטימלית.
הוועד האולימפי השקיע באולימפיאדות האחרונות כספים רבים במעטפת הרפואית והטכנולוגית סביב הספורטאים וגם בפרויקטים הישגיים אחרים. כמו כן, המומחים ביחידה לספורט ההישגי באו לידי ביטוי תחת כל שר ספורט והצליחו להנחות לא רק ספורטאים אולימפיים אלא גם ספורטאים פראלימפיים וספורטאים תחרותיים בענפים לא אולימפיים.
תגובת שר התרבות והספורט מיקי זוהר: "פגשתי היום את נציגי הספורטאים והספורטאיות שלנו מהספורט האולימפי, הפראלימפי ואילת, רציתי לשמוע מהם את דעתם על השיטה הקיימת ועל זו המוצעת. שמחתי לשמוע את השיח הפתוח והפורה שהתנהל ואני בטוח שיחד נביא עתיד טוב יותר לספורטאים ולספורטאיות שלנו".
בוועד האולימפי בחרו שלא להתייחס.
מה דעתך על הכתבה?