בשבועות האחרונים טניס הנשים העולמי סוער סביב הדיווחים על העברת טורניר גמר הסבב לערב הסעודית, כששתי אגדות העבר מרטינה נברטילובה וכריס אברט מביעות את התנגדותן למהלך. כידוע, ערב הסעודית משקיעה סכומי עתק בשנים האחרונות במטרה לשנות את התדמית של המדינה המוסלמית, ועושה זאת באמצעות הספורט. אחרי ההשקעה הגרנדיוזית בשחקני כדורגל, אירועי איגרוף, מסלול פורמולה 1 והקמה של סבב גולף שנוי במחלוקת – כעת נטען שסעודיה קנתה את הזכות לארח את אטורניר גמר הסבב – שמתקיים בסוף השנה ומאגד את שמונה הטניסאיות הטובות בעולם.
הדבר עורר התנגדול גדולה, לאור העובדה שנשים עדיין מקופחות בערב הסעודית, ושזו מדינה שידועה בפגיעה בזכויות אדם ובזכויות להט"בים. מברטילובה ואברט, שתי טניסאיות עבר מפורסמות, כתבו לאחרונה טור ב"וושינגטון פוסט" ובו הסבירו למה הן נגד המהלך. "לא בנינו וטיפחנו את טניס הנשים כדי לאפשר לערב הסעודית לנצל אותנו", כתבו השתיים, מאחר שכידוע, טניס הנשים הוא ענף הספורט הכי מצליח לנשים, והוא נאבק עשרות שנים על שוויון בפרסים.
שגרירת ערב הסעודית בארה"ב, הנסיכה רימה בינת בנדר אל סעוד, הגיבה למאמר של שתי אגדות הטניס וטענה כי עמדתן מבוססת על "סטריאוטיפים מיושנים". אברט ונברטילובה כתבו ששותפות עם ערב הסעודית תהיה "בלתי תואמת לחלוטין את הרוח והמטרה של טניס הנשים" וכי "היערכות גמר ה-WTA שם לא תייצג התקדמות, אלא רגרסיה משמעותית".
בתגובה, הנסיכה רימה פרסמה הודעה ביום שני בלילה כשהיא מגנה על התוכניות והפצירה באוורט ונברטילובה "לבדוק את העובדות".
"כאישה שהקדישה את חייה למען נשים, כאב לי מאוד לקרוא טור ב'וושינגטון פוסט' שמתנגד לכך שסעודיה תארח את גמר סבב הטניס לנשים בהתבסס על טיעונים שהם סטריאוטיפים מיושנים והשקפות ממוקדות במערב על התרבות שלנו.
"חוסר היכולת תזהות בהתייחסה לטענות של אוורט ונברטילובה, שאמרו שנשים בסעודיה "אינן נתפסות כשוות, זו מדינה שבה יש חוק אפוטרופסות גברית שבעצם הופך נשים לרכוש של גברים", הגיבה הנסיכה רימה: "בעניין זה הרשו לי לומר בפשטות: יש לברר את העובדות. זה כבר לא מתאר את מעמדן של נשים סעודיות כיום. נשים אינן זקוקות לאישור של אפוטרופוס כדי לנסוע, לעבוד או להיות ראש משק הבית שלהן. כיום, נשים סעודיות מחזיקות ביותר מ-300,000 עסקים וכ-25% מחברות סטארט-אפ קטנות ובינוניות, כלומר בערך אותו אחוז כמו ארה"ב. נשים בסעודיה נהנות כעת משכר שווה, ומובילות את הדרך למשהו שצריך להיות אוניברסלי.
"למרות שעדיין יש עבודה לעשות, ההתקדמות האחרונה של נשים, מעורבותן של נשים במקום העבודה וההזדמנויות החברתיות והתרבותיות שנוצרות לנשים הן באמת עמוקות ואין להתעלם מהן… כאשר מגדירים את כולנו כקורבנות וחסרי קול, זה לא רק מערער את ההתקדמות של נשים בספורט, זה למרבה הצער מערער את התקדמות הנשים באופן כללי".את ההתקדמות הגדולה שנשים עשו בסעודיה מבזה את המסע המדהים שלנו… מצער שהאלופות האלה הפנו עורף לאותן נשים שהיו השראה, וזה מעבר לאכזבה".
בהתייחסה לטענות של אוורט ונברטילובה, שאמרו שנשים בסעודיה "אינן נתפסות כשוות, זו מדינה שבה יש חוק אפוטרופסות גברית שבעצם הופך נשים לרכוש של גברים", הגיבה הנסיכה רימה: "בעניין זה הרשו לי לומר בפשטות: יש לברר את העובדות. זה כבר לא מתאר את מעמדן של נשים סעודיות כיום. נשים אינן זקוקות לאישור של אפוטרופוס כדי לנסוע, לעבוד או להיות ראש משק הבית שלהן. כיום, נשים סעודיות מחזיקות ביותר מ-300,000 עסקים וכ-25% מחברות סטארט-אפ קטנות ובינוניות, כלומר בערך אותו אחוז כמו ארה"ב. נשים בסעודיה נהנות כעת משכר שווה, ומובילות את הדרך למשהו שצריך להיות אוניברסלי.
"למרות שעדיין יש עבודה לעשות, ההתקדמות האחרונה של נשים, מעורבותן של נשים במקום העבודה וההזדמנויות החברתיות והתרבותיות שנוצרות לנשים הן באמת עמוקות ואין להתעלם מהן… כאשר מגדירים את כולנו כקורבנות וחסרי קול, זה לא רק מערער את ההתקדמות של נשים בספורט, זה למרבה הצער מערער את התקדמות הנשים באופן כללי".
מה דעתך על הכתבה?