דויד דה חאה שוב נראה כמו השוער הטוב בעולם

דויד דה חאה
דויד דה חאה | Gettyimages

אחרי מונדיאל חלש ופתיחת עונה פושרת, אנגליה כולה נפעמת מיכולתו להשתמש גם ברגליו כדי למנוע שערים. הערב הוא יפגוש את פריז סן ז'רמן וקיליאן אמבפה בשמינית גמר ליגת האלופות

(גודל טקסט)
רוד חוליט אמר פעם ששוער כדורגל נמצא בעמדה הזו רק בגלל שלא היה מספיק מוכשר כדי להיות שחקן שדה. דויד דה חאה הוא אחד השוערים שעוזרים להפריך את התיאוריה הזו ולהעמיד את חוליט על טעותו.


השוערים הגדולים בעולם הכדורגל המודרני הם אלה שמאפשרים לקבוצותיהם להתחיל את הנעת הכדור מאחור, בעיקר בזכות מה שקרוי "משחק רגל". אליסון מליברפול, אדרסון ממנצ'סטר סיטי ורבים אחרים יודעים לבעוט כדורים מדויקים לעבר הקשרים, ויכולת קריאת המשחק שלהם מאפשרת להם לשמש גם כסוג של בלם אחורי כשצריך. אצל דה חאה, היכולת הטכנית אפילו בולטת יותר. בבית הספר בו למד מחוץ לפרברי מדריד הוא שיחק כדורגל אולמות מגיל שש. "עד גיל 14 הוא היה החלוץ שלנו. בכדורגל אולמות אתה לומד איך לשפר את הטכניקה שלך, את השליטה בכדור, את שיווי המשקל ואיך לבצע פעולות טכניות במרחב קטן", סיפר אחד ממוריו.


במונדיאל האחרון ברוסיה כולם שאלו מה קרה לדה חאה, שהיה אשם באחד השערים שספג בתיקו 3:3 נגד פורטוגל. סרחיו ראמוס יצא להגנתו כשאמר: "תמיד ארצה שדה חאה יהיה השוער בקבוצה שלי". בסיום התיקו 2:2 נגד מרוקו כתב העיתון "אס": "דה חאה רחוק משיאו, וכיום ספרד לא יכולה ממש לסמוך עליו כמו לפני כמה שבועות". הספרדי ספג חמישה שערים משש בעיטות שנבעטו לעברו במונדיאל, וכמות ההצלות שרשם הייתה נמוכה משמעותית ממה שהתרגלנו לראות ממנו.




סרחיו ראמוס: "תמיד ארצה את דויד דה חאה בשער שלי" (צילום:
 GETTYIMAGES)


גם במשחקי ליגת האומות לא נראה דה חאה במיטבו, אבל מאז הוא חזר לעצמו וליציבות שמאפיינת אותו. גם כשז'וזה מוריניו התקוטט עם רוב שחקני הסגל במנצ'סטר יונייטד, דה חאה היה כמו מגדלור. אחרי הכל, הוא זכה בארבע השנים האחרונות בתואר על שם מאט באזבי כשחקן יונייטד הטוב ביותר. בנובמבר, במשחק ליגת האלופות נגד יאנג בויז, הפיק השוער הצלה הנחשבת לאחת הגדולות בכל הזמנים.



נראה כי את השדרוג הגדול ביותר שלו עשה דה חאה דווקא אצל אולה גונאר סולשיאר. תחת הנורבגי, דה חאה חזר להפגין את ההצגות הגדולות שלו ביונייטד והפך אותם לאומנות. במשחק הניצחון 0-1 על טוטנהאם הוא רשם 11 הצלות שתסכלו את שחקני התרנגולים והביאו לקריאות התפעלות מהיציעים ולשבחים מהפרשנים. "זו אחת הפעמים הנדירות שבהן אני מעניק את הציון 10 לשוער", צייץ כתב ה"טלגרף" מאט לאו, "דה חאה הציג יכולת שלא מהעולם הזה. האם יש מישהו שהציל יותר שערים ממנו באמצעות הרגליים?".



"דה חאה הוא שוער ברמה של פיטר שמייכל ואדווין ואן דר סאר", אמר סולשיאר אחרי המשחק, "אמרתי פעמים רבות שיש לנו את השוער הטוב בעולם. ברור שכאשר אתה מציל 11 פעמים זו הופעה ברמה הכי גבוהה. שתי הצלות היו ברמה מדהימה, והשאר ברמה שאנחנו רגילים לראות מדה חאה, בזכות הריכוז והעמידה הנכונה שלו בשער".





 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by ספורט1 (@sport1sport2) on



שוער העבר פיטר שילטון אמר על הספרדי: "לפעמים שוערים לא מוערכים מספיק, אבל אף אחד לא יכול להסתיר את התרומה של דה חאה ליכולת של יונייטד השנה, ובעיקר תחת סולשיאר. עבודת הרגליים שלו מדהימה והוא משתמש בהן באינסטינקט בלתי רגיל. עבודת רגליים של שוערים יכולה להיות חרב פיפיות. בעידן שלי חששנו יותר לשחק עם הרגליים והשתמשנו בידיים בעיקר. אני הייתי מאושר הרבה יותר להדוף בידיים, אבל הרגליים הן חלק חשוב מאוד בארסנל של השוערים כיום. בלי קשר, התגובות של דה חאה נראות לפעמים לא אנושיות. הרפלקסים שלו כל כך חדים. כששיחקתי בדרבי קאונטי, המנג'ר שלי ארתור קוקס כל כך התלהב מהיכולת שלי במשחק נגד ניוקאסל עד שביקש את החולצה שלי למזכרת. אני חושב שאחרי טוטנהאם, סולשיאר היה יכול לבקש בקלות את החולצה של דה חאה".



אלכס סטפני, שוער מנצ'סטר יונייטד בשנות ה-60 וה-70 כינה את דה חאה "השוער הכי טוב בעולם", ואחרי המשחק נגד טוטנהאם אמר: "כשאתה רואה את כמות ההדיפות שלו ואת האינסטינקטים האלה, אתה לא יכול להגיע למסקנה אחרת. 11 הדיפות אומרות שהסיבה שהיית במקום הנכון ובזמן הנכון היא לא רק מזל. אני לא חושב שאפשר להשוות אותו לשוערי עבר, כי הכדורגל השתנה. הרפלקסים שלו צריכים להיות מהירים הרבה יותר מאשר שוערים של פעם, ואני מדבר אפילו על ואן דר סאר ושמייכל. נגד טוטנהאם הוא השתמש בכל חלקי גופו, ולא רק ברגליים ובידיים. אני חושב שיש לו את החבילה בשלמותה, יותר מאשר כל שוער אחר בתבל, ורואים שהוא עובד קשה כדי להשיג את החדות הזאת. זה לא מזל ולא כישרון, רק עבודה קשה".



מנצ'סטר יונייטד יודעת היטב מה ערכו של דה חאה. במו ידיו (ורגליו) הוא הביא לה לפחות עשר נקודות במשחקים האחרונים, ולכן הם לא יוותרו עליו – למרות סירובו לחתום על חזה חדש. בינתיים החליטו באולד טראפורד לנצל את האופציה שיש עליו לעונה נוספת והאריכו אוטומטית את חוזהו עד 2020. דה חאה דורש 350 אלף ליש"ט בשבוע, אבל בינתיים ביונייטד לא מתלהבים (גם אם מדובר בכסף קטן יחסית עבור חשיבותו).




הערב נגד פריז סן ז'רמן (צילום: GETTYIMAGES)


הערב מול פריז סן ז'רמן יפגוש דה חאה את השוער ג'יג'י בופון, אותו העריץ בעבר. כשייפגשו במנהרת השחקנים, האיטלקי בוודאי יברך אותו על כך שהוא שוב נחשב לשוער הטוב ביותר בעולם.

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי