מכבי תל אביב של ז'רקו לאזטיץ' שיחקה 20 משחקים רשמיים מאז ה-15 ביולי. זה כמו לשחק 55% ממשחקי ליגת העל בעונה ב-4 חודשים. קצב של משחק וחצי בשבוע. העומס הזה מגיע אחרי העונה שעברה, שכללה תקופות ארוכות של שניים-שלושה משחקים בשבוע ופגרה קצרה. כמו כן, הרבה משחקני מכבי תל אביב לא נחו בפגרת הנבחרות העונה והעומס המדובר הוא לא רק עומס משחקים.
בחישובי העומס הגופני והמנטלי שהופעל על שחקני מכבי תל אביב בשנה האחרונה אפשר להוסיף טיסות רבות ומתישות – כל המשחקים באירופה של מכבי התקיימו בחו"ל. ויש לזכור – במכבי תל אביב יש מספר שחקנים ששיחקו בנבחרות הצעירות של ישראל במספר מפעלים בינלאומיים בקיץ. לפי החישובים, לפחות חמישה שחקני במכבי תל אביב עשו בחצי שנה האחרונה קילומטרז' באוויר של עונה שלמה.
אמנם דור פרץ, קפטן הקבוצה והשחקן ששיחק הכי הרבה דקות העונה, הבהיר שהוא וחבריו לקבוצה לא עייפים ובמכבי תל אביב מסרבים להתלונן על העומס יוצא הדופן, אבל כל מי שצפה במשחקים האחרונים של הצהובים היה יכול לזהות שהשחקנים פשוט לא נראים שהם בחדות המקסימלית שלהם. ואנחנו רק בשבוע הראשון של נובמבר.
כאמור, במכבי תל אביב מסרבים להתייחס לעומס והשחקנים לא יודו בקשיים אבל המצב שלהם מושפע באופן וודאי מהעומס של המשחקים ושל הטיסות. זו לא דעה. זה מדע. קודם כל מה היא השפעת הטיסות המרובות. הטיסות משפיעות באופן ניכר על ביצועי השחקנים.
לפי מחקר משותף של אוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, אוניברסיטת אוסטנד בבלגיה והאוניברסיטה הבאסקית בספרד, טיסה פוגעת בביצועים ומעלה את הסיכויים לפציעה של שחקני NBA (כ-54% מהפציעות מתרחשות במשחקים אחרי טיסה). במחקר אחר שערכו במספר מחלקות ספורט באוניברסיטאות שונות באוסטרליה עלה שמספר הספרינטים, האינטנסיביות של הספרינטים ומספר הק"מ של שחקני כדורגל יורדים אחרי טיסות.
ואחרי שהבהרנו את השפעת הטיסות, לפי מחקר גדול של ריימונד ורייאן, מאמן הכושר ההולנדי שעבד במשך שנים עם המאמנים הבכירים באירופה, קבוצה שלא נחה לפחות שלושה ימים אחרי משחק, לא תצליח להגיע לביצועים הטובים ביותר שלה. לפי המחקר של ורייאן סיכויי הקבוצה ששיחקה לפני שלושה ימים לנצח במשחק יורד ב־39%. כשמדובר במשחק חוץ, הסיכוי לנצח יורד ב־42%.
קבוצות עייפות סובלות יותר במשחקי חוץ (בגלל הנסיעות והטיסות): בעוד שיעור ניצחונות החוץ "הנורמלי" עומד על 26.8%, הוא יורד ל־19.8% בלבד כשמדובר בקבוצה ששיחקה לפני שלושה ימים. קבוצות שישחקו ביום שבת, אחרי ערב של ליגת האלופות ביום רביעי, ישמיטו בממוצע 0.55 נקודות יותר לעומת משחקים בשבתות שהגיעו אחרי שבוע ללא משחקי ליגת אלופות. משחקי ליגת אירופה גרמו לאובדן ממוצע של 0.41 נקודות. העונה, כאמור, מכבי תל אביב משחקת רק משחקי חוץ באירופה.
העייפות – שבאה לידי ביטוי בחוסר חדות – מובנת – אבל לא רק בגלל מספר המשחקים, אלא בעיקר בגלל שאימונים מדעיים יותר הפכו את הכדורגלנים למכונות אתלטיות חזקות ומהירות מאי פעם. כדורגלנים רצים יותר זמן ויותר מהר במשחק – מה שהופך כל משחק למשימה הרבה יותר קשה, גופנית ומנטלית.
לפי הנתונים, מאז 2006 עומס העבודה על שחקנים פר משחק גדל בעשרות אחוזים. שחקנים כיום רצים כ-11 ק"מ במשחק – כשבין 800 מטר ל-1 ק"מ הם רצים בעצימות גבוהה. אין נתונים מדויקים על ריצה בכדורגל לפני המאה ה-21 אבל לפי בדיקות שנעשו על ידי ארגונים כגון CIES וחברות כגון OPTA בשנות התשעים שחקן לא רץ יותר מ-8-9 ק"מ במשחק ורמת העצימות של הריצות שלו היתה נמוכה בהרבה. לפי מספר מחקרים שנערכו במספר אוניברסיטאות – מספר הספרינטים למשחק מאז 2006 גדל ביותר מ-100%.
מבין כל הענפים, רק בכדורגל בחוקים אוסטרלים רצים יותר ק"מ למשחק וביותר אינטנסיביות, אבל שם משחקים רק 23 משחקים בעונה ובכדורגל אירופאי הקבוצה הממוצעת משחקת כ-42 משחקים רשמיים. שחקן מוביל כיום בחמש הליגות הבכירות יכול לשחק יותר מ-5,000 דקות בעונה – כולל כדורגל מועדונים וכדורגל נבחרות. לשם השוואה, ב-NBA השחקנים שמקבלים הכי הרבה דקות בעונה הרגילה ובפלייאוף שיחקו פחות מ-3,500 דק' (בעונה שעברה לוקה דונצ'יץ' היה היחיד עם יותר מ-3,500 דק' משחק – 3,524 דק').
אמנם, לפי הנתונים שנאספו על ידי CIES Football Observatory, מכון מחקר כדורגל בשווייץ, רק כ-1% מהכדורגלנים משחקים יותר מ-4,500 דקות בעונה אבל זה ה-1% הכי כישרוניים והכי טובים – אלו שמביאים את הקהל – הכוכבים.
ב־2016 פורסם ב"Journal of Sports Sciences" מאמר קבע כי המאמץ המנטלי של כדורגלנים במהלך המשחק הוא אחד הקיצוניים ביותר שבני אדם יכולים לחוות. "מלבד קרב צבאי, משחק כדורגל מפעיל לחץ על המוח יותר מכל פעילות אחרת", כתב החוקר, ד"ר אנדרו קוטס מהאוניברסיטה לטכנולוגיה של סידני. "הכדורגלנים נדרשים להישאר בשיא הערנות שלהם במשך זמן רב, לדבוק באסטרטגיות טקטיות ולהשתנות כל הזמן ביחס ליריב וגם לחברים לקבוצה".
ללחץ הזה מצטרפים הלחץ שמוסיפים הצופים באצטדיון ובבית, והחשש התמידי מפציעה. בפרמיירליג, למשל, יש יותר משתי פציעות במשחק, בממוצע. וזה, כאמור, בכלל לא לוקח בחשבון את הטיסות, האימונים והלחץ שמופעל על הכדורגלנים – 24/7 בגלל התקשורת והמדיה החברתית.
העומס על הכדורגלנים הטובים ביותר הגיע לרמות לא הגיוניות. "אני אוהב כדורגל. אני אוהב את ליגת האלופות" אמר וילי אורבן, בלם RB לייפציג ונבחרת הונגריה. "אני אוהב לשחק עבור הונגריה מול אצטדיון מלא בבודפשט. אני אוהב את הבונדסליגה. אני נהנה מהזכות האדירה להפוך את התחביב שלי לעבודה שלי. אבל אנחנו במצב שזה כבר הופך למסוכן עבור הבריאות שלנו".
פיפ"א ואופ"א כעת עומדות בפני מספר לחצים בגלל ההתנהלות שלה במשך שנים. סוכנים נמצאים בקרב משפטי איתה, ה-ECJ, בית הדין האירופאי לצדק, הזהיר את הארגון על התנהלותו המונופוליסטית והאיחוד האירופי מחייב את פיפ"א לשנות את חוקי העברות עם נציגי השחקנים והקבוצות – לאחר פסק דין לאסנה דיארה. בנוסף, הליגות והשחקנים הגישו תלונה רשמית לבית המשפט האירופי על לוח השנה של פיפ"א.
"אם השחקנים רוצים פחות משחקים, אז שהם והסוכנים שלהם יבקשו פחות כסף", הפציר קרל היינץ רומינגה, יו"ר באיירן מינכן לשעבר. אבל דברים אלו שלו מביאים אותנו לדון באיגודים החלשים בעולם באופן יחסי – איגודי הכדורגלנים. בשנים האחרונות, גופי הכדורגל העולמיים – אופ"א ופיפ"א – ביצעו שינויי ענק, שמשפיעים באופן משמעותי על עבודתם וחייהם של השחקנים – מבלי בכלל לדבר עם השחקנים או האיגוד העולמי שלהם – FIFPro.
הגדלת ליגת האלופות, הגדלת היורו, הגדלת המונדיאל, יצירת ליגת האומות, יצירת אליפות העולם למועדונים ואי ביטול טורנירים משניים או הקטנת הליגות יצרו עומס בלתי נתפס על הכדורגלנים, שחלקם יכולים לשחק 80 משחקים או יותר בעונה. ולשחקנים, כאמור, לא היה שום סיי בנושא. "אנחנו, מנצ'סטר סיטי, יכולים לשחק העונה 70 משחקים או יותר עם מונדיאל המועדונים" אמר פפ גווארדיולה, מאמן מנצ'סטר סיטי. "זה כמו ה-NBA – אבל להם שם יש פגרה של 4 חודשים ולנו יהיו רק שלושה שבועות חופש".
"שחקנים שהיו ביורו או בקופה אמריקה קיבלו רק 3 שבועות חופשה" אמר טיבו קורטואה, שוער ריאל מדריד בתחילת העונה הנוכחית. "זה בלתי אפשרי. ב-NBA גם יש לוח שנה מאוד קשוח אבל יש להם גם פגרה של ארבעה חודשים. האם כשיורידו את מספר המשחקים גם יורידו את השכר שלנו? אני חושב שיש מספיק הכנסה כדי לשלם לנו את השכר".
"אנחנו בבעיה אמיתית" הוסיף קווין דה בריינה, כוכב נבחרת בלגיה ומנצ'סטר סיטי. "בין גביע העולם למועדונים לבין המשחק הראשן בפרמיירליג בעונה הבאה, יהיו לנו רק שלושה שבועות לנוח ואז אנחנו מתחילים עוד עונה של כ-80 משחקים. אופ"א ופיפ"א ממשיכים להוסיף עוד ועוד משחקים. אנחנו השחקנים מעלים את הטענות הללו אבל לא איכפת להם. הכסף מדבר".
חברו לקבוצה, ארלינג הולאנד, הוסיף: "זה קשה מאוד להישאר חד אם אתה משחק 70 משחקים בשנה. כולם ראינו ביורו האחרונים שהשחקנים היו מאוד עייפים. אפשר לראות את זה. אפשר לראות את זה על הפנים של השחקנים כבר". גם ברנרדו סילבה מסיטי אמר ש"לוח השנה של הכדורגל משוגע לחלוטין. מצפים מאיתנו לשחק כל שלושה ימים במשך חודשים רצופים. זה לא קל. אני מבלה מעט מאוד זמן עם החברים והמשפחה שלי". אליסון, שוער נבחרת ברזיל וליברפול, הוסיף על הפורמט החדש של ליגת האלופות: "אף אחד לא שואל את השחקנים מה הם חושבים לפני שהם מוסיפים עוד ועוד משחקים – אז אולי זה לא משנה שכולם עייפים".
אז מה הכדורגלנים אמורים לעשות? תכל'ס יש להם את התשובה ביד. הם פשוט צריכים להיות אמיצים. לשלב בין הקרבות של איגוד הכדורגלנים בתעשייה למאבק לשוק העברות הוגן יותר (מאבק שיש בו תמיכה של בתי המשפט האירופאים אחרי פסקת לאסנה דיארה שמחייבת את פיפ"א וחוקיה לעמוד בתנאיים החוקיים של האיגוד האירופאי – כלומר להעניק הרבה יותר חופש לעובדים) ולהכניס לתוך המאבקים הללו את המאבק המשפטי ללוח שנה סביר יותר מבחינת עומסי עבודה על כדורגלנים.
את הכל אפשר לעשות על ידי פעולה קולקטיבית ודרמטית: שביתה. רודרי, הזוכה בכדור הזהב שקרע את הרצועה הצולבת שלו העונה אחרי שבעונה שעברה שיחק יותר משישים משחקים, רמז על כך: "אני חושב שאנחנו קרובים לשביתה. אני חושב שרוב השחקנים בדעה הזו ואם זה ימשיך ככה, לא תהיה לנו שום אופציה אחרת מלבד לשבות. המקסימום ששחקן יכול לשחק ברמה הגבוהה ביותר שלו הוא 40-50 ואז מתחילה הדעיכה הפיזיולוגית. אנחנו חייבים להתחיל לדאוג לעצמנו כי אנחנו הדמויות המרכזיות בספורט הזה. לא הכל זה כסף או שיווק, יש גם עניין של איכות המופע. כשאני לא עייף, אני יכול להציג יכולת טובה יותר וזה מה שאנשים רוצים לראות – כדורגל טוב יותר. אני מעדיף פחות משחקים ויותר איכות בכל משחק".
אין ספק שאם איגוד הכדורגלנים העולמי ירצה לעשות אימפקט משמעותי, השחקנים יצטרכו לשבות. ייתכן שזה מה שהכדורגל כולו חייב שהם יעשו.
מה דעתך על הכתבה?