בעלות הבית: על ההשפעה של סידור משחקים בשלבי הבתים

play
הגרלת מונדיאל 2022, קטאר | רויטרס
תיקתקנו: קליפ סיכום היום, 14.8 05:18

כמה חשיבות יש לסדר הפנימי של המשחקים במונדיאל, מה אומרת ההיסטוריה ואיך תשפיע הזזת משחק הפתיחה של קטאר 2022?

(גודל טקסט)

לפני כמה ימים, בצעד חסר תקדים, החליטה פיפ"א להקדים את תאריך פתיחת המונדיאל ביום אחד על מנת לאפשר לנבחרת קטאר לשחק את משחק הפתיחה. מלבד העובדה, שזהו צעד מאוד שנוי במחלוקת מבחינה תודעתית וארגונית, לשינוי זה עשויות להיות גם השלכות ספורטיביות. זאת משום שלסידור המשחקים יש השפעה לא מבוטלת על התוצאה הסופית על כר הדשא.

במחקר שפרסמנו בשנת 2017, עם שותפי מייקל לכנר מאוניברסיטת סט. גאלן, חקרנו את כל שלבי הבתים של טורנירי המונדיאל והיורו בין השנים 1996-2014. המטרה שלנו הייתה להבין האם סידור פנימי של משחקים בשלב הבתים נותן יתרון לאחת הקבוצות. כידוע יש ארבע קבוצות בכל בית וכל קבוצה משחקת שלושה משחקים בסך הכל. ארבעה משחקים בשני המחזורים הראשונים משוחקים אחד אחרי השני ואילו שני המשחקים הנותרים של המחזור האחרון משוחקים בו זמנית. לכן, ניתן להבדיל בין ארבעה סידורי משחקים שונים. קבוצה שמשחקת ראשונה בכל אחת משני המחזורים הראשונים (משחקים סידוריים 1 ו-3), קבוצה שמשחקת במשחקים 1 ו-4. קבוצה שמשחקת במשחקים 1 ו-3 ולבסוף, קבוצה שמשחקת במשחקים 2 ו-4.


אנחנו מצאנו שקבוצות ששיחקו במשחקים 1 ו-3, העפילו משלב הבתים ב- 66.7% מהמקרים, שזה בצורה מובהקת הרבה יותר משאר הסידורים. לפני שאתם מתרעמים, שזה לא קשור לסידור המשחקים אלא לטיב הקבוצה (נניח מדובר בסידור משחקים שמזוהה עם הקבוצה החזקה בבית ולכן היא עולה יותר), להלן טבלה, שמראה שקבוצות אלה, בממוצע לא בעלות דירוג פיפ"א הטוב ביותר בבית. ניתן לראות שקבוצות שמשחקות במשחקים 1 ו-4 בעלות אותו דירוג פיפ"א ממוצע ואף מוגדרות כראש בית יותר פעמים. מה שכן, קבוצות שמשחקות במשחקים 1 ו-3 הם יותר פעמים קבוצות ביתיות, אך בפער מאוד קטן, שלא יכול להסביר את היתרון העצום בסיכויי ההעפלה לפלייאוף. אגב, הסידור השני הטוב ביותר מבחינת הסיכוי לעלות משלב הבתים הוא סידור לפיו הקבוצה משחקת במשחקים 2 ו-3. לסידור הזה יש סיכוי של 48.3% לעלות לשלב הפלייאוף.

טבלת משחקי מונדיאל
| אתר רשמי, עיבוד תמונה

קשה לדעת מה הסיבה המדויקת שעוזרת לקבוצות בסידור הספציפי הזה. זה יכול להיות פחות לחץ שיש בסידור המשחקים הזה. למשל, במונדיאל ב-2014, נבחרת ספרד ששיחקה במשחק מספר 4, ידעה שהפסד שולח אותה בוודאות הביתה (מה שבסופו של דבר אכן קרה אחרי שהפסידה לנבחרת צ'ילה). ואולי מה שעוזר זה דווקא כמות שעות המנוחה הגדולה יותר בין כל משחק ומשחק ביחס לנבחרות אחרות. בכל אופן, לאורך השנים, נבחרות רבות, שלא היו מועמדות ברורות לעלות משלב הבתים ניצלו את סידור המשחקים הזה והצליחו בכל זאת לעלות. להלן כמה מהדוגמאות: רומניה (יורו 2000), סנגל (מונדיאל 2002), יוון (יורו 2004), צ'ילה (מונדיאל 2010).

אבל הבה ונחזור למונדיאל בקטאר. לפני שפיפ"א וקטארים שינו את תאריך הפתיחה, נבחרת סנגל הייתה אמורה לשחק את המשחק הראשון (מול הולנד) והשלישי (מול קטאר). כעת, לאחר השינוי, זוהי קטאר, שתשחק את המשחק הראשון בבית הזה (מול אקוודור) ואת המשחק השלישי (מול סנגל). האם זה מה שיעזור לקטארים לעלות לפלייאוף? קשה לדעת, אבל ההיסטורייה מראה שלוח המשחקים החדש בהחלט עשוי לעזור.

אלכס קרומר הוא פרופסור מן המניין לכלכלת ספורט במחלקה לניהול ספורט באוניברסיטת מולדה, שבנורבגיה. תחומי המחקר שלו כוללים את כלכלת ספורט, ספורט אנאליטיקס, כלכלה התנהגותית, תיאוריה של תחרויות וקבלת החלטות. הוא גם משמש כמרצה אורח במגמה לניהול עסקי ספורט באוניברסיטת בן גוריון בקורס בקבלת החלטות בסביבה תחרותית.

ניתן לצפות בסרטונים על ספורט, כלכלה ופוליטיקה באתר היוטיוב שלו

עוד באותו נושא: מונדיאל

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי