פלוריאן וירץ: תופעה חד פעמית או בכלל יציאה מדעית?

play
פלוריאן וירץ, שחקן באייר לברקוזן | רויטרס
הגול של פלוריאן וירץ נגד ספרד 00:52

פלוריאן וירץ מעלה את השאלה האם ניתן לשחזר את נקודות ההתפתחות בתחילת הקריירה לאלה שהפכו לשחקני על, כדי לייעל תהליכי אימון ולחזות כישרון והצלחה?

(גודל טקסט)

הסיפור של פלוריאן וירץ מתחיל לפני עשור, כאשר מאמנו מארק דומר, הכריז כי גילה כוכב חדש. דומר, שכבר טיפח בעבר את יוליאן דרקסלר במדי שאלקה, ראה בוירץ את הפוטנציאל להיות לא פחות ממבריק. הוא אף העלה רעיון: להפגיש את דרקסלר עם וירץ לתחרות בשליטה בכדור במרחב.

באותה תקופה היה וירץ רק בן 12, ילד עם רגליים בצורת X שלבש גרביים גבוהות עד מעל הברכיים. הוא נהג לשחק שעות ארוכות עם כדורי טניס, הרבה יותר מאשר עם כדורגל, פרט לאימונים. יכולותיו היו יוצאות דופן: הוא שלט בכדור באמצעות כל חלקי גופו, בשני צדדי הגוף, בתנועות זורמות וחדשניות. הוא התמיד לשבור שיאים, הן במספר הנגיעות בכדור והן במרחקי השליטה שלו. השיא המרשים ביותר שלו? שליטה בכדור לאורך ארבעה מגרשי כדורגל רצופים.

דומר, שנחשב לאחד המאמנים הוותיקים והמשפיעים בתחום, פועל מזה 25 שנה באקדמיות שונות. בין היתר, גילה את דרקסלר בשאלקה ואת וירץ בקלן, וכיום הוא מנהל את האקדמיה של ורדר ברמן. הוא מאמין גדול בקואורדינציה ושליטה בכדור, ובמיוחד במרחב. יחד עם זאת, הוא מדגיש שכל שחקן ייחודי, ולכן יש לבחון את המכלול ולא להסתמך על נתון בודד כמו מבנה הגוף. הוא מתריס נגד הטענה שנתוני גוף קטנים הם מגבלה בלתי עבירה, ומעלה את השאלה: האם ניתן לפצות על מגבלות פיזיות באמצעות יכולות אחרות, כמו חשיבה מהירה? הוא מכנה זאת "שחקן שמנצח על המגרש כמו מנצח בתזמורת".

לסיום, דומר טוען שישנם ילדים רבים במועדונים קטנים שמחזיקים ביכולות לא פחות טובות מאלו שבמועדונים הגדולים. עם זאת, עתידם נקבע לעיתים קרובות על סמך רושם שטחי של מאמנים, מבלי להתחשב בתמונה הכוללת של הפוטנציאל והתפקוד התואם לגילם.

פלוריאן וירץ, שחקן באייר לברקוזן
פלוריאן וירץ, שחקן באייר לברקוזן | רויטרס

אחת התכונות החשובות שדומר הבחין בהן כבר בגיל צעיר אצל פלוריאן וירץ הייתה היכולת להתמודד עם מגבלות פיזיות דרך שליטה מופלאה בכדור, במיוחד במרחבים צפופים. הכדור היה דבוק לרגליו בצורה שהקשתה מאוד על היריבים להוציא אותו משליטתו.

וירץ גדל במועדון קטן בשם בראווילר, הממוקם ליד קלן, והוא מגיע ממשפחה ספורטיבית במיוחד. אביו, מאמן ותיק במועדון, ואחותו שחקנית, בעוד אמו עוסקת גם היא בספורט. החיבור המשפחתי והסביבה התומכת השפיעו רבות על התפתחותו. גם כיום, וירץ שומר על קשר הדוק עם הוריו, שמתקרבים לגיל 70, והוא מתואר כבחור משפחתי, מסור ונחוש. לצד קריירת הכדורגל המפוארת שלו, הוא לא מוותר על השכלה ושיעורי בית, ומקפיד על איזון בין הספורט לחיים האישיים.

בגיל 21 בלבד, וירץ נבחר לשחקן העונה בגרמניה, תוך שהוא מוביל את קבוצתו לזכייה הן באליפות והן בגביע. בזכות כישרונו, ערכו מוערך כיום בכ-150 מיליון אירו, ויש עניין רב בו מצד מועדוני העל של אירופה, בהם באיירן מינכן, ריאל מדריד ומנצ'סטר סיטי. על אף שחתם על חוזה בקבוצתו הנוכחית עד 2028, לפי דיווחים, ייתכן שמדובר במהלך שנועד להעלות את ערכו במטרה לעבור למועדון גדול יותר בעתיד.

השבועון הצרפתי לאקיפ הגדיר אותו כ"מספר 10 הטוב בעולם כיום", מה שמעורר את השאלה: מה הם המאפיינים שהופכים את וירץ למודל עבור שחקנים צעירים השואפים להפוך לכוכבי-על?

המדע ממשיך לעסוק בשאלה כיצד כישרון מולד מתפתח לכישרון על ברמה עולמית, תוך ניסיון לזהות מאפיינים משותפים. חלק מהמאפיינים שזוהו כתורמים להצלחה כוללים שליטה טכנית, אינטליגנציית משחק, יכולת התמודדות עם לחצים, סביבה תומכת ומשמעת אישית גבוהה. וירץ מהווה דוגמה לשילוב אידיאלי של כל אלה, יחד עם נחישות יוצאת דופן והתמדה שמניעים אותו לשבור גבולות ולהגיע לשיאים חדשים.

פלוריאן וירץ, באייר לברקוזן
הצצה לעתיד. וירץ | אימג'בנק GettyImages, Pim Waslander

היכולת של פלוריאן וירץ לשלב כישרון ברגליים ובמחשבה היא שמייחדת אותו כשחקן יוצא דופן. שליטתו בכדור משולבת עם יכולת לפתור בעיות משחק בצורה יצירתית ושונה בכל פעם, כפי שניתן לראות למשל בשיטת OCO (פתרון בעיות דינמי). כל דריבל, מהלך של אחד על אחד, או מסירה חדה שלו מצליחים לשבור את הגנת היריב. בדומה לליאו מסי, גם וירץ יודע לזהות את כיווני התנועה של היריב ולנצלם כדי לגרום ליריב לאבד שיווי משקל או להיקלע לבלבול בנוגע למהלך הבא שלו. מדענים מגדירים זאת כ"טכניקה קואורדינטיבית ברמה גבוהה", שהיא הבסיס לכישרון על.

כישרון על, כפי שוירץ מדגים, הוא לא רק יכולת טכנית אלא גם שאיפה לחדשנות ויצירתיות. שחקנים כאלה מעריצים את היכולת שלהם לנסות משהו חדש ולא מוכר, אפילו בלתי צפוי, אשר דורש שליטה טכנית יוצאת דופן, ראייה מרחבית והבנה מתקדמת של המשחק. אצל וירץ, התמצאות במרחב ו"עיניים בעורף" – או במילים אחרות, תחושת פרה-התמצאות גבוהה – הם תכונות מפתח. מדענים טוענים שכיום ניתן לאבחן כישרונות כאלה, ולבחון את הפוטנציאל שלהם על ידי בדיקות ייעודיות.

תמיכה משפחתית וסביבה תומכת

אחד האלמנטים החשובים שתרמו להתפתחותו של וירץ הוא הסביבה המשפחתית התומכת שלו. במשפחתו ישנה הבנה עמוקה לצרכים של ספורטאי, ללא חילוקי דעות, תוך הסכמה ברורה על הדרך והחזון. וירץ עצמו מעריך מאוד את כל מה שנעשה עבורו, ומשיב לחברה ביוזמות משלו. הוא שומר על קשר עם שורשיו, חוזר לשחק במועדון בראווילר שבו גדל, פוגש שחקנים מקומיים ומבלה עמם. דוגמה לכך היא היוזמה שלו לשחק עם ילדים צעירים במועדון ביום החופשי שלו.

המדענים מצביעים על כך שחינוך הוא מרכיב קריטי בהתפתחות ספורטאי על. מעבר למחויבות האישית, משפחות שמקדמות אורח חיים פעיל וטבעי ("Outdoor Family") מגדלות לעיתים קרובות את כישרונות העתיד. משפחת וירץ, למשל, חינכה אותו לאחריות אישית מגיל צעיר, דבר שהתבטא בכך שהיה מגיע לאימוני הנוער של קלן ברכיבה על אופניים – 13 ק"מ בכל כיוון, בקיץ ובחורף כאחד. המשמעות של מחויבות כזו היא לא רק פיזית אלא גם מנטלית, ומשקפת את המשמעת והנחישות הדרושות כדי להצליח ברמות הגבוהות ביותר.

המאפיינים הללו – כישרון טכני, חשיבה יצירתית, ראייה מרחבית, סביבה תומכת ומשמעת עצמית – הם שהפכו את וירץ לשחקן יוצא דופן ומודל לחיקוי עבור שחקנים צעירים ברחבי העולם.

שחקני באייר לברקוזן חוגגים עם פלורין וירץ
שחקני באייר לברקוזן חוגגים עם פלורין וירץ | אימג'בנק GettyImages, Lars Baron

רוב החוקרים כיום מסכימים כי כישרונות על, כפי שניתן לראות אצל פלוריאן וירץ, מתאפיינים ביכולת לתפקד בתנאי חוסר ודאות ובחוסר מידע מלא. היכולת הזו, שהתפתחה בין היתר באימונים עם אביו, מתבססת על תחושת משחק יוצאת דופן המאפשרת תפקוד מדויק, לעיתים קרובות ללא קשר עין ישיר, אלא מתוך תחושת מרחב וחשיבה צעד קדימה. מדובר ביכולת ייחודית שמאפשרת לשחקן לקבל החלטות במהירות וביעילות, גם בסיטואציות מורכבות במיוחד.

החוקרים מדגישים גם את היכולת ללמוד מטעויות במהירות. אצל שחקנים ברמה הגבוהה ביותר, כמו וירץ, זהו רכיב קריטי בהתפתחות. לעיתים קרובות, באימונים נדרשת יצירת סביבה שמאפשרת טעויות כחלק מתהליך הלמידה, מה שמספק לשחקן הזדמנות להתנסות, לנתח ולשפר את ביצועיו.

החוקר נוימאייר טוען כי כבר בגיל צעיר ניתן לזהות כישרונות על דרך יכולתם לתפקד בלחץ זמן ובתנאים מורכבים. הוא מדגיש את הצורך באימונים מותאמים לכדורגל המודרני, שבהם מתרגלים מצבים דינמיים ותובעניים יותר ויותר. ללא תהליך כזה, ילדים עשויים לגדול עם חוסר דינמיות וחוסר התאמה לסגנון המשחק העכשווי.

כישרונות על, כמו וירץ, מתאפיינים בתחושת משחק עמוקה ויכולת להשתמש במוח יותר מאשר בכוח פיזי. זה מתבטא ב"תחושה עמוקה" של הכדור, מושג שמדענים משתמשים בו כיום כדי לתאר את היכולת לשלוט בכדור ולתפקד גם בתנועה ובמצבים לחוצים. התחושה הזו מאפשרת לוירץ להשתחרר בקלות מלחצים מצד יריבים, בעודו נשאר חלק מהמשחק הקבוצתי ויודע כיצד להשתתף בלחץ הגנתי באופן חכם ואפקטיבי.

המאפיינים של וירץ הם דוגמה לכישרון על: חשיבה קדימה, למידה מטעויות, תפקוד בתנאי לחץ, תחושת משחק יוצאת דופן, והתאמה דינמית למגרש המודרני. יכולות אלה, אם מתורגלות ומטופחות כראוי, יכולות להפוך כל שחקן צעיר לבעל פוטנציאל להגיע לרמות הגבוהות ביותר של המשחק.

תנאים סביבתיים לא פחות חשובים מגנטיקה

היכולת והרצון להתאמן ללא הפסקה הם מרכיבים מרכזיים בהפיכת כישרון לכישרון על. עם זאת, מה שמייחד שחקנים כמו וירץ הוא הדחף לשנות ולחדש כל הזמן. כישרונות על אינם מסתפקים בתרגילים חוזרים ומשעממים; הם שואפים לגלות תרגילים חדשים, בין אם מדובר ביוזמה עצמית או במסגרת המועדון. הגיוון הזה הוא שמאפשר להם להמשיך להתפתח ולשמר את ההתלהבות והתשוקה למשחק.

התנאים הסביבתיים ביום-יום חשובים לא פחות מהגנטיקה. חוקרים מצביעים על כך שכישרון שרוצה להפוך לכישרון על חייב להתאמן בתנאים המאפשרים לו לגעת בכדור פעמים רבות ככל האפשר, תוך שימוש בשיטות חדשניות. דוגמה לכך היא ה"חדר החכם" שפותח על ידי ד"ר ורטהיים, שבו ניתן לתרגל שליטה בכדור, ראייה מרחבית וקבלת החלטות בתנאים משתנים ומאתגרים.

אימונים אישיים הם חלק קריטי בתהליך ההתפתחות. במסגרת אימונים אלה, שחקן כמו וירץ מקבל הזדמנות להתמקד בתרגול ייחודי המותאם לצרכיו. חשוב שהאימונים האישיים יהיו אינטנסיביים ופרודוקטיביים, כך שהשחקן יוכל למצות את הפוטנציאל שלו בצורה הטובה ביותר.

במועדונים כמו קלן ולברקוזן, מושם דגש על תהליך אימון שיטתי המתפרש על פני מספר שנים. התהליך נועד להוביל את השחקן להתקדמות הדרגתית אך עקבית, תוך התמודדות עם עיקרון התמורה הפוחתת – הקושי לשפר ביצועים כאשר רמת הכישרון כבר גבוהה. תוכנית רב-שנתית ומובנית מאפשרת לכישרונות על להגיע לגבולות היכולת שלהם, תוך התאמה מתמדת לצרכים ולשלבים השונים בהתפתחותם.

מאפייני האימון שמאפיינים שחקנים כמו וירץ מדגישים את חשיבות הגיוון, היצירתיות וההתאמה האישית. תהליך שיטתי המשלב טכנולוגיה, יצירתיות וסביבה תומכת הוא מה שמאפשר לכישרונות על לשבור את הגבולות שלהם ולהפוך לשחקנים מובילים ברמה העולמית.

במועדונים כמו קלן ובמחקרים מדעיים בתחום הכדורגל, ישנה הבנה כי כישרונות על, כמו פלוריאן וירץ, אינם מוגבלים בהכרח לטקטיקות קשיחות. השחקנים הללו נדרשים לחופש יחסי במגרש, כדי לשמר את היצירתיות וקבלת ההחלטות שלהם. הגבלת כישרון טקטית מדי עלולה להקטין את יכולתו למצות את מלוא הפוטנציאל.

אחד המאפיינים הבולטים של כישרונות כמו וירץ הוא תנועת הראש לפני כל פעולה. לפני מסירה, וירץ לא רק מסתכל על השחקן שאליו הוא מעביר את הכדור, אלא גם מחפש חללים ורצועות חשובות במגרש. המטרה היא למסור בצורה שתשפיע על המשחק באופן משמעותי, תוך צמצום הסיכון לאיבוד כדור. זהו שילוב ייחודי של קואורדינציה עם טקטיקה אישית, שמביאה את האינדיבידואל לפני החשיבה הקבוצתית.

המדענים מצביעים על כך שמספר 10 הוא תפקיד מפתח המשלב יצירת אין-ספור מצבים להבקעה, לצד אחריות על הבקעה עצמאית. כישרונות על בתפקיד זה, כמו וירץ, נמדדים ביכולת ליצור הזדמנויות ולשמור על הכדור. איבוד כדור הוא נדיר, בין אם במשחק אחד על אחד ובין אם במסירה, מה שמצמצם את הסיכון עבור הקבוצה ומעלה את רמת האפקטיביות שלה.

אחד המאפיינים שמבדילים כישרונות על הוא יעילותם בתנועה ללא כדור. הם אינם נמדדים בכמות הריצה שלהם אלא בחכמה שבה הם משתמשים בתנועתם. וירץ, לדוגמה, יודע לנוע ביעילות מצד אחד של המגרש לצד השני, תוך זיהוי מוקדי האירועים המרכזיים והגעה למקומות הנכונים בזמן הנכון. מאמנים רבים נוטים להשוות את נתוני הריצה של כישרונות על לשחקנים בעמדות פחות ייחודיות, אך מדענים מדגישים כי כישרון מסוג זה יודע לחסוך באנרגיה ולהשתמש בה במדויק.

הסטטיסטיקה הגבוהה של כישרונות על מתבטאת באיזון בין הפרמטרים השונים של המשחק. אצל וירץ, האיזון הזה מתבטא בכמות השערים שהוא מבקיע ובגיוון שלהם – הן מבחינת המקומות שממנו מגיעים השערים, הן בכיווני התנועה אל השער, והן במסירות העומק המדויקות שהוא מספק.

כישרונות על כמו פלוריאן וירץ מצטיינים ביכולת לחזות ולהגיב באופן אינטליגנטי למהלכים במגרש, תוך ניצול יעיל של אנרגיה ושליטה יוצאת דופן על קבלת החלטות. החופש היחסי שניתן להם בטקטיקה מאפשר להם לפרוח, להפוך למובילים במשחק ולספק תרומה משמעותית לקבוצה, הן ביצירת מצבים והן בשמירה על כדור וחיזוק ההתקפה.

הרצאה של ד"ר מרק ורטהיים למאמנים במיינץ
| יח"צ – חד פעמי, יחצ

המסקנה העיקרית: החשיבות של מאמני על ואנשי מקצוע מתאימים בהתפתחות כישרונות על כישרון על, כמו פלוריאן וירץ, זקוק לחשיפה למאמני על ואנשי מקצוע נכונים בכל שלב במסלול ההתפתחות שלו, החל מאימוני הילדים. לא ניתן להתעלם מהחשיבות של טיפוח היבטים כמו קואורדינציה, שעדיין מוזנחים לעיתים קרובות. כיום, עם הכלים המדעיים המתקדמים, ניתן ליישם תוכניות אימון מדויקות המתאימות לגיל, שלב התפתחותי, מבנה גוף וטיפוסי גוף שונים, תוך התאמה להבדלים אינדיבידואליים בין שחקנים.

הגישה המודרנית מדגישה כי הגיל הכרונולוגי של שחקן לא צריך להוות מכשול. דוגמת וירץ, שהציג כבר בגיל 17 יכולות משחק המזכירות שחקן בוגר בן 27-28, מדגימה את הפוטנציאל של שחקנים צעירים להתקדם במהירות אם הם מקבלים את התמיכה הנכונה. יש לאפשר לכישרונות להתפתח באופן טבעי לכישרונות על, בלי להכביד עליהם במגבלות שאינן רלוונטיות.

בישראל קיימים כישרונות על, אך המערכות אינן מאורגנות בצורה שתאפשר להם לפרוח. בניגוד למקומות אחרים בעולם, שבהם קיימת אסטרטגיה סדורה ושיתוף פעולה בין מאמנים למדעני ספורט, בישראל המזל משחק תפקיד משמעותי בהתפתחות הכישרונות. חוסר עבודה רציפה ומדויקת עם אנשי מקצוע בתחום מדעי הספורט מוביל לאובדן של פוטנציאל רב.

כישרונות על זקוקים להבנה מעמיקה יותר מצד המאמנים, הכוללת לא רק את הדרך אלא גם את המשוב על פעולותיהם. שחקן שלא מקבל משוב בונה ואימונים מותאמים עשוי ללכת לאיבוד, כפי שקורה לעיתים.

לסיכום

ההתפתחות של כישרונות על תלויה בתהליך מתמשך המשלב בין מאמנים מובילים, מדעני ספורט ותוכניות אימון מותאמות. יש להכיר בחשיבות של קואורדינציה, התאמה אישית ופיתוח מנטלי ופיזי בכל שלב. במדינות כמו גרמניה, התהליך הזה מביא לתוצאות מוכחות, בעוד שבישראל יש צורך דחוף לבנות מערכות אסטרטגיות שיאפשרו למצות את הפוטנציאל של הכישרונות המקומיים, ולא להותיר אותם תלויים במזל בלבד.

הכותב הוא ד"ר במדעי הספורט, יועץ מדעי למועדונים, מאמנים ושחקנים, מומחה באסטרטגיה בספורט ובתורת האימון החדשה – [email protected]

עוד באותו נושא: פלוריאן וירץ

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי