לפני פחות מחמש שנים, במחצית של משחק ליגת האלופות בין ריאל מדריד לבורוסיה מנשנגלדבאך, ויניסיוס עמד במנהרת השחקנים ולא רחוק ממנו דיברו קארים בנזמה ופרלנד מנדי. הברזילאי הצעיר התקשה מאוד במחצית הראשונה, הכדרורים שלו היו סתמיים, המסירות היו לא מדויקות וקבלת ההחלטות היתה מזוויעה. בנזמה, כשהוא עומד כמה מטרים מוויניסיוס, אמר למנדי: "תמסור לי. נשבע באמא שלי, הוא משחק נגדנו".
הסרטון של האירוע התפשט ברשתות החברתיות במהירות. ויניסיוס הושפל לעיני כל וסימני שאלה גדולים הכבידו על תחילת הקריירה שלו במדים הלבנים של ריאל מדריד. ואולם, בדבריו האכזריים של בנזמה, היה גם גרעין של אמת. ויניסיוס היה לא טוב והבין זאת. זה הוביל לשינוי משמעותי מאוד אצל ויני.
ויניסיוס הבין שהוא צריך לעבוד קשה הרבה יותר כדי להיות ראוי ללבוש את החולצה הלבנה של ריאל מדריד. הוא יצר "פמליה" חדשה שתאפשר לו להתרכז אך ורק באימונים ובקריירה שלו. הוא מינה 12 עובדים צמודים אליו – פיזיותרפיסטים, מסז'יסטים, מאמני כושר, תזונאי, שפים צרפתים, מנהל משרד משפחתי, מנהל לוגיסטיקה ועוד.
מרבית שכרו בזמנו (3.5 מיליון יורו – בין החוזים הקטנים בסגל של ריאל מדריד) הושקע בפמלייה שלו ובבניית מכון כושר, מגרש כדורגל קטן ובריכה לאימונים ושיקום בביתו. בסך הכל עבדו עבורו 39 אנשים (12 במשרה מלאה). ויניסיוס, אחרי ההשקעה הזו בעצמו, נסק לגבהים רונאלדואיים. זה השתלם גם כלכלית. כיום ויניסיוס על שכר של 20.8 מיליון יורו בשנה ויש מצב טוב מאוד שהוא אנדר-פייד.
Karim Benzema tells Ferland Mendy not to pass to Vinicius Jr at half-time during last night's game between Gladbach & Real Madrid: "Brother don't play to him. On my mother's life. He is playing against us." pic.twitter.com/zmpciQRgAV
— Get French Football News (@GFFN) October 28, 2020
"בריאל מדריד הלחץ כל כך גדול שאתה תהיה הכי טוב שלך או שתהיה הכי גרוע שלך. אין אמצע", מסביר פרדריק הרמל, מי שסיקר במשך שנים את ריאל מדריד עבור ל'אקיפ וכתב את הביוגרפיה של זינאדין זידאן. "אבל ברור לכולם במועדון שאתה תהיה חייב לקחת אחריות על הביצועים שלך ולעשות הכל, 24/7 כדי להיות הכי טוב והכי מוכן לשחק בחולצה הלבנה הכבדה הזאת".
לא רק וינסיוס התחיל ברע את הקריירה שלו בריאל מדריד. גם בנזמה בעצמו הגיע לריאל מדריד מליון ב-2009 כילד פלא אבל רק אחרי בערך ארבע שנים כחלוץ ריאל מדריד הבין שהוא חייב להשתדרג כדי לעמוד בקצב של חברו לקבוצה, כריסטיאנו רונאלדו. בנזמה התחיל לעבוד עם המאמן האישי חאבייר אטאלייה, שמדי אימון הלביש את החלוץ הצרפתי בחליפה מיוחדת ששולחת גירויים חשמליים ל-90% מהשרירים בגוף ושעה אימון איתה שוות ערך ל-10 שעות אימון רגילות. בנזמה עשה את האימונים הללו פעמיים בשבוע לפחות – גם בשבועות של שני משחקים. כמו לוויניסיוס, גם לבנזמה היה שף צמוד ופמליה שהיתה אחראית על כך שהוא יתרכז במשחק בלבד.
הסיפורים האלה, של השקעה רבה "מעבר לשעות העבודה" מאפיינת לא מעט כוכבים של ריאל מדריד. לוקה מודריץ', למשל, נבחר לשחקן הרכש הגרוע בתולדות הלה ליגה בעונתו הראשונה בריאל מדריד, אז הוא פנה למומחה לקינזיולוגיה (חוקר המכניקה והאנטומיה של השרירים) מאוניברסיטה קרואטית שיצר עבורו אימונים מיוחדים וספציפיים לגוף שלו. זה אפשר לו להאריך את הקריירה בכמה שנים טובות. במקביל, שחקנים שלא היו מוכנים לקבל את זה שצריך לעבוד הרבה יותר קשה כדי להרוויח את חולצת ההרכב הלבנה, מצאו את מקומם מחוץ למועדון. זה נכון למסוט אוזיל, לגונסאלו היגוואין וגם לזוכה בכדור הזהב קאקה.
ריאל מדריד הוא המועדון הכי נוצץ בעולם הכדורגל אבל הוא נוצץ בעיקר בגלל שהשחקנים שלו לאורך ההיסטוריה עבדו קשה כדי להבריק אותו. רונאלדו לא היה הוורקהוליק הראשון בריאל מדריד, שביסס את המצוינות שלו על עבודה קשה ולא על כישרון. והוא לא יהיה האחרון. "הרוח של ריאל מדריד מגולמת באלפרדו די סטפנו", הסביר אלפרדו רלאנו, כתב הכדורגל המפורסם של יומון הספורט "אס". "הוא היה אמן ולוחם – אבל מעל לכל התכונות האדירות שלו, הוא היה מפורסם בעיקר בגלל שמעולם לא וויתר. אף פעם לא נכנע. הוא היה לוחם דגול".
רלאנו ואחרים הגדירו את השחקנים הגדולים ביותר בתולדות ריאל מדריד כמטאדורים (לוחמי שוורים). המהות של המטאדור היא להיות לוחם. ורק אחרי שהוא אמיץ מספיק כדי לעמוד מול השור – הוא יכול לעבוד על האסתטיקה של ההרג. אבל, כאמור, הוא חייב, קודם כל, להיות לוחם ברוחו, לעבוד על היכולות הפיזיות שלו, על העוצמה שלו ורק לאחר מכן לעבוד על האומנות שלו.
אז קיליאן אמבפה חייב להתחבר לרוח הזו אם הוא רוצה להצליח במדי ריאל מדריד – וזו בעיה כרגע. אמבפה, שייתכן ונרקב קצת על העץ של הליגה הצרפתית, לא האיש לעבודה קשה על המגרש. וזה כבר שנים ככה. בסרט שהכינו בערוץ Movistar הספרדי על פריז סן ז'רמן של לואיס אנריקה, המאמן עומד מול אמבפה ומאחוריו מסך ענק שעליו הראה לכוכב הצרפתי קטעים ממשחקים בהם הוא לא עשה את עבודת הלחץ שהוא התבקש לעשות על ידי צוות האימון.
בסרטון שהתפרסם, המאמן הספרדי ממש פונה אל הלב של אמבפה. הוא מדבר בתשוקה על כך שהכוכב הצרפתי יכול להיות הגדול מכולם אבל בשביל להיות הגדול מכולם הוא צריך להיות כמו מייקל ג'ורדן. ומייקל ג'ורדן, לפי לואיס אנריקה, "עשה הגנה כמו בן זונה!". לא נראה היה שדבריו מלאי התשוקה של המאמן הזיזו יותר מדי לאמבפה שישב מולו בפנים חתומות. בסוף הקטע נראה שלואיס אנריקה מבין את זה גם. השניים נפרדים בקרירות מובחנת ביותר.
"He leído que te gustaba Michael Jordan".
— Fútbol en Movistar Plus+ (@MovistarFutbol) October 3, 2024
"Michael Jordan se ponía a defender como un hijo de p***".#LuisEnrique ?️ Mbappé
? Lunes 7, '?? ????́?? ?? **** ????' Capítulo 2. pic.twitter.com/VSYqtTAIsl
מאז 2020/21 אמבפה, לפי סטטיסטיקות של CIES Observatory, רץ פחות מ-10 ק"מ במשחק (9.9 בממוצע). נראה שהוא מעדיף לשמר את הנפיצות שלו לריצות התקפיות – עם הכדור או בלעדיו – ולא לעייף את עצמו ביצירת לחץ על יריבים. בליגה הצרפתית זה עובר אבל בקלאסיקו, למשל, הוא רץ רק 8 ק"מ – כשכל חבריו לקבוצה רצו יותר מ-10 ק"מ וחלקם רצו 12 ק"מ או 13 ק"מ במשחק.
ומבחינת לחץ? אמבפה לוחץ על היריבים רק 18.6 פעמים במשחק – הכי מעט מבין כל חלוצי הלה ליגה. לשם השוואה חוליאן אלברס מאתלטיקו מדריד לוחץ על היריבים 67.9 פעמים במשחקים, רודריגו – חברו של אמבפה לקבוצה – לוחץ 56.8 פעמים למשחק ו-ויניסיוס עושה זאת 55.1 פעמים במשחק. אמבפה כנראה למד את שיטת המנוחה על המגרש מליאו מסי בפריז סן ז'רמן. אבל אמבפה אינו מסי וריאל לא נבנתה מסביבו והדרישות הספציפיות שלו כפי שנבחרת ארגנטינה נבנתה סביב מסי.
בשביל להצטיין בריאל מדריד אתה צריך להיות חלק מהקבוצה, חלק ממערך הלחץ וחלק מהאתוס שאין שחקן אחד גדול יותר מהמועדון או מהקבוצה. וזה הרבה התאמות מנטליות שאמבפה צריך לעשות. הוא גם צריך לעשות התאמות טקטיות וזה לא כל כך מתאים לו. וזה בולט במיוחד בחוסר היכולת של אמבפה לשחק בתפקיד החלוץ. ויניסיוס אוהב לשחק על כנף שמאל וכך גם אמבפה. אפשר לראות זאת עם מפות החום של שני השחקנים בשנים האחרונות – נראה שזו אותה מפת חום, של אותו שחקן.
וינסיוס לא ישנה את התפקוד שלו – כי הוא לא שיחק בשום מקום אחר על המגרש מאז שהיה בן 16. אמבפה, לעומת זאת, כן שיחק כחלוץ ולעיתים בתפקיד גמיש מאוד שלקח אותו גם לכנף ימין. אבל אמבפה, שמרוויח כ-11 מיליון יורו יותר בשנה מאשר ויניסיוס, לא מתגמש או לא רוצה להתגמש וריאל מדריד מתקשה למצא איזון, שמשפיע מאוד על היכולת שלה ללחוץ על היריבות. קרלו אנצ'לוטי עושה את המיטב כדי להגן על אמבפה אבל תיירי הנרי, כוכב נבחרת צרפת לשעבר, וכיום פרשן ב-CBS לא ריחם על בן ארצו שמוגדר כיורשו.
"אני חושב שהקבוצה מתוסכלת ממנו", אמר הנרי. "אני מבין. צריך לתת לו זמן אבל באותו הזמן הוא חייב ללמוד לשחק כ-9. הוא צריך להראות ולהקרין רצון ותשוקה. ג'וד בלינגהאם נראה כאילו הוא מנסה לשחק 9, מה שאמבפה צריך לשחק ולא משחק את זה. זה בלינגהאם שעושה את הריצות, שגורם לקבוצה לשחק. הוא זה שמנסה לפרוץ את קווי ההגנה. אז יש תסכול. אם ה-9 שלך לא איפה שהוא צריך להיות וה-10 שם במקום, זה לא יכול לקרות כל הזמן….". לפי הנרי "אמבפה צריך לעשות הרבה יותר", והוא חושב שאמבפה "ישתפר בגלל שהוא לא יכול להיות יותר גרוע ממה שהוא".
אמבפה – שלפי כתבים צרפתיים שסיקרו אותו בפריז סן ז'רמן, התאהב טיפה יותר מדי בחיים הטובים, יצא לבלות יותר מדי ונהנה יותר מדי מהקלות היחסית שבא הכל הסתדר לו בליגה הצרפתית – צריך לעשות סוויץ' במוח. וסווויץ' במוח זה לא ללכת לשחק בפלייסטיישן בפריז עם החבר שלך אשרף חכימי בפגרת הנבחרות. (זה מה שעשה).
ואולם, אם יש מישהו שיכול לעשות את השינוי הזה, זה כנראה אמבפה. אז כן, הוא לא הבריק העונה במדי ריאל מדריד אבל הוא גם לא אסון מקצועי (עדיין). יש לו 8 שערים ב-16 משחקים ולקבוצה עדיין יש סיכוי לזכות בכל התארים. כאמור, הרבה מאוד תלוי באמבפה ובגישה שלו.
מה שבטוח זה שאוהדי הקבוצה ציפו יותר ממי שבעיני רבים הוא השחקן הכי טוב בעולם. וכשאתה ברצף משחקים ללא שער, נתפסת בערך 1,249 פעמים בנבדל בקלאסיקו, המשחק הכי גדול של העונה, סטטיסטיקות המאמץ שלך מביכות, והסתבכת עם פרשת אונס במלון בשטוקהולם, אז אתה בבעיה. זו לא בעיה שאי אפשר לפתור אבל זה יהיה קשה, קשה ברמה של אולי צריך להבין שזה אף פעם לא יעבוד בין הצדדים.
מה דעתך על הכתבה?