אי בודד: הפרמיירליג ממשיכה לוותר על המאמנים המקומיים

play
גארי אוניל מאמן אנגלי | GettyImages
הצגה של מורגן רוג'רס נתנה לאסטון וילה 1:2 על סיטי, שעדיין עמוק במשבר 06:53

פיטוריהם של גארי אוניל וראסל מרטין חידדו את הדיון בממלכה על מעמדו הנשחק של המאמן האנגלי. אז איך האנשים שעל הקווים לא נהנים מפריחת הליגה הטובה בעולם ואיך קשור מינוי של תומאס טוכל למאמן הנבחרת?

(גודל טקסט)

18 שעות בלבד לאחר ששחקני וולבס התקוטטו עם אנשי איפסוויץ' טאון על כר הדשא לאחר עוד הפסד דרמטי בתוספת הזמן, הודיעה הנהלת המועדון על פיטוריו של מנג'ר הקבוצה, גארי אוניל ששימש כמנג'ר המועדון בשתי העונות האחרונות. עזיבתו של אוניל לא ממש הפתיעה אף אחד לנוכח מיקומה של הקבוצה עמוק בתחתית הטבלה והשמועות לגבי עתידו שהיו באוויר כבר חודשים ארוכים.

וולבס מעולם לא נמנתה על אריות הליגה והציפיות ממנה היו בהתאם, ועדיין, שפת הגוף של אוניל שידרה פסימיות מוחצנת למדי במשך תקופה ממושכת והפרידה הצטיירה כעניין של זמן. אחד עשר הפסדי ליגה, פער של ארבע נקודות מתחת למקום שמוביל להישארות בליגה ותחושה שחדר ההלבשה רחוק מלהיות מאוחד, חרצו בסופו של דבר את גורלו של המנג'ר בן ה-41.

ופחות מיממה לאחר הפרידה מאוניל, מנג'ר אנגלי נוסף שילם את המחיר על פתיחת העונה הגרועה של קבוצתו, כשסאות'המפטון פיטרה את מאמנה הצעיר, ראסל מרטין, לאחר שהובסה בביתה 5:0 על ידי טוטנהאם הוטספר חסרת היציבות. כל חמשת השערים שה-'קדושים' ספגו בבית הובקעו כבר במחצית הראשונה כשיושבי אצטדיון 'סנט מארי' חוו תחושת דז'ה וו קשה לעיכול עם זכרונות מהתשיעייה שלסטר סיטי הנחיתה עליה באותו המיקום ממש לפני חמש עונות. מרטין בן ה-38 הפך בחודשים ספורים בלבד מגיבור לנבל, ולאחר שהשיב את סאות'המפטון לליגה העליונה לאחר שנת היעדרות, עזב את המועדון כשהקבוצה שקועה במקום האחרון, ונטולת תקווה ממשית לשרוד בפרמייר ליג עונה נוספת.

פיטוריהם של אוניל ומרטין בפרק זמן קצר לא היוו הפתעה של ממש לנוכח התוצאות שקבוצותיהן השיגו בהתאמה מתחילת העונה הנוכחית, אולם לעזיבתם יש משמעות רחבה יותר שהפכה לשיחה מרכזית במולדת הכדורגל כבר תקופה ממושכת- מעמדו הפוחת של המנג'ר האנגלי כיום.

ראסל מרטין מאמן סאות'המפטון
החזיר את סאות'המפטון לליגה הבכירה. המאמן ראסל מרטין | רויטרס

'אני אהיה כנה באופן ברוטאלי. בעבר, בתקופתי, המנג'ר האנגלי היה עצלן', שיתף בכנות מפתיעה לאחרונה מנג'ר הנבחרת הלאומית לשעבר, גלן הודל, כשנשאל על הכמות הנמוכה של מאמנים אנגלים כיום בפרמייר ליג ובליגת האלופות. 'העצלנות באה לידי ביטוי בכך שהם פשוט לא השקיעו מספיק זמן והכנה כדי ללמוד את הקבוצות שלהן לעומק. הנחת העבודה הייתה שהיריב איכותי יותר, ובואו ננסה להתגבר עליו באמצעות כדורים ארוכים, שלרוב היו די סתמיים', ציין.

עצלנות היא דרך אחת (וישירה למדי) כדי לבטא את חוסר הנוכחות של המנג'רים האנגלים לאורך השנים בקבוצת העלית של המאמנים האירופאים, והודל לא האשים חלילה את דור המנג'רים הנוכחי באותה שגרת עבודה שהובילה למחסור בהזדמנויות. אולם בפועל, הבעלים של קבוצות הצמרת שמשתתפות בדרך קבע בליגת האלופות או בפרמייר ליג מעדיפים להשקיע את החזון והממון שלהם בגיוס מנג'ר ספרדי, איטלקי או פורטוגלי על מנת להתחרות ברמות הגבוהות ביותר ומעמדו של המנג'ר האנגלי הנוכחי לא משתפר לאורך השנים, אלא נסוג.

המשמעות של פיטוריהם לאחרונה של אוניל ומרטין הייתה מכה אנושה נוספת למעמד המנג'ר המקומי, שכיום מיוצג רק בשתי קבוצות פרמייר ליג בודדות (ניוקאסל יונייטד ואברטון) ובכך קוזזה בין לילה כמות המנג'רים האנגלים שאימנו השנה בליגה בחצי, ומהווים כיום רק עשרה אחוז מכלל המאמנים. הדומיננטיות הספרדית לא רק באה לידי ביטוי עם זכייתה של הנבחרת הלאומית ביורו האחרון (על חשבונה של אנגליה, כמובן) אלא גם בייצוגם על הקווים בליגה האנגלית היוקרתית עם חמישה נציגים, כשלפורטוגל ישנה גם היא נוכחות מכובדת של ארבעה ומדינות אחרות, בדמותן של הולנד, גרמניה, איטליה, אוסטריה, דנמרק ואוסטרליה.

תומאס טוכל מוצג כמאמן נבחרת אנגליה
תומאס טוכל מוצג כמאמן נבחרת אנגליה | רויטרס

מינויו של תומאס טוכל למנג'ר הנבחרת הלאומית הוביל לגל של דעות מגוונות למדי באשר לסוגיית המנג'ר הזר שהולך ומשתלט על המשרות המקומיות בליגה העליונה והאם דווקא טוכל- המנג'ר הזר השלישי בהיסטוריה שהופקד על אימון נבחרת שלושת האריות- הוא המועמד הראוי ביותר, לנוכח היעדר האפשרויות המקומיות הקיימות. 'אם יורגן קלופ היה מעוניין בתפקיד, לא היינו מקיימים את הדיון בנושא, נכון?', תהה אותו הודל כשהגן על מינויו של טוכל למנג'ר נבחרת אנגליה וצידד בהחלטה להנחיתו על הקווים בחוזה לשנה וחצי באופן מוחלט.

בזמן שהפרמייר ליג הולכת ומעצימה את הפערים בינה ובין יתר הליגות ברחבי היבשת באופן עקבי והקבוצות האנגליות מסתמנות כחזקות ביותר בליגת האלופות בגרסתה הנוכחית, הפער שנפער בין המנג'ר האנגלי הממוצע למשרות הקיימות בליגה הבכירה רק הולך וגדל. את בעלי המועדונים השונים זה לא ממש מרתיע, אלא להיפך, והאינטרס היחיד שניצב מול עיניהם הוא טובת קבוצותיהם וצמיחתם בהדרגיות ולא חלילה נתינת הזדמנויות למנג'רים מקומיים.

עוד באותו נושא: ליגה אנגלית (פרמיירליג)

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי