הפרמיירליג חזרה הקיץ לשבור את השוק עם הוצאה כוללת של 3.5 מיליארד יורו, כשליברפול היא "הכוכבת הגדולה". אלופת אנגליה החליטה לשבור שיאים כששילמה 150 מיליון יורו על איסק (הרכש היקר בהיסטוריה של הפרמיירליג), 120 מיליון על פלוריאן וירץ ו-95 מיליון על הוגו אקיטיקה. ההשקעה של הרדס עומדת בניגוד למצב של הכדורגל האנגלי, שבו יותר ממחצית המועדונים בארבע הליגות הראשונות הם טכנית חדלי פירעון.
לפי דו"ח של "Fair Game", ארגון של מועדוני כדורגל מקצועיים מאנגליה ו-וויילס, כמעט מחצית ממועדוני הפרמיירליג, הצ'מפיונשיפ, הליגה השלישית והרביעית (43 מתוך 92) בעלי כסף נזיל (לא כזה שאמור להיכנס בתאריך מסוים או לאחר משחקים) לחודש אחד בלבד, מה שמציג "תרחיש פיננסי קטסטרופלי אפשרי". למעשה, רק אחד מכל חמישה מועדונים מציג מאזן ניטרלי (ההכנסות משתוות להוצאות).
הדוח חושף ש-75% מקבוצות הפרמיירליג טכנית יכולות לעמוד בתשלומים, נתון חיובי. עם זאת, רק 5% מהקבוצות שהשתתפו בפרמיירליג בעונה שעברה היו בעלות יכולת לכסות את הוצאות השכר שלהן למשך שלושה חודשים באמצעות הכסף הנזיל שלהן. נתון שהמחקר מחשיב כ"הוכחה די חותכת לחוסנם הפיננסי האמיתי, במיוחד בהתחשב בעושר העצום שהם מקבלים רק מעצם ההשתתפות בתחרות, ללא קשר ליכולת". למעשה, רק שמונה מועדונים (פחות מ-9%) מארבע הליגות הראשיות יכולים לשלם שלושה חודשי משכורות.
הדוח שמתואר כ"הסקר המקיף ביותר על כדורגל גברים מקצועי באנגליה", דירג את המועדונים מארבע הקטגוריות על בסיס שמונה קריטריונים: קיימות פיננסית, סוג בעלות, שקיפות, מעורבות אוהדים, אתיקה, גיוון, סביבה ומעורבות קהילתית. כל אחד מ-164 המועדונים שהוערכו קיבל ציון כללי בשמונת התחומים שמכסה המדד.
לפי המחקר, רק חמישה מתוך 164 המועדונים שהוערכו בשבע הליגות הראשיות של הכדורגל האנגלי, ורק ארבעה בליגות המקצועניות, מסווגים כ"עומדים בדרישות". בפרמיירליג, המועדון היחיד שעומד בדרישות הוא ברייטון, אליו מצטרפים קיימברידג' יונייטד, ווימבלדון וקרלייל יונייטד. החמישי הוא באת' סיטי מהליגה החמישית (שכבר נחשבת ללא מקצוענית).
"אם למישהו יש ספקות האם הכדורגל צריך רגולטור, הדו"ח של היום מנפץ את הספקות האלה", הסביר ניאל קופר, יו"ר "Fair Game". "חוסר זהירות פיננסית נפוץ מאוד, ניהול טוב הוא נדיר ועניינים הקשורים לאתיקה רק לעיתים רחוקות מגיעים להנהלה. יש חריגים ואנחנו שמחים להדגיש את המועדונים האלה".
מה דעתך על הכתבה?