קורבן נוסף: העלייה והנפילה המהירה של גאטוסו כמאמן מילאן

ג'נארו גאטוסו
התמונה הוסרה | מערכת ספורט1

מלכתחילה מינויו של האיטלקי לעמוד על הקווים של הרוסונרי נראה הזוי בעקבות אופיו האימפולסיבי, התקופות ההזויות בשווייץ ובקפריסין והגיחה המיותרת לפאלרמו. מיכאל יוכין על סיפור שהיה ידוע מראש

(גודל טקסט)

ג'נארו גאטוסו הוא מאמן מילאן. גם היום (רביעי), חודש אחרי המינוי, המשפט הזה מרגיש קצת הזוי. מכל השחקנים של מילאן הגדולה מהעשור הקודם, הקשר האחורי המיתולוגי נראה תמיד הכי פחות מתאים ללבוש את החליפה על הקווים. לצד מחוייבות חסרת פשרות, מוטיבציה עילאית ורוח לחימה נדירה, הוא נתפס כאדם לא מבריק במיוחד בלשון המעטה. הוא גם נטה לאבד עשתונות בהזדמנויות לא מעטות, והקרב שלו עם עוזר מאמן טוטנהאם ג'ו ג'ונסון במהלך משחק ליגת האלופות נכנס באופן מידי לפנתיאון.

הסיכוי של האיטלקי להנהיג קבוצה גדולה, ועוד בגיל 39, הוא אפסי. שלא יהיה ספק, הוא עדיין לא בשל לתפקיד, אבל חייבים להודות כי גאטוסו הצליח לגרום לספקנים לאכול את הכובע. הוא בהחלט יכול להיות מאמן לגיטימי, רק חבל שהוא מיהר לשרוף את עצמו מהר מדי כשהסכים לאתגר בלתי אפשרי.

הקריירה של גאטוסו על הספסל החלה עוד לפני שתלה את הנעליים. בתום 13 שנים נהדרות במדים האדומים-שחורים, הוא הצטרף ב-2012 לסיון השווייצרית לעונת פרישה, ותוך חודשים ספורים קיבל הצעה מוזרה לתפקד כמאמן-שחקן. בסיון הכל יכול להיות, כי על מעלליו של הבעלים הצבעוני וההזוי כריסטיאן קונסנטנטיני אפשר לכתוב ספר. רוב המאמנים שהוא ממנה אמורים לשמש בובות בלבד, ועליהם קל להפיל את האשמה במקרה של כישלונות. בעונה המדוברת, היה האיטלקי המאמן החמישי במספר של המועדון המטורלל.

אין טעם לייחס חשיבות לתוצאות בתקופה זו. גאטוסו קיבל את הסמכויות בפברואר 2013 ופוטר במאי, אך הספיק ללמוד כמה דברים על עצמו. הקשר לא תכנן לאמן במהלך שנותיו כשחקן פעיל, אבל הקדנציה הקצרצרה בשווייץ השאירה טעם של עוד. הוא הבין שהוא מתאהב מחדש, כי התפקיד הזה מחדיר בו אדרנלין. התפקיד יאפשר לו להישאר בתוך המשחק, בתוך הטירוף ויאריך לו את החיים על המגרש בעשרות שנים. אז הוא יצא למסע אל הלא נודע, ובחר כהרגלו את התחנות הביזריות ביותר.

ג'נארו גאטוסו. תקופה הזויה בשווייץ (טוויטר)
ג'נארו גאטוסו. תקופה הזויה בשווייץ (טוויטר)

מה יכול להיות יותר ביזרי מפאלרמו? הנשיא השערורייתי מאוריציו זמפאריני ידוע לשמצה כמפטר מאמנים סדרתי, ולכן טבעי כי הוא היה זה שהימר על גאטוסו בקיץ 2013, אחרי הירידה לליגה השנייה. מבחינת הקשר שהתהדר בתואר הטרי "שחקן העבר", היה זה צ'אנס להתנסות באימון בארץ המגף ללא ציפיות מיוחדות. כולם ידעו שהוא לא ישרוד את העונה הראשונה. עם זאת, מעטים העריכו שיפוטר כבר אחרי שישה מחזורים כי הספיק להפסיד בארבעה משחקים. היה בזה משהו מגוחך, אבל "הפיטבול" לקח את זה בקלות. הוא ניצל את החופשה בתשלום שקיבל מזמפאריני על מנת ללמוד בקורס מאמנים.

עם התעודה החדשה לקח על עצמו גאטוסו ג'וב בלתי אפשרי נוסף, באופ"י כרתים היוונית שהייתה נתונה בבעיות כלכליות קשות ועל סף קריסה מוחלטת. המשכורות לא שולמו לשחקנים, בעוד התקשורת חיפשה כותרות עסיסיות ושלחה את האיטלקי הביתה כל שני וחמישי. במסיבת עיתונאים נהדרת בספטמבר 2014, אשר הפכה ללהיט ענק ברשתות החברתיות, פצח האיטלקי בנאום נרגש באנגלית משובשת: "זו לא ריאל מדריד ולא ברצלונה. אנחנו קבוצה קטנה עם בעיות רבות, אבל אני לא עוזב. שנה אחת פה שווה 10 שנים במקום אחר, וזה טוב בשבילי. אני לא הולך הביתה לבכות על המצב, אלא ממשיך. לא באתי לכאן לחופשה. אני רוצה שהשחקנים ישחקו עם ביצים ועם הלב", הוא צרח.

גאטוסו וזמפאריני. זה היה אבוד מראש (טוויטר)
גאטוסו וזמפאריני. זה היה אבוד מראש (טוויטר)

האוהדים אהבו את זה, אבל התדמית של גאטוסו כאדם אמוציונלי אך לא חכם במיוחד רק התחזקה. בסופו של דבר, הוא לא עמד בהבטחתו להשלים את העונה. האיטלקי התפטר באוקטובר, חזר בו, ואז הגיש את התפטרותו בדצמבר. אופ"י פשטה את הרגל ולא סיימה את העונה בכל מקרה.

ואולם, אם נדמה היה כי לא תהיה תקומה אחרי כל ההרפתקאות, האיטלקי הוכיח אחרת. הוא לא היסס לקחת על עצמו עוד תפקיד בעייתי, בפיזה בליגה השלישית בקיץ 2015 והפך לאליל הגדול ביותר בעיר. בעונתו הראשונה, הוא העלה את המועדון המכובד לשעבר לליגה השנייה. את העונה השנייה הוא התחיל בהתפטרות אחרי סכסוך קשה מאוד עם ההנהלה, אבל כל האוהדים יצאו להפגנות סוערות בדרישה להיענות לתביעותיו ולהחזירו – וכך היה. הייתה זו שנה קסומה ומוזרה, במהלכה חולל קשר העבר פלאים עם סגל דל כשרון בכל הקשור למשחק ההגנה.

פיזה ספגה 36 שערים בלבד ב-42 משחקים, והיה זה המאזן השני בטיבו בליגה. לרוע המזל, לא היו לה חלוצים, והיא כבשה רק 23 שערים וירדה מהמקום הלפני האחרון. לגאטוסו היו שישה ניצחונות בלבד, אבל הוא סיים 21 פעמים בתיקו.

גאטוסו מרוצה. חווה תקופה יפה בפיזה (טוויטר)
גאטוסו בטירוף. צרח על התקשורת הקפריסאית (טוויטר)

הכותרות המגוונות שעשה בתקופה זו, אשר כללו מכות לעוזר המאמן בשידור חי במהלך משחק ומשכו אליו תשומת לב באופן קבוע, אבל הפעם בעיקר מהסיבות החיוביות. הראיונות שלו היו מעניינים וההצלחה הטקטית, גם אם מוגבלת יחסית, גרמה לרבים להסתכל עליו אחרת. הוא הפך להבטחה מרעננת בשוק המאמנים, דמות לגיטימית לחלוטין. אף אחד לא הופתע כאשר מילאן בחרה למנות אותו למאמן הקבוצה הצעירה של המועדון. זה היה טבעי – שלב חשוב בדרך להגשמה מקצועית.

גאטוסו אפילו פתח את העונה ברגל ימין, עם סדרת תוצאות נהדרות בליגה לקבוצות הנוער. אולי זה פעל לרעתו, כי ההנהלה המטורללת של הרוסונרי בחרה להזעיק אותו לקבוצה הבוגרת בשלהי נובמבר, אחרי פיטוריו של וינצ'נזו מונטלה. על מנת לשמור על עצמו, היה חייב גאטוסו לסרב להצעה "הנדיבה". נדמה כי אף מאמן לא מסוגל להצליח בתנאים ההזויים שנוצרו במילאן, קל וחומר מאמן חסר ניסיון, שמעולם לא עבד בליגה האיטלקית הבכירה. ואולם, איך אפשר לסרב, במיוחד כאשר אתה שחקן עבר אהוב? קלארנס סיידורף, פיליפו אינזאגי וכריסטיאן ברוקי כבר נפלו במלכודת הזו בעבר, כאשר סילביו ברלוסקוני עוד היה הבעלים. "הפיטבול" הוא בסך הכל הקרבן התורן.

אז עכשיו, אחרי שמילאן הפכה לקבוצה היחידה שלא ניצחה את בנבנטו, אחרי תבוסה מחפירה ב-וורונה והפסד ביתי מביך מול אטאלנטה, כבר מתכננים בסן סירו להדיח אותו  וככל הנראה לא תהיה דרך חזרה גם לקבוצה הצעירה. הדרבי מול אינטר ברבע גמר הגביע הערב (21:45, שידור ישיר בספורט3) עלול להיות משחקו האחרון של גאטוסו על הקווים. האוהדים יחזיקו לו אצבעות, אבל הוא יצטרך ככל הנראה למצוא לעצמו תפקיד יציב יותר. במילאן אפשר להרגיש כיום כמו בסיון והוא ראוי סוף כל סוף גם לצ'אנס אמיתי. בסוף, הוא עוד עשוי לצמוח למאמן מעולה.

גאטוסו ושחקני מילאן. יודח כבר הערב? (gettyimages)
גאטוסו ושחקני מילאן. יודח כבר הערב? (gettyimages)

עוד באותו נושא: ג'נארו גאטוסו

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי