אנחנו בעיצומו של סיבוב המשחקים הראשון של שלב הבתים. כל קבוצה כמובן מנסה לנצח. אבל כמה חשוב הניצחון? הרבה פרשנים משתמשים בביטוי "להיות עם רגל וחצי בשלב הבא". אז האמת היא, שניצחון במחזור הראשון שווה יותר מרגל וחצי בשלב שמינית הגמר (בהנחה שרגל וחצי משמע הסתברות של 75%).
ובכן, ניצחון במשחק הראשון שווה תוספת של 60 נקודות האחוז לסיכויי העלייה משלב הבתים ביחס להפסד וכן 22 נקודות האחוז ביחס לתיקו. הנתונים האלה מתבססים על ניתוח כל המשחקים משלב הבתים מהמונדיאלים בין השנים 1998 עד 2018 וכן כל טורנירי היורו החל מ- 1996 עד 2012 (החל מ-2016 יש יותר משתי עולות משלב הבתים, לכן שני טורנירים האחרונים לא נלקחו בחשבון).
כאמור מניתוח של הנתונים הללו עולה ש- 100 משחקים הוכרעו במשחק הראשון. מתוך 100 המנצחות, 78 עלו לשלב הנוקאוט. במילים אחרות, קבוצה שמנצחת את המשחק הראשון עולה ב- 78% מהמקרים. קבוצה שמסיימת את המשחק הראשון בתיקו עולה ב- 56% מהמקרים ואילו המפסידה במשחק הראשון צריכה להזיע קשה בשביל לעלות. וגם אז זה קורה רק ב- 18% מהמקרים. לכן, ניתן בקלות לחשב ששער השוויון של גארת' בייל היה שווה לנבחרת ווילס תוספת של 38 נקודות האחוז לסיכויי העלייה (מעבר ממצב של הפסד למצב של תיקו). אותו השער עלה לנבחרת ארה"ב איבוד של 22 נקודות האחוז לסיכויי העליה (מעבר ממצב של ניצחון למצב של תיקו).
במבט יותר מעמיק, ניתן לראות שסיכויי ההעפלה גם תלויים בלוח המשחקים של הקבוצות. כידוע, בכל בית יש שישה משחקים. ארבעת המשחקים הראשונים משוחקים בסדר עוקב אחד אחרי השני ואילו שני המשחקים האחרונים של הבית משוחקים בו זמנית.
למה זה חשוב? כי מהטבלה למעלה ניתן לראות שקבוצה שמשחקת ראשונה בכל מחזור (דהיינו במשחקים הסידוריים 1 ו-3) נהנית מ-85% סיכוי העפלה אחרי ניצחון במשחק הראשון, לעומת 67% בלבד של קבוצה שמשחקת במשחקים הסידוריים 2 ו-3. ואגב, מחקר מראה, שחוזק הקבוצות הממוצע שמוקמו בסידורים השונים לפי הדירוגים שלהם לפני תחילת הטורניר לא היה מהותית שונה בין סידורים שונים. אז קדימה, לתת גז במחזור הראשון על מנת לנוח במחזור השלישי.
אלכס קרומר הוא פרופסור מן המניין לכלכלת ספורט במחלקה לניהול ספורט באוניברסיטת מולדה, שבנורבגיה. תחומי המחקר שלו כוללים את כלכלת ספורט, ספורט אנאליטיקס, כלכלה התנהגותית, תיאוריה של תחרויות וקבלת החלטות. הוא גם משמש כמרצה אורח במגמה לניהול עסקי ספורט באוניברסיטת בן גוריון בקורס בקבלת החלטות בסביבה תחרותית.
ניתן לצפות במחקרים של על כלכלת ספורט באתר שלו
מה דעתך על הכתבה?