בלתי נשכחים: דירוג 7 השערים הכי גדולים של ליגיונרים במפעלים האירופיים

הרגעים הגדולים של סולומון מול סיטי ומדריד, השערים ההיסטוריים של אוחנה, הביצוע המושלם של רביבו, גול הניצחון של בניון מול אתלטיקו והנגיחה שאף ישראלי לא ישכח. פרויקט מיוחד לכבוד פתיחת העונה האירופית

(גודל טקסט)

הערב (שלישי) ייצאו לדרך עונות 2025/26 של שלושת המפעלים האירופיים. אמנם אין נציגה ישראלית במפעל הבכיר, ומכבי תל אביב היא הקבוצה היחידה שתשחק העונה בשלב ליגה כשהעפילה לליגה האירופית, אך חרף החיסרון של קבוצה ישראלית במפעל הבכיר, יעטרו אותו חמישה שחקנים ישראלים.

דן גלזר ועופרי ארד מקייראט (שיפגשו את בין היתר את ריאל מדריד, ארסנל ואינטר), ענאן חלאילי (שיפגוש גם הוא את אינטר, ואת אתלטיקו, באיירן וניוקאסל), וכמובן מעל כולם – מנור סולומון ואוסקר גלוך, שעשויים להיות שני הישראלים הראשונים בהיסטוריה שישחקו אחד נגד השני בשתי קבוצות לא ישראליות, לאחר שוויאריאל ואייאקס הוגרלו לשחק זו מול זו.

לכבוד החגיגה, חזרתי לרגעים הכי גדולים של ליגיונרים במפעלים הבכירים של אופ"א. אפשר להתווכח על הדירוג וביתר שאת על הכמות הלא מספקת, אך איכותם של הרגעים ברשימה מסבה המון גאווה, וגם לא מעט תקווה שהעונה יהיו מצטרפים חדשים לרשימה הנוצצת.

כמעט נכנסו:

השלושער של יוסי בניון במדי ליברפול נגד בשיקטאש בשלב הבתים של ליגת האלופות 2007/08
אוסקר גלוך במדי זלצבורג נגד אינטר, שלב הבתים של ליגת האלופות 2023/24
חיים רביבו במדי סלטה ויגו נגד ליברפול, שמינית גמר גביע אופ"א 1998/99

חיים רביבו חוגג את שערו מול ליברפול בגביע אופ"א | Shaun Botterill

מקום שביעי: מנור סולומון נגד מנצ'סטר סיטי, שלב הבתים של ליגת האלופות 2019/20

מול אלופת אנגליה המכהנת, שסיימה את 2018/19 עם 14 ניצחונות ליגה רצופים. נגד פפ גווארדיולה על הקווים, לרשתו של אדרסון, באיתיחאד. כששנה קודם לכן, על השעון, הוא עוד נח כשחקן מכבי פתח תקווה בשיאה של פגרת השזרוע של ליגת העל. כשהוא ארבע דקות בלבד על המגרש, רק בן 20. כשעל כר הדשא רודרי, קווין דה בראונה, גונדוגאן, וברנרדו סילבה. בנגיעה.

מעבר לפרטים היוקרתיים לעיל, הייתה זו יותר ההרגשה שליוותה את המדינה – מנור סולומון זה הדבר האמיתי, ושזו גם רק ההתחלה.

מקום שישי: אלי אוחנה נגד אטאלנטה, חצי גמר גביע המחזיקות 1987/88

בצורתו הגלובלית יותר מתמיד של הכדורגל ב-2025/26, כשאצלנו מגבלת הזרים נפתחה לשמונה, בשבוע בו עידן טוקלומטי כובש שלושער נגד מסי, ובקיץ בו עשרה כדורגלנים ישראלים נמכרו תמורת מיליון יורו ומעלה – קשה עד בלתי אפשרי לתאר כמה מוצלחת, נדירה ,והיסטורית, הייתה הקדנציה של אלי אוחנה במכלן. זה הראשון מתוך שניים ברשימה. במשחק הראשון של חצי גמר המפעל המנוח, אוחנה השתלט בתוך הרחבה על כדור חופשי וקבע 0:1 למכלן נגד 'לה דאה'. זה הסתיים עם העפלה של מכלן לגמר, בו כזכור אוחנה בישל את שער הניצחון לפיט דה בור.

מכלן זכתה בגביע המחזיקות (פרט לאנדרלכט, הבלגית היחידה שזכתה בתואר אירופי), אוחנה זכה בפרס בראבו (תואר השחקן הכי טוב בתחרויות אירופאיות בגיל 23 ומטה. לפניו זכה ואן באסטן, אחריו מלדיני) וזכה לתהילת עולם.

אלי אוחנה | אימג'בנק GettyImages

אז למה השער יחסית נמוך בדירוג? לה דאה הייתה מעט פחות אלילה – אטאלנטה שיחקה באותה העונה בסרייה ב', כך שבשקלול היו שערים גדולים יותר. גם של אוחנה.

מקום חמישי: חיים רביבו נגד באייר לברקוזן בשלב הבתים של ליגת האלופות 2001/2002

הטור הזה הוא גם הזדמנות נהדרת להזכיר או להכיר כמה שערים נשכחים, ואולי הגול של חיים רביבו נגד באייר לברקוזן מלפני 23 שנה הוא האחד שהכי ראוי לרענון, כי מדובר בשער מושלם שמשלב כל כך הרבה אלמנטים:

*השער הראשון של ישראלי וכמובן של ליגיונר אי פעם בשלב הבתים של ליגת האלופות.

*היריבה – באייר לברקוזן הייתה בעונת 2001/02 אחת הקבוצות הטובות בעולם. זה אמנם הסתיים בנברקוזן – אך עדיין מדובר בקבוצה שהעפילה לגמר ליגת האלופות, סיימה שנייה בבונדסליגה, הפסידה בגמר הגביע הגרמני, וחמישה משחקניה – באלאק, נויביל, רמלאו, ברנד שניידר והאנס יורג בוט, היו בסגל נבחרת גרמניה שסיימה כסגנית אלופת העולם. מול אלה רביבו הבקיע, וגם מול לוסיו וזה רוברטו שזכו באותו המונדיאל.

חיים רביבו במדי פנרבחצ'ה נגד באייר לברקוזן | Christof Koepsel

*הביצוע – דריבל לרוחב עם פצצה ברגל שמאל לחיבורים, בדקה השישית בבאי ארנה.

המשחק אמנם הסתיים בהפסד של הטורקים, אך מדובר ברגע בלתי נשכח – אליו מצוות עוד פרט קטן: במשחק השני בין השתיים, רביבו עלה לשחק כקפטן של פנרבחצ'ה. כדורגלן ישראלי-יהודי שעונד את סרט הקפטן של קבוצה טורקית. עד שאירוע כזה ישוחזר – יעברו שנים, אם בכלל. כמו הרבה דברים שחיים רביבו עשה כשחקן.

מקום רביעי: שני השערים של מנור סולומון נגד ריאל מדריד בשלב הבתים של ליגת האלופות 2020/21

בין הקורונה, המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, מלחמת חרבות ברזל, וכמובן הפציעות הרבות שלו – נדמה לעתים שהקדנציה המוצלחת של מנור סולומון בשחטאר דונייצק נדחקה במעט מהזיכרון, וחורף 2020 היה שיאה: תוך חודש וחצי, מנור סולומון כבש פעמיים נגד ריאל מדריד, ולא רק שהוא כבש – שחטאר גם ניצחה את שני המשחקים מול אלופת ספרד דאז.

השער הראשון בספרד הגיע לאחר מהלך פנטסטי שכלל דאבל פס עם טטה, וסיומת שהעלתה את האוקראינים ל-0:3 מדהים במחצית הראשונה (הסתיים 2:3), והשער השני היה בניצחון 0:2 באוקראינה עם דריבל נהדר לרוחב, ופצצה שטוחה מחוץ לרחבה. תוך פחות מחודשיים, מנור סולומון הכניע את טיבו את קורטואה פעמיים, והוכיח שהוא שייך לרמות הכי גבוהות של הכדורגל האירופי.

מנור סולומון במדי שחטאר דונייצק נגד ריאל מדריד | GABRIEL BOUYS

מספר השערים שמנור סולומון כבש נגד ריאל מדריד שווה לזה שכבש נגד מכבי חיפה, מכבי תל אביב, הפועל באר שבע ובית"ר ירושלים יחד, ב-29 משחקים ששיחק נגדן כשחקן בליגת העל ובגביע המדינה.

נראה שבוויאריאל, קבוצתו החדשה שמתקשה לא אחת נגד הישראליות, יכולים לחיות עם הנתון הזה.

מקום שלישי: יוסי בניון נגד אתלטיקו מדריד 2009/10, חצי גמר הליגה האירופית

ליברפול החלה אז בדעיכה שהמשיכה עד עידן קלופ. אתלטיקו מדריד הייתה דאז קבוצת צמרת נחמדה, רחוקה שנות אור מברצלונה וריאל מדריד, אותה היא לא מסוגלת לנצח בדרבי. גביע אופ"א הפך אז לראשונה לליגה האירופית. ועדיין – חצי גמר, בין שני מועדוני ענק.

אחרי 1:0 לקולצ'נרוס במשחק הראשון בוויסנטה קלדרון המנוח, ליברפול השלימה מהפך במה שהיה אולי משחקו הגדול ביותר של יוסי בניון במדי הקבוצה. את הראשון הוא בישל לאלברטו אקווילאני, ואת השני הוא כבש בהארכה מבישול של לוקאס לייבה בדקה ה-92, ועד ברגל שמאל. בניון פרץ בבכי של אחד שמבין שייתכן והוא לוקח את ליברפול לגמר, ואולי משם לזכייה שתכניס אותו לפנתיאון של המועדון. ואז הגיע דייגו פורלאן, ולא רק יוסי בכה, אלא כל ליברפול.

מקום שני: אלי אוחנה נגד סמפדוריה, חצי גמר גביע המחזיקות 1988/89

ב-1989 מכלן כבר הייתה שם מוכר בכל אירופה, וכך גם אוחנה. בניסיון להשלים בק טו בק, הישג שמעולם לא קרה בימיו של גביע המחזיקות, ההגרלה זימנה לאוחנה ולמכלן את סמפדוריה – הפעם קבוצת צמרת מהסרייה א'. היום סמפ' הפכה לקבוצת תחתית בליגת המשנה, אבל צריך להבין מי היא הייתה אז.

ב-88 היא סיימה רביעית בסרייה א', שהייתה אז לדעת רבים הליגה הטובה בעולם. בשנתיים העוקבות היא סיימה חמישית, ב-1991 היא זכתה באליפות, וב-1992 היא הגיעה לגמר ליגת האלופות. בקיצור, אחת הקבוצות הטובות בעולם. את אוחנה זה פחות עניין. בדקה ה-11 הוא העלה את מכלן ליתרון אחרי בישול של ג'ון בוסמן – כן, האיש והחוק. מכלן הובילה 0:2 ונדמה היה שהיא בדרכה הבטוחה לגמר, אך סמפ' צימקה, ובגומלין באיטליה היא הפכה, ניצחה 0:3 ועלתה לגמר. ככה זה כשיש מנצ'יני וג'יאנלוקה ויאלי, אלופי עולם כמו פליוקה ודוסנה, וזרים כמו ויקטור מוניוס וטוניניו סרסו.

עדיין, מדובר בשער השני הכי גדול אי פעם של לגיונר במפעל של אופ"א. מזל שיש בוסמן, ומזל שיש יוטיוב שממחיש ולו במעט איזה כדורגלן עצום היה אלי אוחנה. אפשר רק לדמיין לאיזה סיקור שער כזה היה זוכה היום, כמה מוכר אוחנה היה בעולם, ובאיזה סכום עתק היה נמכר ממכלן לאחת מ-5 הליגות הבכירות.

מקום ראשון: יוסי בניון במדי ליברפול נגד ריאל מדריד, שמינית גמר ליגת האלופות 2008/09

המיקום – סנטיאגו ברנבאו. העיר – מקום שיוסי בניון כבר כבש בו, יותר מפעם אחת. הוציא את הכדור מהרשת – איקר קסיאס. היריבים: סרחיו ראמוס, אריאן רובן, ראול, מרסלו, פפה, ופאביו קנאברו.

עד היום, זה השער הכי גדול של כדורגלן ישראלי באירופה. עד היום, ליברפול לא ניצחה מאז בסנטיאגו ברנבאו. עד היום, אין שחקן ישראלי שהוא שחקן הרכב בקבוצת טופ אירופית. עד היום, לא ברור איך יוסי בניון נגח את הכדור הזה. בשידור, יורם ארבל אמר "איך הבאנו את הגול הזה מהבית". איך באמת?

יוסי בניון חוגג שער היסטורי במדי ליברפול נגד ריאל מדריד בברנבאו | PAUL ELLIS

יחד עם הניצחון 1:4 על האלופה מנצ'סטר יונייטד באולד טראפורד, היה זה (וגם הניצחון בגומלין 0:4 באנפילד) אחד משני הערבים הכי גדולים של ליברפול באותה העונה, שהסתיימה, כרגיל לאותם הימים, ללא כלום. מאז ליברפול, אלופת אנגליה, שברה את כל המחסומים הלוך וחזור. רק אנחנו עדיין ממתינים.

שווים אזכור:

שלב הבתים של ליגת האלופות:

יוסי בניון בליברפול נגד ליון 2009/10
בירם כיאל בסלטיק נגד אייאקס 2013/14
ביברס נאתכו בצסק"א מוסקבה נגד מנצ'סטר סיטי 2014/15 (פנדל)
ביברס נאתכו בצסק"א מוסקבה נגד באייר לברקוזן 2016/17 (פנדל)
מנור סולומון במדי שחטאר דונייצק נגד אטאלנטה 2019/20
אוסקר גלוך במדי ר.ב. זלצבורג נגד בנפיקה 2023/24

בגביע אופ"א/הליגה האירופית:

חיים רביבו במדי סלטה ויגו נגד לאנס ברבע גמר גביע אופ"א 1999/00
ביברס נאתכו במדי רובין קאזאן נגד צ'לסי ברבע גמר הליגה האירופית 2012/13 (שני פנדלים, צ'לסי זכתה במפעל)
ליאור רפאלוב במדי קלאב ברוז' נגד בשיקטאש בשמינית גמר הליגה האירופית 2014/15|
ניר ביטון במדי סלטיק נגד אייאקס בשלב הבתים של הליגה האירופית 2015/16
מונאס דאבור ברבע גמר הליגה האירופית נגד לאציו 2017/18
מונאס דאבור בשמינית גמר הליגה האירופית נגד נאפולי 2018/19
שון וייסמן במדי וולפסברגר בשלב הבתים של הליגה האירופית 2019/20
מנור סולומון במדי שחטאר דונייצק נגד וולפסבורג בשמינית גמר הליגה האירופית 2019/20
ליאור רפאלוב במדי אנטוורפן נגד טוטנהאם בשלב הבתים של הליגה האירופית 2020/21

בקונפרנס ליג:

ערן זהבי במדי פ.ס.וו. איינדהובן נגד לסטר סיטי ברבע גמר הקונפרנס ליג 2021/22
עמרי גTנדלמן במדי גנט נגד צ'לסי בשלב הליגה של הקונפרנס ליג 2024/25

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי