בחרתי בך: כך השתנתה מן הקצה לקצה התדמית של הפועל תל אביב

play
שחקני ושחקניות הפועל תל אביב עם ילדי עוטף עזה בשפיים | אתר רשמי, הפועל תל אביב
טדי הפך לבית שלה: הפועל ת"א הביסה 0:3 על בית"ר ירושלים, צמד לאוז'בולט 06:04

"מייצגים את הפועל ולא את ישראל" אאוט, פטריוטיות, הנצחה, סלים טועמה וחוסה רודריגס אין. עם פעילות מרגשת של המועדון, השחקנים והאוהדים מאז תחילת המלחמה, התדמית השלילית של הפועל תל אביב השתנתה - ובגדול

קבוצות: הפועל תל אביב
(גודל טקסט)

בשבוע שעבר אירחה הפועל תל אביב את משפחות אוהדי הקבוצה שנפלו באירועי הטבח של ה-7 באוקטובר בעוטף ובמלחמה בעזה. היה זה רגע מכונן בחיבור בין האוהדים למועדון בתקופה הקשה – חיבור של עשייה, רגש והרבה מאוד שייכות ועוצמה, כזאת שהשאירה המון אנשים עם דמעות באותו הערב.

האירוע היה סמלי ומאפיין את כל ההתנהלות של המועדון והאוהדים מתחילת המלחמה. כמו במועדונים אחרים, גם הפועל תל אביב ידעה להגיע להלוויות הנופלים, לבקר אצל מפוני העוטף, להרעיף במתנות ולשפר את מצב הרוח, אך מעבר לכך, אפשר היה לראות את הערך המוסף שהביא איתו החיבור בין המועדון האדום לאוהדים האדומים.

למעשה, האוהדים הקימו חמ"ל מבצעים בקיץ האחרון שמטרתו המקורית הייתה להביא ילדים לבלומפילד ולעזור לקבוצה להישאר בליגה, אך עם פרוץ "חרבות ברזל" הוא קיבל אפיון אחר והאנרגיות הופנו לסיוע לכל מי שנזקק – חיילים, אזרחים ומפונים מהעוטף. מעבר לכך, ולמאות אוהדים שהגיעו להלוויות האוהדים האדומים שנפלו, הוקם אתר הנצחה לחללים אוהדי הקבוצה, הנצחת החללים הללו בציורי קיר מיוחדים, קשר עם המשפחות והבטחה להיות שם בשבילם גם בעתיד.

במקביל, גם המועדון עצמו נמצא בעשיה בלתי פוסקת מאז ה-7 באוקטובר ומבליט שתי דמויות חשובות, לא יהודיות, שהצליחו לרגש ולייצר הזדדהות בצורה בלתי רגילה. סלים טועמה, שהיה רגיל לקבל קללות מהקהל הישראלי, פועל מדי יום למען ילדים, פצועים ומשפחות נופלים, וגרם לחלק מאותם אוהדים שקיללו אותו לאורך השנים להתחרט על כך באופן פומבי. בנוסף אליו, הקשר הספרדי חוסה רודריגס, הזר הכי פטריוט כאן, מדבר בעד ישראל בכל פינה אפשרית, מבקר ילדים ואף הגיע למטה המחאה של החטופים להביע הזדהות.

זה לא שבמועדונים אחרים לא עושים דברים מדהימים, אולם הפועל תל אביב תמיד קוטלגה כקבוצה שמנותקת מההוויה הישראלית – כולל הסיסמה המפורסמת "מייצגים את הפועל ולא את ישראל" – ולכן, באופן טבעי, גם תמיד עוררה פחות הזדהות לאומית. במלחמה הזו, כך נראה, הכל השתנה, וכך נסגרה גם פינה שהפריעה ללא מעט אוהדים ואנשי המועדון, שתמיד התנערו מהקטלוג הזה ואפילו סיפרו כי נתן להם מוטיבציית יתר להוכיח אחרת בימים אלה.

אחד מאנשי הצוות שהצטרף להפועל תל אביב בשנים האחרונות סיפר כי "בכל פעם שאני מעלה פוסט שהצטרפתי למועדון חדש אני מקבל פירגון מכלל אוהדי הכדורגל. כששבאתי להפועל תל אביב זה היה הפוך, הרוב היו קללות". זה לא מקרי, הקטלוג המדובר יחד עם הזיהוי למילים כמו "שואה", "גרמנים" ו"נאצים" גרמו לאנטגוניזם גדול כלפי האדומים בשנים עברו.

לאחר אירועי ה-7 באוקטובר הרבה מאוד אוהדים מדברים אחרת, דורשים להיפרד מהמילים הללו ביציעים, מתביישים בהן. בדיוק כמו שהקהל הישראלי הבין ב-50 הימים האחרונים מי זה סלים טועמה, הוצאה של המילים הללו משירי היציע יחד עם פעילות המועדון האדום והאוהדים בזמן המלחמה, ישנו סופית את תדמית המועדון. זהו לא רק רצון של הרבה אוהדים אלא גם אמצעי שיכול להרים את הפועל תל אביב למקומות טובים יותר.

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי