שליטה מוחלטת: הפועל באר שבע הציגה עליונות, אך הייתה זקוקה בסוף ללב

play
ניתוח טקטי | ספורט1
צפו: בית"ר ירושלים החזיקה מעמד עד תוספת הזמן, אך הפועל ב"ש ניצחה 1:3 04:24

שתי גישות שונות בטרנר, אחת עבדה ואחת כמעט עבדה. הניצחון הדרמטי של המוליכה החדשה משקף את הנתונים - קבוצתו של קוז'וך שיחקה טוב משל יצחקי, במיוחד כשהייתה ביתרון מספרי

(גודל טקסט)

הפועל באר שבע פתחה את המשחק בטרנר כמו קבוצה שיודעת בדיוק מה היא רוצה: שלוש נקודות, שליטה מוחלטת ושמירה על מאבק האליפות בחיים.

מהדקות הראשונות היא הניעה כדור בביטחון, פרצה את ההגנה הירושלמית פעם אחר פעם והגיעה ליתרון מוקדם עם שער מבריק של קינגס קאנגווה (19). אבל כדורגל הוא משחק של רגעים, טעויות ומומנטומים: שוויון מפתיע ואדיר של מיירון ג'ורג' (30) הפך בין רגע את המשחק למבחן אופי עבור באר שבע.

כשבית"ר נותרה בעשרה שחקנים כשעדי יונה הורחק (43), באר שבע לא הסתפקה בשליטה – היא הראתה לב ענק עם שערים דרמטיים של מיגל ויטור (90+4) ואמיר גנאח (90+10) שחתמו 1:3 קריטי אבל כל כך מתוק. הנתונים מספרים סיפור של דומיננטיות, אבל מאחוריהם מסתתרות ההחלטות הטקטיות של המאמנים והרוח של השחקנים שהפכו את המשחק הזה לעוד ערב בלתי נשכח באצטדיון טרנר.

מיגל ויטור, הפועל באר שבע | דני מרון

ההכנה: קוז'וך תוקף, יצחקי מתגונן

רן קוז'וך הגיע למשחק הזה עם תוכנית שהתבססה על שליטה בקצב המשחק . הוא בחר לעלות במערך 4-3-3 גמיש שהפך לעיתים ל-4-2-3-1, עם דגש על עומס במרכז המגרש ולחץ גבוה כמו שהוא אוהב.

קינגס קאנגווה, לוקס ונטורה ואליאל פרץ היוו שלישיית קישור דינמית שסגרה את המרכז והזינה את דן ביטון ויורי מדיירוש, ששיחקו בכנפיים, כאשר במרכז ההתקפה הוצב אלון תורג'מן. בהגנה, מיגל ויטור ומתן בלטקסה סיפקו יציבות, בעוד צמד המגנים גיא מזרחי והלדר לופס תמכו בהתקפה ופתחו את המגרש.

קוז'וך דרש סבלנות בהנעת הכדור וחיפש לנצל את החולשות של בית"ר במעבר בין הגנה להתקפה, תוך שמירה על לחץ מתמשך.

רן קוז'וך, מאמן הפועל באר שבע | דני מרון

ברק יצחקי, מאמן בית"ר, בחר בגישה זהירה עם מערך 3-5-2 שנועד לספוג את הלחץ של באר שבע ולצאת למתפרצות. עדי יונה וירין לוי ניסו לאטום את המרכז לצד דור מיכה על היצירתיות, בעוד השלישייה ההגנתית – גריגורי מורוזוב, גיל כהן וליאל דרעי – התמקדה בנטרול תורג'מן, כאשר אצילי ומוזי סוגרים את האגפים.

בהתקפה, מיירון ג'ורג' וירדן שועה, בתמיכת עומר אצילי ומוזי מהאגף, חיכו להזדמנויות מהירות לפרוץ קדימה. יצחקי ידע שבית"ר לא יכולה להתחרות בבאר שבע בשליטה, ולכן התמקד במשמעת הגנתית ובניסיון לגנוב שער בהתקפות מהירות. זו הייתה תוכנית שכמעט עבדה – עד שההרחקה שיבשה הכל.


מחצית ראשונה: שליטה עם טעות שעלתה ביוקר

המחצית הראשונה הייתה מצוינת מבחינת באר שבע. האדומים שלטו עם 66% החזקת כדור לעומת 34% של בית"ר, והנתונים משקפים את הפער: 496 מסירות (85.9% דיוק) לעומת 272 של בית"ר (69.5% דיוק), ו-250 מסירות בשליש האחרון (83.6% דיוק) לעומת 87 בלבד של היריבה (57.5% דיוק). 

השער של קאנגווה בדקה ה-19 היה פרי של התקפה מהירה ומצוינת: מזרחי חטף כדור בעזרת הלחץ בשליש האחרון, ושלח כדור מדויק לקאנגווה, שחדר לרחבה ובעט כדור חד פנימה (xG של 0.56). באר שבע המשיכה ללחוץ, עם 72 נגיעות ברחבת היריב לעומת 7 של בית"ר ו-25 איומים (19 מתוך הרחבה) לעומת 4 בלבד של האורחים.

אבל אז הגיע רגע של חוסר ריכוז. בדקה ה-30, מתפרצת של בית"ר תפסה את ויטור ובלטקסה לא מוכנים. 

ג'ורג' ניצל פרצה לאחר מסירה מצוינת של שועה, ניער את בלטקסה ובעט חזק לרשת של אליאסי – 1:1 בניגוד מוחלט למהלך המשחק. השוויון הזה הכניס קצת פאניקה ליציעי באר שבע, אבל ההרחקה של עדי יונה שינתה את התמונה. יצחקי נאלץ לעבור ל-4-4-1 הגנתי, ובאר שבע סיימה את המחצית עם תחושה שהיא יכולה וצריכה להכריע את המשחק.

שחקני בית"ר ירושלים חוגגים עם מיירון ג'ורג' | דני מרון

מחצית שנייה: מלחץ לניצחון דרמטי

המחצית השנייה הייתה מתקפה חד-צדדית של באר שבע. עם יתרון מספרי, הקבוצה של קוז'וך לא נתנה לבית"ר לנשום, כשהיא מגיעה ל-2.80 xG לעומת 0.24 בלבד של היריבה.

דן ביטון ניהל את המשחק עם 55 מסירות מדויקות (90% דיוק) ושלושה מצבים שיצר, ומיגל ויטור הפך למטרה במצבים נייחים, כשהוא קרוב פעמיים עם נגיחות למשקוף. קוז'וך הכניס את אמיר גנאח וארנולד גאריטה כדי להוסיף כוח מהירות ותנועה, אבל השוער מיגל סילבה וההגנה של בית"ר החזיקו מעמד עם הצלות גדולות.

ההכרעה הגיעה בדקות הסיום. בדקה ה-94, ויטור ניצל כדור שטייל ברחבה לאחר נגיחה של ונטורה ובעט בעוצמה לרשת – 1:2 שהרעיד את טרנר. 

השער הזה שבר את בית"ר, ובדקה ה-100 גנאח חתם את התוצאה עם סיומת חדה מקרוב אחרי דריבל מצוין (xG של 0.43). הנתונים משקפים את הלחץ: שמונה איומים למסגרת של באר שבע לעומת שניים של בית"ר, ו-72 נגיעות ברחבה לעומת 7 במחצית השניטיה.

קינגס קאנגווה, הלדר לופס, אמיר גנאח | דני מרון

המאצ'אפים:

קינגס קאנגווה מול ירין לוי:

קאנגווה כבש שער, נגע 73 פעמים בכדור ומסר 48 מסירות מדויקות  ב- 88.9% הצלחה. הוא השלים 20 מסירות לשליש האחרון, חילץ 7 כדורים וביצע 2 דריבלים מוצלחים. ירין לוי נגע 52 פעמים בכדור, מסר 29 מסירות מדויקות (74.4%), חילץ 11 כדורים, השלים גם הוא 2 דריבלים ומסר רק 8 פעמים לשליש האחרון. במאבקי אוויר – שוויון: אחד לכל צד.

דן ביטון מול עומר אצילי:

ביטון סיים עם 88 נגיעות בכדור, 55 מסירות מדויקות (90.2%), מתוכן 45 לשליש האחרון. הוא יצר 3 מצבים מסוכנים והשלים 3 דריבלים מוצלחים. אצילי, מנגד, נגע 36 פעמים בכדור, מסר 16 מסירות מדויקות (72.7%), מתוכן 7 בלבד לשליש האחרון. הוא יצר מצב אחד והשלים 2 דריבלים מוצלחים.

מיגל ויטור מול גיל כהן: 

ויטור נגע 81 פעמים בכדור, מסר 53 מסירות מדויקות (93%), זכה ב-8 מאבקי אוויר, איים 6 פעמים על השער וכבש את שער הניצחון בדקה ה-94. גיל כהן מנגד נגע רק 42 פעמים בכדור, מסר 18 מסירות בלבד באחוז הצלחה של 50%, זכה ב-3 מאבקי אוויר ולא איים כלל על השער.

שחקני הפועל באר שבע חוגגים | דני מרון

המספרים : מה עשה את ההבדל?

מסירות מקדמות:

הפועל באר שבע: 9 שחקנים ביצעו לפחות מסירה מקדמת אחת – בהם דן ביטון, לוקאס ונטורה, קנגווה, מזרחי, לופס, בלטקסה ומיגל ויטור.
בית"ר ירושלים: 4 שחקנים בלבד – ירין לוי, דור מיכה, ג'נו וליאל דרי .

המשמעות: ב"ש יצרה עומק מכל עמדה – כולל מהבלמים, בעוד שבית"ר הייתה תלויה כמעט לחלוטין בפעולות אינדיבידואליות מהמרכז.

דריבלים מוצלחים:

ב"ש: 9 דריבלים מוצלחים – גנח (3), ביטון (3), קנגווה (2), מיגל ויטור (1) .
בית"ר: 6 בלבד – ירין לוי (3), עומר אצילי (2), ליאל דרי (1) .
המשמעות: הדריבלים של ב"ש בוצעו לאורך כל החלק הקדמי (כולל בלם!), בעוד שבבית"ר הדריבלים היו תולדה של בידודים – לא תיאום קבוצתי.

חילוצי כדור

ב"ש: 69 חילוצים – בולטים: מזרחי (9), ונטורה (9), קנגווה (7), ביטון (6) .
בית"ר: 61 – בולטים: ירין לוי (11), מורוזוב (9), גיל כהן (5), דרי (4) .
המשמעות: ב"ש חילצה כדורים באזורים מתקדמים, ליד הרחבה של בית"ר. לעומת זאת, החילוצים של בית"ר היו בעיקר בהגנה.

מאבקי אוויר – ויטור עם שליטה מוחלטת

מיגל ויטור (ב"ש): 8 מאבקי אוויר מוצלחים – הכי הרבה במשחק .
בית"ר ירושלים: המובילים – גיל כהן (3), דרי (3), מורוזוב (2) .

המשמעות: ויטור הפך את כל כדור נייח להזדמנות מסוכנת – כולל הגול הדרמטי בדקה ה־94. לבית"ר פשוט לא היה מענה לדומיננטיות שלו באוויר.

הנתונים של מיגל ויטור נגד בית"ר | מערכת ספורט1

לא סתם ניצחון: חזרה למקום הראשון.

הניצחון הזה הוא מסר למכבי תל אביב ולכל מי שחשב להספיד את הפועל באר שבע, שבוע שני ברציפות.

משחק בית מול קבוצה שמתגוננת בעשרה שחקנים יכול להפוך למשימה לא פשוטה והוא היה כזה, אבל באר שבע הראתה שהיא בנויה למאבקים גדולים ולרגעים מהסוג הזה. היא לא נשברה אחרי השוויון, לא ויתרה כשהלחץ גבר, והכריעה בדקות הסיום. זה מסוג הניצחונות שמבדיל בין קבוצה טובה לאלופה. לאחר התיקו של מכבי תל אביב מול מכבי חיפה, באר שבע חזרה לראשות הטבלה, בזכות יחס שערים עדיף (שני שערים יותר לזכות ב"ש).


מיגל ויטור: הלב הפועם

מיגל ויטור הוא הסיפור של המשחק. הבלם הוותיק הוא פשוט ווינר אמיתי – ניהל את ההגנה, דרבן את החברים והרים את הקבוצה ואת טרנר באוויר עם שער בדקה ה-94. עם 81 נגיעות, 6 איומים ו-93% דיוק במסירות, הוא היה בכל מקום במגרש . כשנפל על הדשא אחרי השער, זה היה הסימן שהוא נתן הכל. המשחק התחיל ביכולת, אבל נגמר עם הלב. הלב של ויטור – ועם שחקנים כאלו באר שבע היא קבוצה שקשה לעצור.

הכי מתוק שיש. ויטור חוגג אמש | דני מרון

נתנאל קרוצ'י, אנליסט פודקאסט "האנליסטים" באר שבע.

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי