סימון ביילס אמנם לימדה אותנו אתמול (שלישי) שיעור חשוב בכל הנוגע לנפש הספורטאי כשפרשה מהמשך הגמר הקבוצתי לאחר תרגיל רע, דבר שככל הנראה עלה לארצות הברית במדליית הזהב אחרי שתי זכיות רצופות בלונדון ובריו, אבל ברשתות החברתיות היא ספגה ביקורות קשות בעקבות ההחלטה.
ביילס, בדומה לטניסאית היפנית נאומי אוסקה שגם היא הודחה אתמול במפתיע ושברה מיליוני לחבבות ביפן, עלתה על המוקד לאור הציפיות הרבות שהיו ממנה ופרישתה הדרמטית והכה מפתיעה, אלא שככל שנקפו השעות, הגיעה תמיכה משמעותית למדי מאוהדיה ברחבי העולם וגם מספורטאי העל בעבר ובהווה.
בין תומכיה של ביילס היה גם מייקל פלפס, השחיין האגדי שכיום משמש פרשן של NBC והתייחס לקריסתה המנטלית: "המשחקים האולימפיים זו תחרות מכרעת ויש המון רגשות מעורבים. זה שבר לי את הלב, אבל אפשר גם להסתכל על זה אחרת ולראות את השינוי, כי ב-18 החודשים האחרונים אנשים מדברים על בריאות הנפש של הספורטאים".
פלפס, שזכה בזהב 23 פעמים מתוך 28 מדליות אולימפיות שצבר, הגיע למשחקים האולימפיים בסידני לפני 21 שנה וכך הפך לשחיין הצעיר ביותר של ארה"ב זה 68 שנה, כך שהוא בהחלט מבין את הלחץ הנפשי ממנו סובלים ספורטאים וספורטאיות, בוודאי הצעירים שבהם.
"אנחנו אנושיים, נכון? אנחנו בני אדם ואף אחד לא מושלם, אז זה בסדר גם להיות לא בסדר", הבהיר פלפס, "זה בסדר גמור לעבור עליות וירידות ולחוות רכבת הרים רגשית. הדבר הכי חשוב הוא שנדע לבקש עזרה בזמנים כאלה".
כזכור, פלפס הודה ב-2018 כי סבל מדיכאון ומחרדה אחרי לונדון 2012, משחקים אולימפיים שבעקבותם אף שקל לשים קץ לחייו: "גם אני עברתית תקופה מאתגרת והיה לי קשה לבקש עזרה. כמו שסימון ביילס אמרה, הרגשתי שיש לי את כל משקל העולם על הכתפיים. זו סיטואציה קשה. אנחנו צריכים שיהיה לנו מישהו שאנחנו יכולים לסמוך עליו, אדם שיאפשר לנו להיות מי שאנחנו ויידע להקשיב, שיגרום לנו להרגיש מוערכים – לא מישהו שינסה לתקן אותנו.
"נושא הבריאות המנטלית הוא כל כך יותר גדול ממה שאפשר לדמיין ואני מקווה שנדע לנצל את ההזדמנות הזו שנוצרה", הוסיף שחיין העבר, "אני התחלתי את המסע הזה לפני חמש שנים וזה היה דבר גדול. ידעתי שתהיה לי תקופה מאתגרת ואחרי חמש שנים, אני יכול לומר שזה דבר גדול יותר ממה שאני יכול להבין. זה נושא שמצריך המון זמן ועבודה קשה עם אנשים שרוצים לעזור. אם אנחנו לא מטפלים בעצמנו מבחינה נפשית ופיזית, איך מצפים מאיתנו להיות תמיד במאת האחוזים?", סיכם פלפס.
מה דעתך על הכתבה?