הכתום שוב באופנה: הולנד חוזרת להיות מעצמת כדורגל

ואן דייק
ואן דייק | Gettyimages

רונאלד קומאן מסתמך על הצעירים של אייאקס והמנהיגים של ליברפול כל הדרך אל היורו, שיהווה תיקון להיעדרות משני הטורנירים האחרונים. המסע יתחיל נגד בלארוס (הערב) וגרמניה (ראשון), ב"דרבי" של כדורגל הנבחרות

(גודל טקסט)

אלה היו ארבע שנים קשות. לראות שני טורנירים גדולים מהבית, ברצף, זה לא משהו שבהולנד רגילים אליו. פה ושם מפספסים טורניר, אבל שניים? והקבוצות ההולנדיות, פרט להבלחה אחת של אייאקס בליגה האירופית, כושלות כבר שנים בשלבים מוקדמים. בעולם שאלו "האם ההולנדים יחזרו לעצמם"? האם יצליחו לגדל שוב דור של שחקנים שיוביל את אחת הנבחרות האהובות בחזרה לטופ?

התשובה היא כן, כמובן! למרות המפלות הכואבות לא היה ספק שזה מה שיקרה. במדינה עם היסטוריה מפוארת כל כך, עם ידע ויכולת מוכחים לגידול שחקנים ועם תרבות ספורט עמוקה, יש גם שנים פחות טובות. וכעת אנו בעיצומה של החזרה לגדולה. אייאקס מוכיחה זאת בליגת האלופות, הנבחרת הראתה את זה בליגת האומות. ושוב יש להולנד שחקנים מובילים בעמדות השונות, שחקנים שנמכרים בסכומי שיא לקבוצות המובילות ביבשת.

לאחר ההעפלה לחצי גמר מונדיאל 2014, עם כדורגל הגנתי ומאד לא הולנדי, הנבחרת נראתה רע, הפסידה משחקים רבים ולא העפילה ליורו. בחירת השחקנים של המאמנים השונים (הידינק, בלינד, אדבוקאט) היתה תמוהה לעיתים, מופרכת בפעמים אחרות. המאמנים ההולנדים ביבשת לא הצליחו בקבוצותיהם (פרנק דה בור, פטר בוס, קלרנס סיידורף ואחרים). הולנד, שפעם ויתרה על חלוצי על פשוט כי לא היה להם מקום בסגל, לא מצאה מספר 9 ראוי אחד. לא היה לה קשר אחורי ברמה עולמית, ומגנים בכלל לא היו. עד שמונה רונאלד קומאן והחזיר את התקווה.


החזיר את התקווה. רונאלד קומאן (Gettyimages)

בשלב הראשון הוא ייצב את הנבחרת ושיחק עם שלושה בלמים. קודם כל הגנה, לא לספוג. כשהנבחרת התגבשה, חזר לשחק בשיטה ההולנדית הקבועה עם 4-3-3 ומיד גם הגיעו ההצלחות. זכייה בבית בליגת האומות, מול צרפת וגרמניה, כדורגל חיובי והתקפי ואווירה טובה מסביב לנבחרת. הקהל חזר להאמין, שחקנים רוצים להיות חלק. וקומאן, אלוף אירופה ב-88, מנצח על הכל.

קומאן נתן את סרט הקפטן לבלם היקר בעולם, וירג'יל ואן דייק, ומקבל ממנו מנהיגות אינסופית על ומחוץ למגרש. את הדומיננטיות שלו בפרמיירליג הוא מביא גם לנבחרת, ולקראת המפגש מול גרמניה בהולנד בונים על המספרים הנפלאים שלו מול מנואל נוייר: בשלושת המפגשים האחרונים שלו מול השוער, וירג'יל כבש (פעמיים הולנד-גרמניה, פעם אחת ליברפול-באיירן).

המאמן נתן את המפתחות לשני הצעירים המוכשרים של אייאקס, מתייס דה ליכט ופרנקי דה יונג, והם הפכו לעמודי התווך של האוראנג'. דה ליכט עוד לא בן 20 וכבר קפטן אייאקס, פרנקי נמכר בכ-80 מיליון יורו לברצלונה. ג'ורג'יניו ויינאלדום, שנמצא בעיצומה של עונה אישית גדולה בליברפול, משחק בעמדה מספר 10, ממש קרוב לחלוץ המרכזי, ממפיס דפאי. מימינו משחק קווינסי פרומס שמצא את מקומו בסביליה, ומצד שמאל של ההתקפה קומאן נסמך על כוח ותיק ומפתיע, ראיין באבל. החלוץ של פולהאם, שנראה היה שכבר סיים עם הכדורגל ועבר לשחק במפרץ, חזר לקדמת הבמה דרך דפורטיבו ובשיקטאש. הקשר האחורי הפותח הוא מארטן דה רון, קשר אלמוני מאטאלנטה, שלא עבר באף אחת מהטופ 3 ההולנדי המסורתי.


מנהיגות אינסופית על ומחוץ למגרש. ואן דייק (Gettyimages)

הולנד תפגוש ביום ראשון את גרמניה, למפגש שהכי קרוב ל"דרבי" במשחק בין מדינות. זו יריבות עתיקה ששורשיה במלחמת העולם השניה. היא כמובן בעיקר מקצועית וגדלה עם השנים לאור מפגשי העבר. טראומת 1974 לעולם לא תימחק, ההפסד בגמר הגביע העולמי זכור לכל הולנדי באשר הוא. יש גם זיכרונות טובים רבים, כמו הניצחון ב-88 בדרך לזכייה ביורו והניצחון ביורו 1992, ובעיקר זכורים שני המפגשים האחרונים בליגת האומות (0:2 באמסטרדם, 2:2 דרמטי עם שוויון בסיום של ואן דייק בגרמניה), בהולנד שמחים להתחיל את הקמפיין מול היריבה הגדולה. להתחיל עם אמירה, עם קביעה: חזרנו, קבלו את הנבחרת המתחדשת של הולנד. כל הדרך עד לזכייה ביורו 2020.

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי