את ברייטון מנהלים גאונים שכמעט אף פעם לא מפספסים שחקנים. בכמעט כל מועדון צמרת בפרמיירליג משובץ שחקן שגדל וטופח בברייטון, שמכרה אותו ברווח משמעותי. בן ווייט ולאונרד טרוסארד בארסנל, מויסס קאייסדו, רוברט סאנצ'ס ומארק קוקורייה בצ'לסי, איב ביסומה בטוטנהאם, אלכסיס מקאליסטר בליברפול וסביר מאוד להניח שמהסגל הנוכחי גם כן ימכרו שחקנים במאות מיליוני יורו בעתיד הלא רחוק.
בברייטון כל כך מוצלחים בזיהוי כישרונות, הבאתם לדרום אנגליה, טיפוחם ומכירתם – שהקיץ הפכה למועדון שהוציא את הסכום נטו (סכום הוצאה על העברת שחקנים מינוס סכום הכנסה מהעברת שחקנים) הכי גבוה באירופה העונה. ברייטון הוציאה סכום נטו של 182.9 מיליון יורו, שזה גבוה בלא מעט מנאפולי (138 מיליון יורו) – השנייה בקטגוריה זו.
ברייטון הצליחה לייצר סכום כזה להעברות בקיץ אחד בעיקר בזכות העובדה שבמשך עשור הרוויחה בשוק העברות יותר מאשר כל קבוצה באנגליה. העשור האחרון כולל עונה אחת בה, בזכות העברות, רשמה ברייטון את הרווח השנתי הגדול ביותר של קבוצה בתולדות הפרמיירליג.
אבל העונה אנשי ברייטון אוכלים את עצמם. בקרוב מאוד, שחקן שהקבוצה זיהתה, רכשה ומכרה, יימכר בסכום של כ-100 מיליון יורו והיא לא תרוויח מזה. הוא יחשב לפספוס הגדול בהיסטוריה של הקבוצה שכמעט אף פעם לא מפספסת. ויקטור גיוקרס, 26, מככב בספורטינג ליסבון בשנתיים האחרונות ותג המחיר שלו עומד על 100 מיליון יורו (שזה המספר בסעיף השחרור שלו).
החלוץ השבדי עזב את ברייטון לקובנטרי ב-2021 עבור 1.2 מיליון יורו בלבד. הפורטוגלים שילמו עבורו לקובנטרי 24 מיליון יורו והם ימכרו אותו ברווח עצום כי ב-2024 גיוקרס שיחק 56 משחקים בכל המסגרות ובהם כבש 59 שערים ובישל 16. יותר מ-1.3 שערים ובישולים בכל משחק.
האלגוריתם אישר
כולם בשוק יודעים שאם ברייטון רכשה מישהו, אז הוא כנראה נכס שווה במיוחד. ברייטון מתנהלת בשוק העברות השחקנים לפי אלגוריתם שמוגן היטב על ידי טוני בלום, הבעלים של הקבוצה שעשה את כספו מפוקר והימורי ספורט מושכלים. באלגוריתם הזה מכניסים אינסוף נתונים מתקדמים על שחקנים, משווים ביניהם לבין עשרות אלפי שחקנים במאות ליגות ומוצאים בפינות חשוכות בעולם שחקנים צעירים שיכולים להצליח בגדול באור הזרקורים.
גיוקרס שיחק בליגה השנייה בשבדיה, בקבוצת ברומאפוייקרנה, כאשר סם ג'ואל, לשעבר ראש מערך הגיוס של מחלקת הנוער והצעירים של ברייטון (שהצטרף לצ'לסי העונה), זיהה אותו כטינאייג'ר עם פוטנציאל. השנה היתה 2017 וג'ואל העביר את המידע שלו על גיוקרס לסיימון ראסק, לשעבר מאמן בברייטון עד גיל 23 וג'ון מורטינג, ראש האקדמיה לשעבר.
הם גם צפו בגיוקרס והתלהבו מהשילוב של הטכניקה והכוח הפיזי שלו. אחרי שהתאים לקבוצה גם לפי האלגוריתם של בלום, ברייטון היתה מוכנה לשלם לקבוצתו השבדית סכום שיא עבורה לשחקן בן-עשרה (כ-1 מיליון יורו לפי הערכות). ביום האחרון שלו בברומאפוייקרנה, גיוקרס כבש שלושער והעלה אותה לליגה הראשונה בשבדיה.
גיוקרס הגיע לברייטון בגיל 19 אך במשך שלוש שנים במועדון קיבל רק 8 הזדמנויות במדי הקבוצה הבוגרת. בברייטון עד גיל 23, קבוצת המילואים של המועדון שמשחקת ב"פרמיירליג 2", ליגת המילואים של הליגה האנגלית הבכירה, גיוקרס שיחק וכבש לא מעט (14 שערים ב-31 משחקים) אבל שיתוף הפעולה שלו עם שותפו להתקפה, ארון קונולי, היה גרוע.
השניים לא מסרו אחד לשני כמעט וכל אחד התבאס כשהשני כבש. קונולי קודם על ידי גרהאם פוטר לקבוצה הראשונה וגיוקרס הושאל לסט פאולי. גם בגרמניה התקשה וגם בהשאלה לסוונסי, הוולשית של הצ'מפיונשיפ, לא הרשים במיוחד. ואז הגיעה קובנטרי. מאמנה, מארק רובינס, שיחק כחלוץ ב-13 קבוצות שונות והוא וצוותו זיהו בגיוקרס את המיקס הנכון של עוצמות פיזיות, נחישות ועקשנות שפשוט לא הצליחו להבין בברייטון.
"כשראיתי אותו כובש בעיטות חופשיות בספורטינג ליסבון התחלתי לצחוק", סיפר דניס לורנס, מאמן בקובנטרי לשעבר ל"טיימס". "בקובנטרי הוא התאמן בזה והוא היה נורא ואיום. אמרתי לו 'ויקטור, אתה לא תבעט בעיטות חופשיות אצלנו'. אבל הוא, עם המנטליות שלו, אמר 'לא, אני יודע שאני יכול לעשות את זה'. יש לו את היכולת להצליח בכל מה שהוא רוצה להצליח בו".
בקובנטרי גיוקרס תפקד כ"להקה של איש אחד". הוא שיחק לבדו בכל העמדות בהתקפה. כחלוץ, כשחקן כנף בימין, כשחקן כנף בשמאל, כשחקן מטרה וכ"חלוץ מזויף". הוא כבש 38 שערים ובישל 15 ב-110 משחקי צ'מפיונשיפ – מרשים, אבל לא בדיוק דרקון רושף אש.
בקיץ 2023 היו קבוצות פרמיירליג שהתעניינו בחלוץ השבדי – כולל מלכת הסטטיסטיקות המתקדמות, ברנטפורד – אבל הוא החליט לעזוב את האי הבריטי. האסן צ'טינקאיה, סוכנו של גיוקרס (שמייצג גם את פרנקי דה יונג ואנטוניו רודיגר), הסביר לעיתון הפורטוגלי "רקורד" שהחלוץ השבדי התעניין מאוד לעבוד עם רובן אמורים, המאמן של ספורטינג ליסבון ולכן בחר להגיע לפורטוגל.
בליסבון, גיוקרס מצא את הבמה המושלמת ליכולות שלו. בצ'מפיונשיפ מהירות ועוצמה הן כלים חשובים לכל חלוץ אבל בליגה הפורטוגלית האיטית יותר אלו כלים שוברי שוויון. אמורים הפך את גיוקרס לשחקן ההתקפה האולטימטיבי. אולר שבדי שיכול לעשות הכל. לעקוף שחקנים בכדרור, למסור מסירות עומק, לבעוט מרחוק, לנוע בלי כדור בלי סוף, לברוח להם במהירות, להתמודד עם כל בלם על כל כדור גובה, לשבור קווי הגנה עם מהלכים חכמים.
כשאתה חלוץ נחוש, חרוץ ומהיר, 1.87 מטר, עם לא מעט ניסיון באחת מהליגות הקשוחות בעולם (הצ'מפיונשיפ) ומקבל הדרכה מאחד המאמנים הטובים בעולם – יש סיכוי טוב שתהפוך לאחד מהשחקנים הטובים באירופה. בשבע הליגות הבכירות באירופה בעונה שעברה רק הארי קיין מבאיירן מינכן (36 שערים ושמונה בישולים) ולוק דה יונג מפ.ס.וו איינדהובן (29 שערים ו-15 בישולים) היו מעורבים ביותר שערים במסגרות מקומיות מאשר גיוקרס (29 שערים ו-10 בישולים).
גדל בקרב 3,000 שחקנים
גיוקרס גדל בשטוקהולם והגיע בגיל 14 לברומאפוייקרנה, קבוצה שלאורך השנים נעה בין שלוש הליגות המקצועניות בשבדיה ופיתחה לעצמה שם של מפתחת סיטונאית של כישרונות. מדובר במועדון הכדורגל הגדול ביותר באירופה – עם יותר מ-240 קבוצות בכל הגילאים והמינים. למועדון יש יותר מ-200 קבוצות ויותר מ-3,000 כדורגלנים, בכל הגילאים, שרשומים על שמה. גיוקרס לא רק פיתח את היכולות שלו במועדון הוא גם מצא את זוגתו לשעבר, אמנדה נילסן – שחקנית נבחרת שבדיה וטוטנהאם מהפרמיירליג.
מלבד גגיוקרס, גדלו שם יון גידטי, דיאן קולוסבסקי, לוקאס ברגוואל ויותר מ-200 שחקנים ושחקניות מקצוענים, שעשרות מהם שיחקו במדים הצהובים-כחולים של הנבחרת המקומית. בשבדיה יודעים איך שחקן מ"ברומה" אמור להיות: הוא אמור להיות חרוץ ונחוש ואם הוא "מיוחד" הוא אמור לקבל את הצ'אנס בקבוצה הבוגרת כבר בגיל 16.
גיוקרס היה כזה ובקבוצה הבוגרת כבש 20 שערים ב-56 משחקים בליגה. "אף אחד לא חשב עליו שנה לפני ששיחק בקבוצה הבוגרת", אמר דויד אלקונד, הסקאוט הראשי של ברומאפוייקרנה ל-BBC. "אבל אז היה משבר חלוצים בגלל שכולם נפצעו והתקשרו אליי לשאול אם יש מישהו צעיר שיכול לעלות לקבוצה הבוגרת. אמרתי 'ויקטור חזק מספיק כדי לשחק בבוגרים והוא עובד קשה. אחרי חודשיים-שלושה בקבוצה הבוגרת המאמן התקשר אליי ואמר 'תודה' וגם 'וואו'".
גיוקרס – למרות התקופה המאכזבת בפרמיירליג – המשיך לגרום למאמנים שלו להגיד 'וואו' וייתכן שכבר בחורף הקרוב (למרות שהוא אמר שהוא מעוניין לעבור רק בקיץ) הוא יחזור לפרמיירליג – הפעם כבר לא כשחקן צעיר ומבטיח אלא כאחד מהחלוצים הטובים באירופה.
הקריירה של גיוקרס במספרים
ברומאפוייקרנה
67 משחקים
25 שערים
9 בישולים
ברייטון
8 משחקים
1 שער
1 בישול
סט פאולי
28 משחקים
7 שערים
4 בישולים
סוונסי
12 משחקים
1 שער
קובנטרי
116 משחקים
43 שערים
17 בישולים
ספורטינג ליסבון
69 משחקים
67 שערים
19 בישולים
מה דעתך על הכתבה?