דוקטור איביץ': כך מאמן מכבי תל אביב פירק את הצוות הרפואי

ולדימיר איביץ'
ולדימיר איביץ' | מאור אלקסלסי

חשיפה: הרופאה לא הופיעה ממרץ, כמעט כל הצוות הפיזיולוגי פוטר או התפטר – והכל בגלל יחסים עכורים עם המאמן. ברקע: ביקורת שמתח הסרבי על חברי הצוות שנותרו מתקופת קרויף. התוצאה: רשימת פצועים שהולכת ומתארכת

(גודל טקסט)
דור אלו כבר היה בטוח שמצא בית חדש. הוא התמקם במלון במירלו שבהולנד, לבש את חולצת מכבי ת"א, שלף את הסמארטפון ושיגר את עצמו לרשתות החברתיות. במכבי ת"א הוא כבר לא ישחק. ככל הנראה לא בגלל הצילום.


באפריל האחרון, יממה לאחר משחק הפלייאוף מול מכבי ת"א, חש אלו סחרחורות באימון בחדר כושר, כמה שבועות אחרי שחש סחרחורות במהלך משחק ליגה. הוא עבר בדיקות מקיפות שגילו ממצא לבבי די שכיח, שלא מנע ממנו לשחק כבר בסיום אותו שבוע.


בימים כתיקונם, אלו היה עובר את סדרת הבדיקות השגרתית שמעבירה מכבי ת"א (ולמעשה כמעט כל קבוצה מקצוענית) את שחקניה, ומוסיף לכך בדיקת הולטר, שתפקידה לחשוף הפרעות בקצב הלב. אבל לא בטוח שאלה ימים כתיקונם במכבי ת"א, שבמהלך חצי השנה האחרונה החליפה כמעט את כל הצוות הרפואי שלה.




כבר לא ישחק במכבי תל אביב. דור אלו (מסך)


למחנה במירלו יצאו שני הרופאים החדשים במועדון, ד"ר איתי פרץ מ'הדסה' וד"ר גיל אייל מ'אסף הרופא', שחילקו ביניהם את המחנה בהולנד בשיטת הטבחים בצה"ל – חמישה ימים כל אחד. הרופא השלישי, ד"ר תומר כהן, מתמחה ב'קפלן', יצא עם הקבוצה למחנה האימונים הראשון שלה בהורסט שבהולנד מיד לאחר שמונה לתפקיד.


ומכיוון שאלה לא ימים כתיקונם, יצא אלו למירלו, שם עבר את סדרת הבדיקות השגרתית, ומשם נשלח חזרה לישראל לעבור את בדיקת ההולטר. אצל ד"ר ליאור זלר, רופאה של הפועל ב"ש, מנהל מחלקה פנימית ב'סורוקה', זה כנראה לא היה קורה. אולי האלופה טרטרה את אלו כדי למשוך זמן בגזרת אלי דסה, אבל ייתכן גם שכל שלושת הרופאים שלה מבינים בקרדיולוגיה פחות ממה שהם מבינים באורטופדיה, ולכן לא רצו לקחת סיכון או אחריות.


גם ד"ר פרץ וגם ד"ר אייל מומחים בהחלפת מפרקים – בעיות שכיחות בעיקר אצל בגיל הזהב. בקבוצות ספורט הם לא עבדו. ד"ר כהן עבד בשעתו עם מכבי שעריים. בעיות האמסטרינג (השריר הפציע ביותר בספורט), ברכיים, קרסוליים, מפשעות ותאומים הן בעיות שכיחות הרבה פחות אצל מי שאינם ספורטאים ולוקח זמן – שבקבוצת ספורט די קריטי לאור לוח הזמנים הצפוף – כדי להשתפשף בהן.



יחסים ערוכים בין הצוות לרפואי לוולדימיר איביץ' (דני מרון)


למכבי ת"א רופאה רביעית, ד"ר מיכל גולדוירט. בהגדרה היא עובדת במועדון, אבל למעשה לא הופיעה לעבודה מאז חודש מרץ, לאחר שכמעט כל הצוות שעבד איתה, רופאים ופיזיותרפיסטים פוטרו או התפטרו. מדוע? בעיקר בגלל יחסים עכורים עם המאמן ולדימיר איביץ'.


געגועים לטוריחו
ד"ר גולדוירט היא רופאת ספורט ותיקה, עוד מימי הקמת נבחרת הנשים בסוף המילניום שעבר. היא עבדה במכבי נתניה ובהפועל כפ"ס והצטרפה למכבי ת"א בעידן ג'ורדי קרויף ומאמן הכושר האגדי חואן טוריחו. מדובר היה בסינרגיה מופלאה של עבודה. טוריחו הביא שיטות עבודה ספק מדעיות, ושילב בהן את הצוות הרפואי. בשיחה מסין, שם הוא עובד בימים אלו עם קרויף, הסביר טוריחו: "התפקיד העיקרי שלי היה לשמור על בריאות השחקנים ולשפר ביצועים במגרש, בעיקר בעזרת שמירה על תזונה נכונה, כמות ואיכות השינה, ומניעת פציעות בעזרת ניטור עומסים אישי – לכל שחקן – ובהתאם, הכנה ועבודה של כוח. מדובר כמובן בעבודת צוות הכוללת פגישות תכופות וקבלת נתונים מהצוות הרפואי והטכני כגון בדיקות דם תקופתיות, בדיקות ערכי לקטט (חומצות חלב, ר"ע), מבדקים, דיווח יומי של השחקנים ואיסוף נתוני ה-GPS".


במילים אחרות, טוריחו והצוות הרפואי היו מגישים נתוני עומס למאמן התורן בקריית שלום, וזה היה מוסיף את הנתונים למכלול השיקולים לקראת ההחלטה על ההרכב למשחק הקרוב. "כל שנה התחלף צוות האימון", ממשיך טוריחו, "אבל הפיזיותרפיסטים, הרופאים והעוזרים שלי, אורי קובי ויוסי זיגדון, שמרו על מקצועיות ויחסי עבודה מצוינים, מה שתרם לתוצאות הטובות".


כשטוריחו מדבר על תוצאות טובות, הוא מדבר בעיקר על סטטיסטיקה רשמית של אופ"א אותה השיג, שבדקה עומסים של קבוצות פרמייירליג ביחס לכמות הפציעות. מבדיקה שערכנו עולה כי מכבי ת"א שיחקה בשש השנים האחרונות 337 משחקים רשמיים, ממוצע של 56.2 משחקים בשנה. טוריחו לקח את ששת המועדונים הגדולים באנגליה ומצא כי רק מנצ'סטר סיטי (56.8 משחקים בשנה) וארסנל (56.5) שיחקו יותר ממכבי ת"א – הפרש לא משמעותי. מחוץ לאנגליה, ריאל מדריד שיחקה 58.3 משחקים בשנה, פ.ס.ז' 57 וברצלונה 59.8.



סינרגיה מופלאה של עבודה בתקופת ג'ורדי קרויף (דני מרון)


אלא שלהבדיל מקבוצות העל הללו, שמתחילות רשמית את העונה באוגוסט ונהנות מפגרות גביע או חג המולד, מכבי ת"א מתחילה בקביעות את משחקיה באירופה כבר ביולי. טוריחו גילה כי בשלוש העונות האחרונות היו למכבי במצטבר 100 ימי פגרה פחות מאשר הקבוצות הבכירות באנגליה – אך עדיין כמות הפציעות הייתה נמוכה להפליא ביחס למועדונים הגדולים.


מדוח שהתפרסם בעונת 2016/17 בפרמיירליג התברר כי שחקנים נעדרים בכל קבוצה בממוצע 625 ימים בגלל פציעות ומחלות. בינואר האחרון התפרסם עוד דוח, שגילה כי במחצית העונה שעברה, סבלה כל קבוצה בין 12 ל-40 פציעות, כאשר מנצ'סטר יונייטד למשל סבלה מ-32 (בחצי עונה!). למעשה, בשלב הנוכחי של טרום העונה, כל קבוצת צמרת באנגליה מחזיקה אצלה בין שניים לשישה שחקנים (צ'לסי) פצועים.


בשש השנים של קרויף במכבי ת"א סבלו שני שחקנים בלבד – ברק יצחקי וכריסטיאן באטוקיו – מפציעה ברצועה הצולבת. פגיעות ברצועות התגלו אצל שחקן אחד בממוצע בעונה, פחות מכך פציעות מיניסקוס, ורובן טופלו ללא ניתוחים. "את הנתונים האלה ניתן לייחס למקצוענות, עם דגש על התאוששות והורדת עומסים, בשיתוף פעולה של כל הצוות הגופני, הרפואי והטכני", מדגיש טוריחו. ואז תם עידן קרויף במכבי ת"א.



כמות הפציעות במכבי הייתה נמוכה להפליא ביחס למועדונים הגדולים (Gettyimages)


טיפולים של קופת חולים
אחרי עזיבת קרויף וטוריחו בקיץ שעבר, הביא איביץ' צוות משלו, בין השאר את הספורט-תרפיסט ננאד קובאצ'ביץ'. הצוות הרפואי במכבי נותר בינתיים במקומו: גולדוירט ואודי קאופמן כרופאים, נמרוד מאהלר, יותם פרי ורונן לוי כפיזיותרפיסטים. קובאצ'ביץ' היה אמור להצטרף לצוות הפיזיולוגי, אבל הפך מהר מאוד לאיש המרכזי. ובניגוד לפיזיותרפיסטים האחרים, הוא טיפל בשחקנים דווקא באמצעים מכניים.


שחקני כדורגל ישראלים אוהבים מגע. לא רק מסז' לפני אימון או אחרי משחק, אלא גם פתרון בעיות בלחיצות, לפעמים עמוקות ואחרי הפעלת כוח. קובאצ'ביץ' אוהב את זה הרבה פחות והשתמש ברוטינה שונה. הייתה פעם שקובאצ'ביץ' הסביר לצוות הישראלי כיצד צריך לטפל ומה הם עושים לא נכון. לצוות שעבד איתו (או תחתיו) הבהיר קובאצ'ביץ' שהוא עושה את הטיפולים על פי הנחיות ברורות של המאמן.


אם פיזיותרפיסט שורף בממוצע 300 שעות בשלושה חודשים על טיפולים באמצעות הידיים, קובאצ'ביץ' שרף 20. "הוא מחבר אותי לאלקטרודות 45 דקות", סיפר לנו אחד השחקנים בחצי לעג, "ואחר כך מגיע ומחבר את האלקטרודות למקום אחר בגוף. ככה עושים טיפולים בקופת חולים". כמה מהשחקנים ניסו להימנע מהטיפולים האלה – ז'איר אמאדור הגיע ממש לעימות מילולי עם קובאצ'ביץ' – ובחרו בפיזיותרפיסטים הוותיקים, או נמנעו מטיפול כלל, מה שערער לא רק את הסטטיסטיקה המופלאה, אלא גם הרגיז מאוד את איביץ'. שחקנים לא אהבו את העובדה כי קובאצ'ביץ', ואיתו איביץ', לא האמינו בחלק מהמקרים לפציעות שלהם.



ז'איר אמאדור עם אודי קאופמן שפוטר. הפורטוגלי התעמת עם קובאצ'ביץ' (דני מרון)


פציעתו של אייל גולסה הייתה מכרעת במערכת היחסים בין הצוות החדש לצוות הוותיק. הקשר סבל מקרע בשריר הארבע-ראשי ולא החלים. במשך השנים טופלו פציעות שריר כראוי, וכאן היה מדובר במקרה חריג. גולסה התלונן בפני כתבים כי לא טופל כמו שצריך, ובחדרי חדרים האשים איביץ' את ד"ר גולדוירט בהדלפה.


בתקופה האחרונה התברר כי במהלך ההחלמה של גולסה נוצרה דלקת קטנה במיניסקוס שהצריכה ניתוח ארתרוסקופיה. בשיחה עם חבריו הביע גולסה אכזבה עצומה: "הייתה תחלופה של כל אנשי הרפואה, לא עלו על הבעיה החדשה ונפלתי בין הכיסאות. ולא רק אני, כל הפצועים. היה נחסך הרבה אם לא היה את כל הבלגן".


וכשגולסה מדבר על הבלגן, הוא מדבר על הגל העכור ששטף את קריית שלום בחורף שעבר. איביץ' חש כי מנדים את קובאצ'ביץ' וראה בכך ניסיון לשים לו רגליים. ומכיוון שאיביץ' הוא איש מאוד ריכוזי וכוחני, שידו בכל, הוא החליט לשים לזה סוף. למען האמת, לא היה מדובר בעניין מקצועי אלא בעניין אישי.


יחסים בין פיזיותרפיסט למאמן הם יחסים מורכבים ויכולים להיות קצת מתוחים, בעיקר סביב אופי וזמן ההחלמה של שחקן, אבל במכבי ת"א הם מעולם לא הגיעו לכך. למאהלר – הגיבור הראשי בפרשה – היו בעבר חילוקי דעות עם ליטו וידיגאל, אך הם נפתרו אחרי שיחה. מאהלר, היום בבית"ר ירושלים, עבד במכבי ת"א שבע וחצי שנים. בביקורים בחדר המאמנים הוא מצא את עצמו מותקף על ידי איביץ', והטונים עלו – גם כי מאהלר עצמו התקשה להבליג. ואז הגיע השימוע, שיש המכנים אותו בקריית שלום – זובור.



אייל גולסה "נפלתי בין הכיסאות" (אודי ציטיאט)


"אני לא רוצה לראות אותך כאן יותר!"
איביץ' התעקש כי כל השחקנים, כולל הפצועים, ייצאו עם הקבוצה לכל אירוע של המועדון, גם כאלה שמצריכים נסיעות ארוכות, וכששוחרר אחד השחקנים הפצועים מהנסיעה, הוא הטיל את האשמה על מאהלר. הוא קרא לו לחדרו וצירף לשיחה את ד"ר גולדוירט ואת המנכ"ל בן מנספורד. בנוכחות כולם הוא האשים אותו בצורה תקיפה כי נתן לשחקן יחס מיוחד. אלא שמאהלר הכחיש בכלל מעורבות בעניין, וטען כי בכלל איחר לאימון.


כשאמר מאהלר כי אולי היה זה מנהל הקבוצה יואב זיו ששחרר את השחקן, הרים איביץ' טלפון לזיו, קרא לו לחדר, עימת אותו עם טענתו של מאהלר, וכשזה הכחיש, שחרר אותו ונתן במאהלר מבט מקפיא. הטונים עלו והחלו צעקות, שיש הטוענים ששמעו אותם בכל המתחם, כולל במשרדי מחלקת הנוער. איביץ' האשים את מאהלר גם באקט וגם בשקר. בשיאה של המתקפה דפק מאהלר על השולחן בזעם. איביץ' פתח את הדלת והורה למאהלר לצאת ולא לחזור. "אני לא רוצה לראות אותך כאן יותר, אתה לא יכול לדבר איתי ככה", קרא לעברו. לא ברור עדיין מה מאהלר צעק כשיצא מהדלת – פאק יו או פאק אוף – אבל תוך שעתיים כל המתחם ידע לפרטים מה קרה.



תוך שעתיים כל המתחם ידע לפרטים מה קרה (דני מרון)


מאהלר התנצל מאוחר יותר, מה שלא הציל את משרתו. יומיים לאחר מכן פוטר גם משקם הפציעות יותם פרי, לאחר שאיביץ' הביע חוסר שביעות רצון מהגישה שלו. כאשר ד"ר קאופמן התבטא בצורה לא דיפלומטית ואמר כי לא היה נכון לפטר את הפיזיותרפיסטים – פוטר אף הוא.


במקום קאופמן הגיע ד"ר רון רוזנטל, אך גם הוא התפטר לקראת סוף העונה שעברה, בעיקר כיוון שד"ר גולדוירט – המוערכת מאוד בקריית שלום – הפסיקה להגיע לאחר שהרכש הסרבי הפצוע, אורוש ניקוליץ', נשלח לסרביה ללא ידיעתה. רוזנטל חש כי דעתו אינה מוערכת, ועזב.



מי שחושב כי ד"ר גולדוירט צעדה בדממה לעבר השקיעה, טועה – וגם זה הוסיף לקלחת, כמו גם מסיבת העיתונאים בשלהי העונה שעברה, שבה טען איביץ' כי הבעיות במכבי ת"א שמנעו ממנה אליפות במשך שלוש עונות נוצרו בגלל הצוות הרפואי, אותו האשים איביץ' בטיפול לקוי בניקוליץ' – שכאמור טופל בכלל בסרביה.



יש הטוענים כי חלה נסיגה בהחלמתו. עומר אצילי (מכבי תל אביב)


טוריחו, שמנסה לשמור על יחסים טובים עם האקסית, אמר בדיפלומטיות: "אני לא יכול להביע דעה על העונה שעברה, כי אני לא מכיר את דרכי העבודה של הצוות או את שיטות המניעה. אני לא יודע את מידת העומסים שהיו לקבוצה, אבל חשוב לומר כי בתקופתי יחסי העבודה עם הצוות הרפואי היו מצוינים ויש לכך חשיבות רבה בתהליך".


האנשים שעזבו את קריית שלום נעלבו מאוד מההתנהגות ומהדברים של איביץ', אבל איש מהם לא הסכים להתראיין. "יש כאן חמישה אנשים שזרקו אותם כמו זבל, ואף אחד מהם לא פתח את הפה. זה רק מראה על איכות האנשים", אמר אחד מהם והוסיף: "איך יכול להיות ששמונה שנים האנשים גרועים, אבל הקבוצה מתנהלת כסדרה? הרי קרויף לא מטומטם. הוא לא יחזיק צוות שלא מתפקד".


ביום רביעי תשחק מכבי ת"א את משחקה הראשון העונה באירופה, ובניגוד לעונה האירופית הקודמת, אליה הגיעה עם סגל מלא, הפעם הסגל שלה יהיה חסר. עומר אצילי מתקשה להחלים מניתוח בקע שעבר לפני חודשיים בגרמניה. במשחק האימון האחרון בהולנד, מול ספרטה רוטרדם, שותף לרבע שעה – ויש הטוענים כי חלה נסיגה בהחלמתו. יצוין כי החלמה מניתוח בקע אצל ד"ר אולריקה בגרמניה אורכת בדרך כלל עשרה ימים.



שרן ייני. הצטרף לרשימת הפצועים (דני מרון)


אנריק סבוריט נפצע במחנה האימונים הראשון והחליט לנסוע על דעתו – ובהסכמה – לברצלונה, כדי לקבל חוות דעת עצמאית נוספת. לנסיעות כאלה בדרך כלל מתלווה רופא, ואילו סבוריט המריא לבד. על ניקוליץ' וגולסה כבר לא מדברים, ואל הרשימה הצטרף בשבת שרן ייני, הסובל מפציעה שנגרמה מעומס. בסך הכל חמישה פצועים, והעונה לא התחילה.


"היינו מצליחים לזכות באמון המאמן, אלמלא היה אדם אחר לו האמין איביץ' בצורה טוטאלית", ניסה אחד מאנשי הצוות הקודם לרכך את הסאגה, "הבעיה היא שבפרשה הזו, המועדון בחר להתייצב מאחרי המאמן".


במכבי ת"א בחרו שלא להגיב לכתבה.

מה דעתך על הכתבה?

אהבתי
לא אהבתי